Под заставом храбрих! (видео уживо) 84 за, 19 против, 68 уздржаних

 

 

– Тешко је говорити после Немачке из више разлога. Без обзира шта год ви урадите они коју су велики и моћни оптужиће вас за порицање злочина, да потцењујете и минимизирање, јер се усуђујете да дигнете глас против њих – рекао је председник Вучић на почетку свог обраћања.

– Желим да разоткријем ове неистине. Ја сам се већ поклонио жртвама и положио свет у Сребреници за све страдале Бошњаке. 

– Ово је исполитизована резолуција и ја бих поставио три питања о томе зашто се доноси ова резолуција. Говорили су о индивидуалној одоговорноси, помињући црногорске амандмане. Ако је тако, за што се ова резолуција уопште и доноси. Када је реч о индивоидуалној правној одговорности она је већ испоручена кроз оптужнице и пресуде. Сви ти људи су већ осуђени на затвоирске казне. Нема никаквих појединачних имена у овој резолуцији, то се уопште не помиње. Реч је о свему уопште. Зашто уопште ако смо већ 2015. године донели резолуцију о геноциду широм света. Зашто само овај случај и овај пример – упитао је Вучић. 

– Питање број два. Да ли она доноси помирење? – упитао је Вучић. 

– Да ли ова резолуција доноси икакво помирење? Не, то уопште није случај. Да ли доноси помирење у регион? Уопште не. Питам сталног представника Немачке зашто су крили све припреме за ову резолуцију?

– Знате шта се заправо десило 24. марта у Савету безбедности? Рекли су нам да не гледамо у прошлост, а два дана после тога открили смо да су припремали овакву резолуцију али која се односила на догађаје који су били пре 29 година. Кад они имају политичке потребе могу, а кад се неко други помиње у том случају чињенице нису важне. Коме је потребна ова резолуција и зашто баш у овом тренутку? Зашто ти људи нису говорили о геноциду који су починиле њихове земље. Говорили су о холокаусту а то је једини геноцид који су признале УН.

– Само се надам да ће сви други геноциди у складу са резолуцијом из 2015. бити признати, укључујући геноцид над Србима у Првом светском рату. Србија је била број један у свету по броју жртава, пропорционално својој величини и броју становништва, са 28 одсто мртвих, друга је била Француска – нагласио је председник Вучић.

– Били смо међу реткима у југоисточној Европи, платили смо велику цену, више од пола милиона Срба је било убијено. Што нису почели са том резолуцијом? Зато што им је баш ово било потребно у овом тренутку.

– Питам оне моћне и чекам њихов одговор – зашто вам је било потребно да вршите толико велики притисак на државе чланице УН у протеклих 7 дана које нису хтеле да гласају за резолуцију, због само једне мале земље као што је Србија? Зашто сте претили држава чланица које нису желеле да гласају за ову резолуцију – говорећи да неће моћи да добију вашу помоћ по економским и другим питањима? Јесу ли то ваше европскре демократске вредности или сте мислили да нећу моћи да говорим о томе? Имам десетине примера. Има једна мала земља са Балкана која се не плаш ида ће да каже да ће да гласамо против, јер че отворити Пандорину кутију – рекао је Вучић. 

– На крају желео сам да вам дам један поклон господине председниче. Знам да не смем да раширим своју заставу – заставу храбрих. Донећу је вама јер ми припадамо једном храбром народу који је увек умео да се брани – рекао је Вучић. 

 

Представник Кине

– Од своје независсности Бих је утирала пут ка миру. То је у заједничном интересу за регион и међународну заједницу да БиХ схвати важност хармоничног суживота са осталима и да одржи мир и стабилност. Конфликти који су се дешавали су тамна страна историје. била су убијања цивила на свим странама. Трагедија у Сребреници је заиста дубока. Кина је увек заговарала да се историја не заборави него да се из ње учи – рекао је он. 

Истакао је да ће Кина гласати против резолуције о Сребреници. 

– Нацрт је распршио велике контроверзе у БиХ. Кина изнова позива на пуну комуникацију са кључним учесницима и државама чланицама у нацрту резолуције. Исхитрено гласање о нацрту резолуције која је и даље обележена великим разликама није у складу са духом помирења и хармоније унутар БиХ и међу земљама региона. Није у складу да жељом да се одрже мир на Западном Балкану – рекао је он. 

Представник Намибије

Намибија ће бити узджана јер ми морамо да обухватно разговарамо о геноциду и искрено, рекао је представник Намибије. 

– Више може бити учињено да бисмо се борили против некажњавања злочина – рекао је он. 

Представник Азербејџана

– Ми уживамо стратешко партнерство са балканским земљама – истакао је представник Азербејџана. – Азербеџан неће бити у могућности да гласа уколико буде предлог дат на гласање. Додао је да је та земља посвећена поштовању територијалног интегритета земаља и да се противи мешању у унутрашња питања. 

Представник Кубе

– Од виталног је значаја да се успостави мир у тој земљи и на Балкану. Куба подржава ко Ми нисмо за иницијативе које воде ескалацији и етничким поделама. Куба одбацује текст који усваја доктрије са недостатком консензуса и којима се у прошлости манипулисало из политичких разлога. Залажемо се за дијалог у међусобно уважавање – рекао је он. 

Представник Венецуеле

– Ми се енергично противимо некажњавају геноцида и ми смо за иницијативе које служе томе. Ми смо за национално помирење и изградњу мира. Ово није први пут да имамо пред собом тежак задатак. Пре готово 10 година била је слична иницијатива овде. Тада је наша земља била чланица Савета безбедности. Тада смо се уздржали од гласања. Тада смо истакли да тај нацрт резолуције не доприноси помирењу него продубљује јаз између народа у БиХ. Они морају да изграде заједничку будућност. Ова разматрањаваже и данас у потпуности. Жртве Сребренице заслужују обележавање на основу консензуса који прихватају укључене стране и при чему цела међународна заједница то поздравља. Венецуела заговара помирење и мир на Балкану. Функција УН јесте да промовише разумевање међу народима. Ми апелујемо да наставимо посао који је почет у Дејтону применом оквирног споразума. Ми поштујемо позив на разматрање свих ових идеја при доношењу одлуке – рекао је он. 

Vanuatu, Antigva i Bardbuda i Malavi povukli su koosponzorstvo sramnoj rezoluciji o Srebrenici

 

Представница Никарагве – Никарагва против резолуције, не доприноси миру

Представница Никарагве указала је на двоструке стандарде међународне заједнице.

Она је подсетила да резолуција о Сребреници не ужива консензус у БиХ, не доприноси миру и јединству региона. Подсетила је и да је НАТО бомбардовао бившу Југославију, послуживши као “оружје Запада”.

Не може се из историје избрисати највећи геноцид против наших народа у Америци и Африци, када су милиони људских бића избрисани са лица земље да би се Запад обогатио на њиховим ресурсима.

Потребан нам је мултиполаран свет. Време је да УН постану организација која представља све народе, рекла је она и питала да ли ће Запад гласати за резолуцију о геноциду који су починили колонизатори у Америци.

Гласаћемо против резолуције коју је предложила Немачка јер не доприноси миру и помирењу.

Представник Египта

– Ово намеће негативан утицај по политичку стабилност у региону. Наша залагања би требало да воде ка дијалогу да би се очувао колективни интерес. Египат није задовољан јер су неке земље укључујући спонзоре овај нацрт искористили као изговор за неку политичку реторику. Он је прави ни услугу принципима међународног права и не помаже ситуацију на Балкану. Ми верујемо да решења не могу да буду наметнута споља кроз пристрасне резолиције и једностране налоге – рекао је он. 

Представник Уједињених Арапских Емирата

– Мир на Балкану је крх, некада се неке ствари покрећу. Ми ћемо бити уздржани. Наша уздржаност је усмерена томе да се смање регионалне тензије и ескалација. Ми сматрамо да усвајање трајног мира изискује добро примишњен дијалог. Позивам све лидере да не ризикују мир и стабилност – рекао је он. 

– Мора се спречити поновно изазивање мржње и нетолеранције – закључио је. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *