Научнотехнолошки центар НИС-а угостио ђаке Техничке школе „Павле Савић”

КОМПАНИЈА НИС И ИНИЦИЈАТИВА „ОТВОРЕНА ВРАТА“

фото/НИС
Ђаци и наставници Техничке школе „Павле Савић” из Новог Сада посетили су Научнотехнолошки центар компаније НИС (НТЦ) у овом граду. Посета је организована у оквиру иницијативе „Отворена врата“ коју је покренула Група за образовање коју чине Нордеус фондација, Достигнућа младих у Србији, Иницијатива Дигитална Србија и Центар за промоцију науке, заједно са Инфостудом и њиховом платформом за младе „Стартуј“.
Иницијатива „Отворена врата“ у пилот пројекту обухвата 12 компанија новосадског региона које отварају врата за посете седам средњих школа различитих профила. Циљ ових посета је да се млади упознају са различитим индустријама, занимањима и перспективама које пружа привреда. Ученицима и њиховим наставницима се тако даје увид у делатности и кључна занимања, која младима тих образовних профила представљају потенцијалне каријерне путеве. НИС се овој иницијативи придружио путем свог програма „Енергија знања“, кроз који већ другу годину заредом сарађује са Нордеус фондацијом на пољу подршке младима и образовању.
Приликом посете НТЦ-у ученици и наставници Техничке школе „Павле Савић”, која има смерове техничар за прераду нафте и гаса, као и техничар за хемијску индустрију и заштиту животне средине, обишли су лабораторију за пријем геолошких узорака. Стручњаци НИС-а су их потом упознали са делатношћу компаније и новим технологијама, као и са основним правцима делатности НТЦ-а, који пружа научнотехнолошку подршку компанији у свим фазама истраживања и производње нафте и гаса и спроводи дигитализацију и развој иновација, уз континуирано улагање у образовање својих запослених. Ђацима су, поред тога, представљене могућности на тржишту рада, са њима је разговарано о томе шта би могли даље да уче и да студирају, као и које су могућности и неопходне компетенције за рад у НИС-у.
„Досадашње искуство у раду са средњим школама широм Србије указало је на изазове са којима се суочавају млади и локалне компаније. Као највећи изазови су се пре свега показали недостатак свести о компанијама у њиховом окружењу, затим неупућеност у перспективе занимања 21. века и недостатак повезаности између школа и привреде који значајно доприносе одласку младих из својих места и изазовима запошљавања”, наводе организатори иницијативе „Отворена врата“.

фото/НИС

Иницијатива на тај начин удружује привреду око подршке и сарадње са средњим школама, како би заједничким снагама помогли младима да препознају најквалитетније могуће перспективе за своју будућност у својим регионима и да на тај начин подстакну њихов развој, али и развој локалне привреде и заједнице у целини.
Поред компаније НИС, део иницијативе „Отворена врата“ су и компаније 3Lateral, БиоСенс Институт, Continental, Danubius, Levi9, MK Group, Carnex, Neoplanta, OTП банка, Schneider Electric и Vega IT, а у иницијативи учествују следеће средње школе: Техничка школа „Павле Савић”, Пољопривредна школа Бач, Основна и средња школа са домом ученика „Петро Кузмјак” Руски Крстур, Гимназија „Смарт“, Техничка школа „Милева Марић Ајнштајн“, Гимназија „Исидора Секулић”, Гимназија „Јован Јовановић Змај”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *