РУСИЈА БРАНИЛА СРПСКУ ПРЕД САВЕТОМ БЕЗБЕДНОСТИ

На редовној седници СБ УН о ситуацији у БиХ поново су испољене огромне разлике између сила са Истока и Колективног запада у погледу узрока и виновника кризе у дејтонској творевини, док је лажном високом представнику Кристијану Шмиту, под притиском САД, омогућено да одржи говор у најважнијем телу светске организације

Седница Генералне скупштине Уједињених нација посвећена лажном геноциду у Сребреници ће, како су најавили њени предлагачи, бити одржана 23. маја (кад овај текст буде у штампи) када ће се видети да ли су западне силе притисцима и претњама успеле да обезбеде довољан број гласова за усвајање ове антисрпске резолуције. Предигра новом атаку на Србе виђена је на редовном полугодишњем заседању Савета безбедности УН о ситуацији у БиХ које се суштински веома мало разликовало од недавне ванредне седнице овог тела на којој се, на захтев Руске Федерације, дискутовало о кризи у дејтонској творевини.

СУДАР ИСТОКА И ЗАПАДА И БЕЋИРОВИЋЕВЕ ЛАЖИ Још једном су наступи дипломата у најважнијем телу светске организације показали да силе са Истока (Русија и Кина) с једне и Колективни запад с друге стране имају потпуно супротне погледе на проблеме некадашње централне југословенске републике, али се такође потврдило и да Савет безбедности, због притиска САД, не поштује ни своје одлуке, односно важећа документа и процедуру УН. Тако је, на инсистирање представника Вашингтона, лажном високом представнику Кристијану Шмиту омогућено да са говорнице на Ист Риверу поднесе извештај о стању у БиХ, иако је познато да овај немачки политичар, због вета Москве и Пекинга, није добио зелено светло да обавља посао „гувернера Босне“. Шмит је, у складу са својом познатом реториком, поново оптужио руководство Републике Српске истичући да „доприноси кршењу Дејтона, што има тешке последице не само за БиХ већ и цео регион“.
Иако Председништво БиХ претходно није постигло консензус о његовом наступу у Њујорку (на шта је у писму послатом чланицама СБ упозорила Жељка Цвијановић), Денис Бећировић је, говорећи као тренутно председавајући Председништву, поручио да „се обраћа у име државе Босне и Херцеговине“. Овај бошњачки политичар, наводно грађанске оријентације, поновио је неистиниту тврдњу да „у БиХ није било грађанског рата већ се радило о међународном оружаном сукобу (агресији на Босну – К. Б.)“, те оптужио руководство из Бањалуке да „селективним тумачењем Дејтонског споразума прети миру и стабилности“. „Припремајући терен“ за усвајање резолуције о Сребреници, Бећировић је рекао да „лидери РС не поштују пресуде највиших судова да је почињен геноцид у Сребреници, већ славе пресуђене ратне злочинце“, а затим изговорио и безочну лаж да би могао да уследи нови гениоцид над Бошњацима.
„То се може разумети као претња новим геноцидом, зато ће бити важно да Генерална скупштина УН усвоји нову резолуцију. Она је од највеће важности за ширење истине о геноциду почињеном над Бошњацима. То је важан цивилизацијски корак за истину и правду“, саопштио је Бећировић бошњачку „истину“ усаглашену са западним спонзорима резолуције о Сребреници.

ОШТРЕ РЕЧИ ВАСИЛИЈА НЕБЕНЗЈЕ Амбасадор Руске Федерације у УН Василиј Небензја је у свом обраћању изнео тешке оптужбе на рачун политике Запада према БиХ, али и бошњачке политичке елите, при чему је Кристијана Шмита назвао „важним инструментом колонијалне политике према БиХ“. При томе је посебно нагласио да овај немачки политичар „нема право да говори у СБ УН јер нема мандат овог тела, нити ужива подршку свих конститутивних народа БиХ“. Руски дипломата је истакао и да Шмит „својим такозваним извештајима обмањује целу међународну заједницу“, па затражио хитно затварање ОХР-а. „Уверени смо да би задатку стабилизације ситуације у БиХ одговарало најхитније, без додатних услова, затварање апарата такозваног високог представника, као механизма за спољно управљање сувереном европском државом, каквом у савременом свету не може бити места“, нагласио је Небензја.
Ништа мање значајна није била ни Небензјина критика наступа Дениса Бећировића без претходно усаглашеног става Председништва БиХ (руски амбасадор је у свом говору подсетио на већ споменуто писмо Жељке Цвијановић члановима СБ). Представник Русије је оценио „да се не ради о неком немилом инциденту (мислећи на Бећировићев неусаглашени наступ – К. Б.) већ о доследној линији дела босанских елита које делују на подстрек и из покровитељство западних земаља, у циљу подривања улоге Председништва БиХ“, те констатовао да је „формирана паралелна, неуставна, незаконита и антидемократска шема за доношење и спровођење одлука у име БиХ од стране представника само једног ентитета“.
Небензја је закључио да је „предлагање резолуције о Сребреници без сагласности оба ентитета директно у супротности са уставом БиХ и Дејтонским споразумом“. Подсетивши на ратну прошлост спонзора резолуције, Немачке, оценио је „да чланице НАТО-а покушавају да избришу са страница историје срамна сведочанства бомбардовања бивше Југославије 1995. и 1999. године пребацујући сву кривицу на Србе“.
Заменик амбасадора Кине у УН Генг Шуанг је саопштио да би „о Босни и Херцеговини требало да одлучују народи те земље“. Изнео је и став своје државе да најављена резолуција о Сребреници „није у складу са реториком одржавања мира и стабилности у региону“ и позвао њене спонзоре да се „консензусом реши то питање“ уз избалансиран став према свим странама у БиХ.
Вршилац дужности заменика сталног представника Србије при УН Саша Март упозорио је да ће Нацрт резолуције о Сребреници „који има политичке циљеве једне стране продубити раздор међу људима у БиХ и угрозити процес помирења“. „Ако је Београд предалеко и ако нема жеље да се разговара са Србијом, званичници БиХ су обавезни према уставу своје земље да разговарају са Србима у БиХ. Како се може постићи помирење без Срба?“, запитао се Март.
Дипломатских представници водећих сила евроатлантске заједнице су, наравно, имали другачије оцене ситуације у БиХ. Заменик амбасадор САД у УН Роберт Вуд је поручио да ће његова земља наставити да пружа подршку ОХР-у у овлашћењима, укључујући и бонска, све док се не испуни Агенда „Пет плус два“, а није пропустио прилику да још једном запрети „онима који дестабилизују Босну и Херцеговину“ да ће Вашингтон против њих „користити сва средства, укључујући и санкције“.
И ова седница је показала да је у СБ немогуће постићи било какав консензус о ситуацији у БиХ који би допринео смиривању све опасније ситуације у овој земљи. Главни кривци за то су Вашингтон и његови европски савезници који не желе да испусте контролу над државом коју сматрају својим протекторатом, при чему им главни проблем представља „неподобни српски фактор“. Желећи да га сведу на „празну љуштуру“, организовали су суђење Додику, издали су директиву Шмиту да доноси тзв. бонске декрете, а сада припремају резолуцију о геноциду у Сребреници. Напретка очигледно не може бити све док силе Колективног запада буду веровале да могу игнорисати чињенице и интересе оних које не третирају као равноправне партнере – а што се односи не само на мале земље и народе него и на друге велике силе – већ само као објекте своје политике.

Мађарска ће гласати против резолуције о Сребреници

Председник РС Милорад Додик боравио је у Будимпешти, где је имао још један успешан састанак с премијером Мађарске Виктором Орбаном и министром спољних послова те земље Петером Сијартом. Након састанка Сијарто је изјавио да ће Мађарска у Генералној скупштини УН „гласати против резолуције о Сребреници јер се овим документом жели демонизовати српски народ“. „Усвајање ове резолуције могло би заоштрити ситуацију у БиХ. Важно је да се престане с претњама увођењем санкција и мешањем у унутрашње ствари ове земље. Босни и Херцеговини треба вратити суверенитет“, рекао је Сијарто.

Један коментар

  1. Zbog cega Srbija ne koristi kao kontraudar slucaj Medacki Dzep, zbog cega se zadovoljava odrbambenim stavom? Na ovom malom prostoru koji je bio pod zastitom Unprofora Hrvatska vojska i zapadni placenici su pobili svo srpsko stanovsnisto posle strahovitih mucenja i mrcvarenja. Pobijeni su cak i stoka i domace zivotinje. Kanadski kontingent Unprofora je bio svedok ovog pokolja. Ako ovo nije bio tipican slucaj genocida, onda sta je? Treba upoznati Rusiju i ostali svet sa genocidom u Medackom dzepu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *