ИЗБОРНИ ЗЕМЉОТРЕС У СЕВЕРНОЈ МАКЕДОНИЈИ

Водећа опозициона странка ВМРО-ДПМНЕ победила на гласању за парламент, а њен кандидат Гордана Сиљановска Давкова изабрана је за шефа државе

Бирачи у Северној Македонији прошле недеље су потпуно променили политичку слику своје земље: на парламентарним изборима донели су победу највећој опозиционој партији, десничарској ВМРО-ДПМНЕ, а на председничким – њеном кандидату Гордани Сиљановској Давковој, која је тако постала прва жена шеф државе у тој бившој југословенској републици. Овакав исход је израз незадовољства грађана раширеном корупцијом, политичким трвењима, економским недаћама и пропалом причом о брзом уласку земље у Европску унију (ЕУ).

СКАНДАЛ НА ИНАУГУРАЦИЈИ Сиљановска-Давкова је, у другом кругу, убедљиво победила досадашњег председника Стева Пендаровског, кога је подржавао досад владајући Социјалдемократски савез Македоније (СДСМ), поражен и у гласању за парламент. Нова шефица државе је освојила 457.111 гласова, а Пендаровски – успешнији у истом дуелу пре пет година – 206.407 гласова.
Инаугурацију је обележио политички скандал, јер Сиљановска-Давкова, при полагању заклетве, није изговорила уставно име земље, него само „Македонија“. Због тога је амбасадорка Грчке напустила свечаност, а потом је стигао протест Атине и ЕУ. Име Република Северна Македонија је резултат договора Скопље и Атина после чега је Грчка омогућила северном суседу улазак у НАТО.
Занимљиво је да је Сиљановска-Давкова (71), универзитетски професор и стручњак за Уставно право, истичући на инаугурацији да ће поштовати договор са Грцима (Преспански споразум), рекла и да ће настојати да грађане охрабри да „Македонија“, без одреднице „Северна“, изговарају бар у својој земљи.

ВУЧИЋ ЧЕСТИТАО СИЉАНОВСКОЈ-ДАВКОВОЈ
Председник Србије Александар Вучић честитао је Гордани Сиљановској-Давковој избор за председницу Северне Македоније. „Уверен сам да ћемо заједнички наставити да радимо на јачању веза између Србије и Северне Македоније у циљу напретка и добробити наших народа као и просперитета целог региона“, навео је Вучић на платформи Икс.

ВМРО-ДПМНЕ је освојио 59 од 120 места у Собрању, испред Европског фронта са 19 посланика и досад владајуће коалиције са СДСМ, којој је припало 18 мандата. Очекивани мандатар, лидер ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски је најавио да му је циљ „широка влада“ за чије је формирање рок крај јуна. Он је посебно нагласио да ће се нова кабинет одлучно обрачунати са одговорним за раширене криминалне радње у протеклим годинама.
Победничка странка као најсигурнијег савезника у влади види албанску коалицију „Влен“ („Вреди“), блиску Аљбину Куртију. Истовремено, друга коалиција Албанаца ДУИ, успешнија на овим изборима и део раније владе, упозорава да без ње и у новом кабинету неће бити стабилности у држави.
За нову владу књучно биће решавање спора са Бугарском, која блокира европске интеграције Северне Македоније. Софија, као услов, за уклањање свог вета тражи укључење етничких Бугара у устав СМ „на равној нози са другим народима“ и промене у уџбеницима историје, а тврди и да је македонски језик само дијалекат бугарског. Ту је и захтев албанских политичких фактора да се уставом регулише да се председник државе убудуће бира у парламенту.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *