Америчком сенатору излетело: Украјина је рудник злата који не смемо да изгубимо

Дан пре Грејемове изјаве о украјинским ресурсима, премијер Мађарске Виктор Орбан је тврдио да Запад жели да Кијев победи у сукобу са Русијом како би могао да контролише богатство Украјине

Амерички сенатор Линзи Грејем прокоментарисао је како је Запад заинтересован да помогне Украјини у замену за њене природне ресурсе, који могу да обезбеде корист од 10 до 12 милијарди долара.

“Не желим те паре да дам председнику Русије Владимиру Путину да их подели са Кином”, излетело је Грејему у емисији на “Си-Би-Есу”.

Он је додао да уколико САД сада помогну Кијеву, Украјина због њених минералних богатстава “може постати најбољи пословни партнер о коме су икада сањали”.

Амерички републикански сенатор је додао да Украјина због “10 до 12 милијарди долара кључних минерала” које би “користиле и Украјина и Запад”.

Како је закључио, “Украјина је златни рудник” који би “било смешно препустити Путину и Кини”.

Подсетимо, исти сенатор је у марту ове године током посете Кијеву, захтевао да украјински парламент усвоји закон о мобилизацији којим би се минимална старосна граница снизила са 27 на 25 година.

“Потребно нам је више људи на фронту. Шта год да радимо, ви се борите за себе”, поручио је Грејем Украјинцима.

Грејем је иначе познат као дугогодишњи ратнохушкач и један од најчвршћих присталица Украјине у америчком Сенату. Недавно је позвао Запад да убрза заплену 300 милијарди долара замрзнуте руске имовине. 

Дан пре Грејемове изјаве о украјинским ресурсима, премијер Мађарске Виктор Орбан је тврдио да Запад жели да Кијев победи у сукобу са Русијом како би могао да контролише богатство Украјине.

Орбан је у интервјуу за “Хир ТВ” оптужио САД и њихове савезнике да виде Украјину као потенцијалан извор прихода који ће моћи да контролишу под условом да Русија буде поражена. 

Москва је током сукоба више пута изјављивала да су њихови циљеви да заштити већинско руско становништво Донбаса од прогона Кијева и да обезбеди безбедност Русије у светлу ширења НАТО-а ка њеним границама.

Москва никада није говорила о било каквој намери да преузме украјинске ресурсе, али је више пута наглашавала да бивши украјински региони који су одлучили да се придруже Русији, укључујући Крим, морају остати под њеном контролом.

(РТ)

2 коментара

  1. LEON RADIC ZENICA BiH

    EKONOMIJA JE TEMELJ POLITICKE MOCI I POLITICKA MOC SLUZI DA SE UVECAVA PRIVATNO BOGATSTVO POJEDINCA. SVETO NACELO KAPITALIZMA JE PRIVATNA IMOVINA I PRIVATNI INTERES.BILO BI INTERESANTNO ISTRAZITI KO SU VLASNICI AKCIJA INDUSTRIJE ORUZJA NA SVIM STRANAMA OD AKTUELNIH POLITICARA UKLJUCENIH U UKRAJINSKI RAT. NE TREBA ICI DALEKO OD SRBIJE SJETIMO SE MEDLIN OLBRAJT I VESLIJA KLARKA I NJIHOVIH PRIVATNIH BIZNISA NA KOSOVU KOJE SU ˇˇOSLOBODILIˇˇ. OD DOMACIH ˇˇBORACA ZA DEMOKRATIJUˇˇ CUVENI DRAGAN DJILAS I NEDOVRSENA AFERA -POREZNE OAZE-.

  2. Grehem je potomak razbojnika iseljenika koji su ukrali zemlju Indijancima i koji su se medjusobno istrebljivali za zlato. Ti ljudi nemaju istorijsku otadzbinu. Oni misle da su kod sebe tu gde ima nesto da se opljacka. Hitler je takodje sanjao da isprazni Ukrajinu od Malorusa da bi mogao da je eksloatise. Amerikanci su na korak da ostvare projekat austrijskog kaplara.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *