КИНА ЈЕ ЗА ЗБЛИЖАВАЊЕ, А НЕ РАЗДВАЈАЊЕ

Амбасадор Кине у САД Сје Фенг

Кинески народ чезне за миром у сваком кутку света, пријатељством са свим земљама и хармонијом без униформности, рекао је амбасадор Кине у Вашингтону Сје Фенг, на церемонији отварања Кинеске конференције при Кенеди школи на Харварду

Амбасадор Кине у Вашингтону Сје Фенг прошле суботе је одржао запажен говор, приликом свечаног отварања Кинеске конференције при Кенеди школи на Харварду, који су пренели сви важни кинески медији. Не без разлога јер је у њему садржана геополитичка и економска позиција, али и визија Кине у економски и војно све напетијем свету.

СВЕ ЗЕМЉЕ СУ У ИСТОМ ЧАМЦУ Амбасадор Сје поручио је да живимо у турбулентном времену и да се чини да, где год погледамо, видимо буре барута које може да експлодира у било ком тренутку. Енергетске, прехрамбене и дужничке кризе настављају да се појављују. Нетрадиционални безбедносни изазови, као што су вештачка интелигенција, климатске промене и биобезбедност, у порасту су, а опстанак људске цивилизације доведен је у питање. Према његовој оцени – свет се поново нашао на раскрсници.
„Све земље су у истом чамцу. Усред бесних бујица, треба да се зближимо, а не да се раздвајамо. Избор Кине је јасан и чврст: код куће ћемо се фокусирати на постизање кинеске модернизације. На међународном плану, ми ћемо створити заједницу са заједничком будућношћу за човечанство“, поручио је Сје. Према његовим речима, Кина ће својим развојем доприносити изградњи „света трајног мира“. „Кинеска модернизација је за наших 1,4 милијарде људи. До сада је мање од милијарду (људи) у свету остварило модернизацију. Када Кина оствари свој циљ, глобална модернизована популација биће више него удвостручена. Ово је без преседана и само по себи биће важан допринос миру и развоју у свету“, поручио је он.
„Од оснивања Народне Републике Кине, посебно од покретања реформи и отварања 1978. године, Кина је прешла дуг пут. Некада сиромашна и слаба нација, која није могла да направи ниједан гвоздени ексер, сада је друга по величини светска економија и највећи трговац робом. У међувремену, кинески БДП по глави становника и даље је иза 60. места (у свету). Наше обрадиво земљиште и водни ресурси по глави становника су мањи од половине, односно само су једну четвртину глобалног просека. Пут ка свестраној модернизацији остаје дуг и напоран, а развој ће и даље бити наш главни приоритет“, казао је Сје.
„Наш циљ је једноставан: обезбедити бољи живот за сваког Кинеза. Током протеклих деценија ревитализовали смо нашу земљу кроз реформе и отварање, остваривши значајан напредак у оквиру постојећег међународног поретка. Једноставно, нема разлога да данас затворимо своја врата и поново измислимо точак. Уместо тога, отворићемо се шире по вишем стандарду, унапредити висококвалитетни развој и унети већу стабилност и позитивну енергију у свет“, нагласио је, и додао да ће Кина, у којој сви имају корист од развоја, наставити да ствара могућности за изградњу света заједничког напретка.

ИНИЦИЈАТИВА „ПОЈАС И ПУТ“ У КОРИСТ ОПШТЕГ ПРОСПЕРИТЕТА Амбасадор Сје је указао да се Кинеска модернизација односи на заједнички просперитет за све. „Учинићемо колач већим и делити га праведније, како бисмо понудили нова решења за универзални изазов поларизације и осигурали да добици модернизације користе свим људима на правичнији начин.“
Он је притом цитирао Конфучија: „Не брините о оскудици, већ о неједнакости“, па додао: „Хиљадама година заједнички просперитет је била заједничка тежња кинеског народа. Много тога је урађено. Постигли смо умерени просперитет и извукли преко 800 милиона људи из сиромаштва. Док Кина има 400-милионску групу са средњим приходима, њен БДП по глави становника је тек недавно премашио 12.000 долара. Упркос томе, Кина је допринела једној трећини глобалног раста прошле године са стопом раста од 5,2%. Замислите само колико ће још потенцијала бити откључано како кинеска популација са средњим дохотком буде достигла 800 милиона, а како се потрошња вишег ранга, разноврсна потрошња даље буде повећавала!“ Онда је поручио да ће свету бити бољи тек када свима буде боље.
„Модернизација не би требало да богате учини богатијима, а сиромашне сиромашнијим, у Кини, али и глобално. Ниједна земља не би требало да буде заостала у процесу глобалне модернизације. Због тога је председник Си Ђинпинг предложио Глобалну развојну иницијативу (ГДИ). До данас се више од 70 земаља придружило Групи пријатеља ГДИ-а, а више од 200 пројеката сарадње је у току, дајући снажан подстицај за имплементацију Агенде за одрживи развој 2030“, рекао је кинески амбасадор.
„Иницијатива ‚Појас и пут‘ је живописан пример тражења заједничког просперитета за свет. Покренуто је преко 3.000 пројеката сарадње и отворено 420.000 радних места. За земље учеснице, ‚Појас и пут‘ је пут ка сарадњи, могућности и просперитету. Кина која стално напредује наставиће да служи као мост за изградњу отвореног и инклузивног света. Кинеска модернизација се односи и на материјално изобиље и на културно-етичко богаћење, са циљем промовисања свестраног друштвеног напретка и свеобухватног људског развоја“, додао је он. Према његовом суду, од првог дана свог оснивања Комунистичка партија Кине била је шампион демократије.
„Записали смо ‚одржавање и заштиту људских права‘ у Устав и уградили демократију и слободу у основне социјалистичке вредности и заједничке вредности човечанства. Кинеска демократија је народна демократија целог процеса. То је демократија и у процесу и у исходу; комбинација процедуралне и материјалне, и директне и индиректне демократије. Она је по својој природи народна демократија, а истовремено представља вољу државе. Деценијска истраживања Школе Кенеди у Кини показала су да је преко 90 одсто Кинеза задовољно централном владом. Сви путеви воде у Рим, а ружа под сваким другим именом мирисала би тако слатко. Демократија није украс или представа. Требало би да се ради о решавању стварних проблема за људе“, поручио је овај дипломата.
„Исто тако, свака цивилизација је јединствена на свој начин и ниједна није супериорнија од других. Због тога је председник Си предложио Глобалну цивилизацијску иницијативу. Залаже се за поштовање различитости цивилизација и позива на превазилажење отуђења међу цивилизацијама разменом, спречавање њиховог сукоба уз узајамно учење и одбацивање лажног осећаја супериорности са суживотом, како би све цивилизације цветале заједно“, подсетио је амбасадор Сје.

ПАНДЕ ВИШЕ НИСУ УГРОЖЕНЕ Према његовим речима, „Зелена Кина“ наставиће да убризгава замах у изградњу „чистог и лепог света“. „Кинеска модернизација је посвећена хармонији човечанства и природе. Пре десет година, када је Пекинг био домаћин 22. састанка економских лидера АПЕК-а, председник Си је на вечери добродошлице рекао да ће у будућности људи у Пекингу видети плаво небо сваког дана. Данас је ‚АПЕК плаво‘ (језичка кованица у Кини из тог времена) постало „Пекинг плаво“ и „Кина плаво“.
„Кина је“, наставио је амбасадор Сје, „забележила најбрже побољшање квалитета ваздуха, дом је највеће пошумљене површине на свету и прва је земља која је постигла неутралност деградације земљишта. Џиновске панде више нису угрожене. Половина електричних возила у свету вози се путевима у Кини. На нас такође отпада преко половине новоинсталисаних капацитета обновљиве енергије на глобалном нивоу.“ „Живимо на истој планети. Оглашавају се поново аларми због честих екстремних временских прилика, упозоравајући нас да према природи треба да се односимо са поштовањем и да следимо њене законе. Кина се не само обавезала да ће прећи са врха (емисије) угљеника на неутралност угљеника у најкраћем временском периоду у људској историји већ је и активно унапредила сарадњу Југ–Југ у погледу климатских промена. Покренули смо стотине пројеката чисте енергије и зеленог развоја у Африци, како бисмо заједно пратили зелени, нискокарбонски и одрживи развој“, рекао је он.
Мирна Кина, нагласио је амбасадор Сје, наставиће да испуњава своје одговорности у изградњи света универзалне безбедности. „Кинеска модернизација односи се на миран развој. Такође ћемо подстицати више земаља да заједно иду путем мирног развоја. Оно за чим кинески народ чезне су мир у сваком кутку света, пријатељство са свим земљама и хармонија без униформности. Амбиција да тражимо хегемонију, доминирамо светом, изазивамо и расељавамо друге није у нашем ДНК. Убрзо након оснивања нове Кине, изнели смо пет принципа мирног суживота. Током протеклих 70 и више година, Кина никада није покренула рат, нити заузела инч стране земље. То је једина земља која је ставила мирољубиви развој у свој устав и једина земља међу пет држава са нуклеарним оружјем која се обавезала да га неће прва употребити. Такође (Кина) највише доприноси броју мировног особља међу сталним чланицама Савета безбедности УН“, нагласио је амбасадор.
„Верујемо да нико није безбедан, осим ако нису сви безбедни. То је разлог зашто је председник Си изнео Иницијативу за глобалну безбедност, предвиђајући нови пут ка безбедности који карактерише дијалог уместо конфронтације, партнерство над савезништвом и вин-вин ситуацију у односу на ситуацију у којој имамо победника и пораженог. Уз активне напоре Кине, постигнуто је историјско помирење између Саудијске Арабије и Ирана. Усред украјинске кризе, наш специјални изасланик је путовао да посредује међу различитим странама, како би утро пут за мировне преговоре. У палестинско-израелском сукобу, омогућили смо усвајање прве резолуције у Савету безбедности од избијања сукоба и позивамо на ширу и делотворнију међународну мировну конференцију, како бисмо заштитили жене и децу од пошасти рата. Нека превлада мир“, поручио је амбасадор Сје.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *