“СТАРОЈ ЕВРОПИ” ЈЕ ДОШАО КРАЈ, МОЋ СЕ ПОМЕРА НА ИСТОК: Мењају се лидерске позиције на Старом континенту – НАТО полуга померена због Руса

“СTAРOJ Европи” је дошао крај, сада је ту “нова Европа”. Наиме, источни бок НАТО утврђује се против потенцијалног руског напада и преузима лидерску позицију у трансатлантској безбедносној алијанси.

– Пре више од 20 година амерички министар одбране Доналд Рамсфелд, спреман да поведе америчку инвазију на Ирак због гласних француских и немачких примедби, одбацио је тај позив као онај који долази из “старе Европе”. Рекао је: “Ако погледате читаву данашњу НАТО Европу, центар гравитације се помера на исток”. Погрешио је у вези Ирака, али је био у праву за Европу – рекао је у анализи Си-Ен-Ен-ов репортер Фарид Закарија, преноси Блиц.

– Више него икад пре, политичка моћ и енергија померају се ка истоку ка “новој Европи” – рекао је он.

Како је то “Њујорк тајмсу” рекао историчар Тимоти Гартон Еш, “гласови централних и источних Европљана слушају се више и озбиљније узимају у саветима Европе”, цитирао је Закарија. Навео је да НАТО “расте и распоређује ресурсе источно”.

Фото: Танјуг/АП пхото

“Погледајте само Пољску”

– Катализатор је, наравно, ратоборни источноевропски сусед – Русија. Погледајте само Пољску, која је појачала своју одбрану и обећала да ће издвојити за војску далеко више од два одсто БДП-а колико тражи НАТО. Штавише њен председник предлаже три одсто издвајања за све чланице НАТО. Ове године ће Пољска потрошити око четири одсто свог БДП-а на војску, а планира и да удвостручи копнене снаге на 300.000 војника. Потрошила је милијарде долара на најсавременије оружје – наводи Закарија.

Како је указао “Економист”, Пољска намерава да постави више тенкова него што их заједно користе армије Немачке, Француске, Британије и Италије заједно. А Пољска иде још даље од тога. Већина оружја које долази Украјини од Запада долази управо преко Пољске, указао је Закарија, додајући да је земља одобрила привремени статус привремене заштите за скоро милион украјинских избеглица, што је више од било које европске земље сем Немачке.

– За Источну Европу конфликт са Русијом је егзистенцијалан – каже Закарија.

“Источна Европа никад није била безбеднија”

Али, како је приметио “Фајненшел тајмс”, због померања пажње континента, “Источна Европа никад није била безбеднија”. Закарија је у том смислу указао на недавне заједничке војне вежбе Литваније и Пољске код коридора Сувалки. То је потез земље дуг око 100 км од Белорусије до руске енклаве Калињинград, смештене између Пољске и Литваније. Коридор је историјски био слабост балтичких земаља – Естоније, Литваније и Летоније. Ако би га Русија заузела, одсекла би те три бивше совјетске земље од остатка НАТО. Та опасност је, како наводи Си-Ен-Ен, умањена кад се НАТО проширио на Шведску и Финску, чиме је Балтичко море практично претворено у “НАТО језеро”.

Три балтичке земље сада имају поморске границе са НАТО земљама и коридор Сувалки више није фатална слабост, каже Закарија. Штавише, балтичке државе – традиционално најрањивије у алијанси – делују активније због руске инвазије на Украјину, навео је он.

Три балтичке земље су у јануару договориле да изграде стотине бетонских бункера на својим границама са Русијом и Белорусијом.

Према “Фајненшел тајмсу”, историјски је НАТО-ов план за балтичке земље у случају руске инвазије био да се то дозволи, пре сукоба са Русијом неколико месеци касније. Сада је стратегија да се те земље бране од првог метра земље, одвраћањем Русије од напада на првом месту. Си-Ен-Ен подсећа да је НАТО 2017. послао батаљоне у три балтичке земље, сваки са по хиљаду војника. Сада повећава те бројке три до пет пута, рекао је Закарија.

“Стара Европа” је неговала везе са Русијом, “нова” то не може да приушти

Према мапи коју је објавио “Политико” о издвајањима на одбрану НАТО земаља прошле године, види се да земље које су ближе Русији посветиле више свог БДП-а одбрани.

Фото: Принтсцреен/Политико

– “Стара Европа”, Француска, Немачка, Италија и Шпанија, су хронично недовољно финансирали своје војске, у поређењу с тим – рекао је Закарија.

Можда је Шведска најбољи пример како је рат у Украјини померио фокус у Европи, рекао је он. Рат ју је натерао да се одрекне своје 200 година старе неутралности и прикључи НАТО. Прошлог септембра је Шведска, пре званичног уласка у НАТО овог марта, објавила 28% повећања војних издатака за 2024, додајући да је земља суочена најозбиљнијом безбедносном ситуацијом од краја Другог светског рата, навео је Закарија.

– “Стара Европа” неговала је трговинске и дипломатске везе са Русијом и видела да је то довело да ничега са инвазијом Русије на Украјину. “Нова Европа” не може да приушти такав оптимизам. Сада су најрањивије земље у НАТО, све те најближе Русији, почеле да узимају лидерску улогу у блоку. То би могло да промени природу европске одбране и спољне политике за деценије – закључио је он.

(Вечерње новости)

Један коментар

  1. LEON RADIC ZENICA BiH

    DEMOKRATSKI ALAT – OLOVKA ,GLASACKI LISTIC I SLOBODNI IZBORI GRADJANA EVROPSKIH DRZAVA SU NAJDJELOTVORNIJI U UKLANJANJU OVIH AKTUELNIH POLITICKIH STRUKTURA KOJE SU NA VLASTI U EVROPSKIM DRZAVAMA. REAKCIJA ˇˇNAPOLEONA MAKRONAˇˇ NAKON ODRZANIH IZBORA ZA EVROPSKI PARLAMENT JE NAJBOLJI POKAZATELJ. ZA POLITICARE KOJI SU VLASNICI DIONICA INDUSTRIJE ORUZJA ˇˇOPASNOST SA ISTOKA ˇˇ JE BLAGOSLOV.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *