ОСИГУРАЊЕ ПОЉОПРИВРЕДЕ – НАЈКРАЋИ ПУТ ДО СПОКОЈНОГ ПОСЛОВАЊА

Компанија “Дунав” на Balkan eco fair-у у Врању

Бобан Костић, директор Главне филијале „Дунав осигурања“ у Врању / фото Пакт Студио
У Врању, од 1. до 8. јуна, под називом Balkan eco fair одржан је пети међународни сајам лековитог, зачинског и украсног биља, пчелињих производа и гљива, који је окупио учеснике из Грчке, Бугарске, Северне Македоније, Црне Горе, Републике Српске и наше земље. Компанија „Дунав осигурање“ и ове године је учествовала на тој сајамској манифестацији значајној за пчињски регион.

фото Пакт Студио

‒ Сведоци смо да су штете од временских непогода у претходном периоду биле учестале и да су проузроковале велике губитке на појединим пољопривредним културама ‒ истакао је Бобан Костић, директор Главне филијале „Дунав осигурања“ у Врању. ‒ Имања неких пољопривредних произвођача у овом и другим крајевима наше земље била су нарочито погођена различитим временским неприликама почев од олује, града, поплава, пролећног мраза, што је угрозило њихово пословање и дугорочни развој. Најједноставнији начин да умање губитке од невремена, који су непредвидиви и представљају сталну потенцијалну претњу, јесте осигурање ‒ указао је Костић подсетивши излагаче на сајму и остале пољопривредне произвођаче на значајну субвенцију премије осигурања од чак 40 одсто коју пружа Влада Републике Србије и надлежно Министарство пољопривреде.

фото Пакт Студио

О значају полисе осигурања пољопривредне производње сведочи Оливера Арсић, један од излагача на сајму, која већ седам година успешно води пољопривредно газдинство у селу Шопранце у околини Врања. Она се бави производњом малина и цвећа и тврди да је осигурање кључно у том послу.
‒ Ми већ годинама осигуравамо засаде малине, али и осталу пољопривредну производњу код „Дунав осигурања“. За „Дунав“ смо се определили пре свега због брзе и ефикасне накнаде штета од временских непогода, што гарантује стабилност и опстанак производње и у најтежим околностима. Зато у нашем газдинству осигурање има приоритет и не сматрамо га трошком него ваљаном инвестицијом.
Будући да је у овом региону заступљена и биљна и сточарска производња, па и рурални туризам, локална самоуправа настоји да максимално подржи пољопривредне произвођаче.

фото Пакт Студио

‒ Поред мера Владе РС, која већ дуги низ година субвенционише осигурање пољопривредне производње, и ми ћемо као Град, односно локална самоуправа Града Врања, узети учешће у субвенционисању, како бисмо помогли пољопривредницима да смање ризике у процесу производње, те да самим тим остваре и боље финансијске резултате кроз своје готове и полуготове производе ‒ рекао је Небојша Стаменковић, ресорни већник у локалној управи Града Врања. Balkan eco fair, поред продајно-изложбеног дела смештеног на градском шеталишту у Врању, био је и прилика за размену искустава и знања из најразличитијих области, од пчеларства, лековитог и магијског биља Старих Словена, кинеске и тибетанске хербалне медицине, фитофармације, екологије и многих других, те место теренских, едукативних и стручних скупова.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *