Саопштење за јавност Управе Филозофског факултета

(Поводом текста Кратка историја једног прогона објављеног у Печату 687 од 29. 10. 2021)

Поводом све учесталијих медијских наступа проф. др Милоша Ковића, у којима се износе неистине којима се нарушава углед наше установе и колегиница и колега, у жељи да јавност буде потпуно и непристрасно информисана, Управа Филозофског факултета Универзитета у Београду саопштава:
Управа Филозофског факултета одлучно одбацује политизацију процедуре за избор у наставно звање за радно место из области Општа историја новог века и оптужбе да се проф. Ковићу због његових политичких ставова онемогућава напредовање. Чврст став Управе факултета је да ова академска институција, са преко 5.000 студената и 431 наставником и сарадником, не треба да буде увучена ни у чије политичке или приватне обрачуне јер такво понашање не доликује ниједном, а камоли најстаријем факултету Универзитета у Београду. Зато желимо да јавност обавестимо искључиво о чињеницама.
Одељење за историју Филозофског факултета је у петак, 29. октобра 2021. године, изабрало Комисију за писање реферата за једног ванредног професора. Ова одлука донета је са готово двотрећинском већином. Реч је о редовној и регуларној процедури која се одвија у потпуности у складу са свим важећим законима и прописима, те стога најодлучније одбацујемо тврдње да се над професором Ковићем спроводи прогон.
Када је реч о процедури за избор у више звање (редовног професора, на пример), она је усклађена са процедурама на Универзитету и подразумева кумулативно испуњавање два услова: да Одељење на коме наставник предаје кроз прописану процедуру изрази потребу за наставником у вишем звању и да кандидат који се пријави испуњава услове за избор у звање (о чему одлучује Комисија за писање реферата). Иницијатива за избор у одређено звање је у потпуности у ингеренцији Одељења за историју.
Такође, благовремено подносећи предлог за покретање поступка за избор наставника у звање за ужу научну област и за именовање Комисије за писање реферата, Одељење за историју је поступило у складу са важећим одредбама Статута Факултета. С тим у вези, посебно наглашавамо да декан нема овлашћења да подноси претходно наведени предлог како то у медијима тврди проф. Ковић (позивајући се на члан 128 Статута Факултета), те да нема ингеренције да самостално бира Комисију за писање реферата јер је Одељење за историју у регуларној процедури изгласало предлог Комисије.
Управа Факултета инсистира на стриктном придржавању правила прописаних Статутом Факултета и законима Републике Србије у свим процедурама које се одвијају у нашој установи. Истовремено, јавно апелујемо на све учеснике у овом поступку, да се, уколико већ имају потребу да у јавности говоре о универзитетским јасно дефинисаним процедурама, користе само чињеницама и уздрже од злоупотреба, манипулације, политизације и непримереног речника, јер је такво понашање у супротности са начелима академске честитости и елементарне професионалне колегијалности.

Београд, 1. 11. 2021

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *