Породични баласт америчког председника

Суђење Хантеру Бајдену

фото/БЕТА

За политичке оперативце и законодавце из Демократске странке, Хантер Бајден изазива особиту нелагоду током изборне године. За републиканце, послови Бајденовог сина су део шире замисли о импичменту председника

Половина америчке јавности нерасположена према председнику Џозефу Бајдену добила је за сада утешну судску награду – суђење у Делаверу његовом сину Хантеру Бајдену по три тачке оптужнице за непочинства приликом куповине оружја. Председников син може бити осуђен на затворску казну, иако је то мало вероватно с обзиром на „племићки статус“ Бајденових у овој америчкој савезној држави, како пише колумниста Њујорк поста Бенџамин Вајнгартен.
Кривична дела за која је оптужен разумљивија су од паукове мреже тужилачке досетљивости која је исплетена око Доналда Трампа (видети чланак у претходном броју). Међутим, велики део јавности не држи да је предмет суђења нарочито важан. Упућени у амерички кривични систем указују да по свој прилици милиони Американаца крше овакве законске одредбе, те да тужиоци ретко покрећу случајеве уколико нису део неког ширег, и озбиљнијег процеса.
У септембру Хантера Бајдена чека судски процес за утају пореза. Медијски ће се ревитализовати теме око његових пословних веза са међународним лобистима, те спекулације о могућем учешћу Џозефа Бајдена у породичним пословним активностима.
Осим тога, случај у Делаверу има велики предизборни значај: лаптоп Хантера Бајдена, који су Трампови сарадници брендирали као лаптоп из пакла уочи председничких избора 2020. године, потврђен је као аутентичан, те је материјал са овог уређаја искоришћен као доказни материјал.
Џозеф Бајден је у интервјуу са Дејвидом Мјуиром за Еј-Би-Си који је дао поводом обележавање 80. годишњице савезничког искрцавања у Нормандију, истакао да уколико његов син буде осуђен, неће бити помилован. Споменути њујоршки колумниста држи да је случај само вешто прикривање озбиљнијих непочинстава породице Бајден, те многобројних веза са страним политичким чиниоцима који могу да компромитују америчку националну безбедност – тема која је у средишту пажње републиканских истрага у минулом периоду.

ХРОНИКА СЛОМЉЕНОГ ЧОВЕКА У време када читаоци буду имали пред собом овај чланак првостепени процес већ би могао бити окончан. Августа прошле године државни тужилац Мерик Гарланд именовао је Дејвида Вајса за специјалног саветника, чиме су му дата широка овлашћења да гони Хантера Бајдена било где у земљи. Вајсов тим подигао је оптужницу 14. септембра 2023. која обухвата три тачке: илегално поседовање оружја пошто је овисницима о илегалне супстанце забрањено да држе оружје, кривотворење података које је уносио у формулар када је куповао оружје, те давање неистините изјаве о информацијама које је купац дужан да предочи федерално овлашћеном трговцу оружја.
Тужилац се у доказном поступку ослања на излагање Хантера Бајдена у његовим мемоарима где подробно описује своју борбу са зависношћу, током неколико година после братовљеве смрти маја 2015, али и на велики количину материјала који је прикупљен вештачењем контроверзног рачунара, укључујући разне облике електронске преписке с добављачима наркотика, љубавницима и члановима породице.
Према судијском упутству, тужилац не мора да докаже да је Хантер Бајден био под дејством наркотика када је, 12. октобра 2018, куповао пиштољ у продавници у Вилмингтону. Довољно је да покажу како је у ширем временском распону када се то дешавало био конзумент илегалних супстанци. Међу сведоцима је и удовица Боа Бајдена Хејли, која је спорни пиштољ бацила у канту за отпатке страхујући да би Хантер Бајден могао да дигне руку на себе.
Читав случај ставља под лупу тежак период породичне историје. Материјални докази су углавном недвосмислени, и према речима Питера Тилема, адвоката са Менхетна који се бави кривичним правом, може се очекивати да на крају буде одређена извесна затворска казна. Одбрана указује да је оружје у поседу Хантера Бајдена било свега једанаест дана, да није раније био осуђиван за кривична дела, те да је од инкриминисаног чина протекло шест година током којих је темељно променио свој живот.

ПОСЛОВИ И ПОРЕЗИ Без обзира како се заврши процес у Делаверу Бајдена очекује још један процес ове године. Наиме, у Лос Анђелесу ће му у септембру бити суђено за утају пореза. Проблеми с порезницима отпочели су још 2018. године када су истрагу отпочели истражитељи Пореске управе (IRS). Готово истовремено текла је и истрага Еф-Би-Аја. Током ових истражних радњи установљено је да има проблеме с наркотицима, као и да је купио споменуто оружје – због чега су републикански политичари и медијски коментатори оптуживали федералне власти да су криле податке који су им познати како би умањили политичку штету по Џозефа Бајдена. У децембру 2020. године, недуго пошто су избори окончани, Хантер Бајден је јавно потврдио да су његови порески послови предмет истраге.
„Између 2016. и 15. октобра 2020. оптужени је трошио свој новац на дрогу, пословну пратњу и девојке, луксузне хотеле и некретнине, егзотичне аутомобиле, одећу и друге личне ствари, укратко, на све осим на своје порезе“, стоји у оптужници која обухвата девет тачака за наводно почињена кривична дела.
Оптужница укључује тачке о утаји пореза, избегавању пореза, уношењу кривих података у пореске пријаве, кашњење у подношењу пореских пријава и неплаћање федералних пореза. Ејб Ловел, адвокат Хантера Бајдена, указао је у изјави медијима да је оптужница поднета после пет година истраге током које нису пронађени нови докази кривице његовог клијента и пошто су порески дугови измирени.
Половином прошле године Дејвид Вајс, у име правосудних власти, склопио је споразум с Хантером Бајденом да овај призна кривицу за два прекршаја, и практично добије имунитет од кривичног гоњења у оба споменута случаја (без признања кривице у вези с куповином оружја). Републиканци у Конгресу били су незадовољни овим договором. Окружни судија Мерилен Нореика затражила је од обе стране разјашњење садржаја договора који је на крају поништен.
Како пише Политико за политичке оперативце и законодавце из Демократске странке, Хантер Бајден изазива особиту нелагоду током изборне године. За републиканце, послови председниковог сина су део шире замисли о импичменту америчког председника. Међутим, различите конгресне истраге и саслушања показале су да је тешко повезати америчког председника било с пословима његовог сина, било с пословима његовог брата.

СИСТЕМ ПОКРЕТНИХ ВРАТА Систем покретних врата, који повезује законодавце, извршну власт, бизнис и међународно лобирање не оставља довољно чврстих трагова без обзира на испреплетеност појединих делатника.
Међутим, политички значај ових процеса не би требало занемарити. Без обзира што се председник од 2019. године јавно дистанцира од укључености у било које породичне послове – те наводи да је највише што је чинио био разговор о њима – саслушања током процедуре пред Представничким домом, јавни записи и мејлови до којих су дошле истраге показују да су бројне личности из његовог најужег круга биле на различите начине укључене у међународне послове који би могли бити политички контроверзни.
На крају, у средиште медијске пажње изнова ће доћи инкримисани рачунар – тужилац Дерек Хајнс из Делавера унео је у судницу лаптоп у пластичној кеси и показао га првом сведоку, агенту Еф-Би-Аја Ерики Џенсен. Према њеном сведочењу у питању је заиста рачунар који је припадао председниковом сину.
Велика медијска машинерија наклоњена садашњем америчком председнику покушала је да негира аутентичност материјала са овог уређаја, оптужујући, по обичају, да је у питању руска дезинформација.
Том приликом налог њујоршких новина Њујорк поста на Твитеру био је блокиран пошто су објављивали садржаје са овог рачунара који су Трампови политички оперативци Стив Бенон и Руди Ђулијани раздељивали медијима као део предизборне кампање.
Рачунар је федералним властима предао Џон Пол Мек Ајзак, власник радње за поправку рачунара у Вилмингтону, где га је председников син оставио у априлу 2019. године. У децембру 2019. направио је копију хард-диска и предао је адвокату Роберту Костелу августа 2020. Костелов клијент био је некадашњи њујоршки градоначелник Руди Ђулијани који је материјал проследио Њујорк посту.
Контроверза око извештавања о материјалима с лаптопа показала је спрегу између водећих медија, информатичких компанија које су у власништву друштвених мрежа и „обавештајне заједнице“, те спремност да се спута слобода извештавања – што је далекосежније од фотографија и порука сломљеног човека коме се задесило да буде син истакнутог политичара.
Налог Њујорк поста на крају је откључан. Но једна половина Америке верује, не без основа, да су моћници у спрези и да раде против ње.
То уверење многе одређујуће усмерава.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *