ЧАС ИСТИНЕ

Хтели ми – не хтели велике западне силе посматрају Србију и Републику Српску као део јединственог руског фронта.
Главна линија тог фронта против Русије је, наравно, на украјинском бојишту. На том бојишту исход је све извеснији и пораз украјинских нациста са Зеленским на челу, те њихових западних савезника – готово сасвим видљив. А за сваког озбиљног посматрача био је и више него предвидив. На то упућује и иницијатива кинеског председника Си Ђинпинга да се сазове права мировна конференција о Украјини уз учешће Русије на којој ће бити „фер дискусија о свим предлозима“. Трагаће се за условима украјинског пораза и капитулације.
Пошто је то већ тако, велике западне силе су се устремиле на Балкан да ту, у складу са својим трајним интересима, доврше антисрпске послове. Да би могле да се суоче са свим последицама свог дебакла и предстојећом суштинском променом света. Треба сломити Србију и њене шансе да ојача своју позицију и успешно настави свој развој. И да се забораве и обеснаже сви преседани и злочини у ратовању против српске државе на које упорно указују Русија и многобројне државе удружене у БРИКС.

ЛАЖНА ОБЕЋАЊА И РИЗИК ПОДВАЛЕ Дуго су српски фактор на овом делу Европе заваравали лажним обећањима о европским интеграцијама. Долазили су и одлазили, и сада су ту разни међународни преговарачи, изасланици, амбасадори, преговарало се од Брисела до Вашингтона и шта све не. Само с једним правим циљем – направити од Косова и Метохије независну државу и потпуно је очистити од Срба. Стварање Заједнице српских општина је од самог почетка било пука обмана. Као и Мински споразуми уосталом. Упоредо с тим подгревали су се планови о стварању „Велике Албаније“. Албански фактор је у Северној Македонији постао и у стварном и уставном смислу конститутиван. Док су преостали Срби на КиМ све више изложени бруталном насиљу. Црну Гору је антисрпска политика и квалификовала за НАТО државу. Могли би наставити ово набрајање, али ћемо се овде зауставити.
Зашто се треба зауставити. Зато што превише често изгледа да се готово мазохистички посвећујемо описивању и тумачењу нашег лошег стања и наших јада. А парафразирајући Карла Маркса, није ствар у томе да само тумачимо свет, наше стање и свест већ треба да их променимо. Свако преговарање са западним силама данас и јуче носи ризике тешке преваре и подвале, али оно је неминовно, а нарочито када су малобројни народи и мале државе у питању. Зато треба сачувати свест о својим интересима и знати када је од противника пређен Рубикон и када се свим силама приступа самоодбрани.
И наравно, треба правилно проценити односе великих сила. Рачунајући Русију и Кину. А оне нису баш потпуно неповољне за српски народ. Ако ништа друго, имамо бар право да изаберемо воз у који, као своји на своме, и непокорени можемо ући или који нас бар неће прегазити. Не може се живети од насилних симетрија и од певања шлагера „ни на Исток ни на Запад“, поготово због тога што се то по правилу завршава одласком на неки утешни западни фестивал лаких нота попут Песме Евровизије. Па чак ни то. Још мање треба бити Буриданов магарац који не може никако да се одлучи и чија је неодлучност на крају погубна по њега.

АКТ О ГЕНОЦИДНОСТИ ЦЕЛОГ НАРОДА Србија и Република Српска се, чини нам се, налазе у одлучујућој историјској ситуацији. Дошао је час истине. Рад на сламању српског фактора добија невиђено убрзање и бруталност. Непоштовањем Дејтонског споразума и једног од два ентитета из БиХ је инициран предлог резолуције у Генералној скупштини УН о геноцидности целог српског народа. Непосредни повод је злочин у Сребреници. Спонзори овог акта су Руанда и Немачка, а највећи део западних и многих исламских земаља га подржавају. Америка ће, како каже Вучић, „јако лобирати“ за овај документ. Усвајање овакве резолуције је претпоставка за укидање Републике Српске. И само корак до њеног званичног именовања као геноцидне творевине. Ко може бити позван да живи с геноцидним народом равноправно? „Косово“ примају у Савет Европе противно међународном праву. ЕУ и званично тражи да признамо „Косово“ као независну државу уколико хоћемо да уопште разговарамо о нашем „европском путу“. Како тек да приме у идиличну „европску породицу“ један геноцидни народ?! Тиме се ставља тачка на стварање ЗСО и она остаје мртво слово на папиру. Бошњачки екстремисти ће испоставити одлуку да се не може живети у држави с већинским геноцидним народом.

У СУСРЕТ ПРЕПРАВЉАЊУ БАЛКАНА Србија и Александар Вучић, РС и Милорад Додик су, свесни постојеће ситуације, спремни да се одлучно делом супротставе оваквим опасностима. Вучић каже да је коначно дошло време да установимо ко су нам пријатељи у свету и да их разликујемо од „партнера“. Обратио се за помоћ свима, а пре свега Москви и Пекингу. Стиче се утисак да је на делу велика иницијатива делатног националног отпора. Скупштина РС са неколико закона иде у сусрет својој самосталности. Очекују се и одлуке Ускршњег свесрпског сабора.
Ако нам већ на Ист Риверу утисну тај жиг геноцидности, могли бисмо, за какву-такву утеху, да се тако жигосани коначно ујединимо и да тако уједињени видимо шта нам је и с ким у свету чинити. Да се напокон у складу с нашим животним интересима, одазовемо на западне тежње за преправљање Балкана, и пођемо им отворено у сусрет. Уверени смо, и поред свега, да имамо велике изгледе да у Уједињеним нацијама осујетимо поменуту резолуцију и истином победимо. Чак и ако буде тако, злу намеру њених иницијатора и спонзора не можемо ни заборавити ни опростити.

4 коментара

 1. глас народа

  Час истине / Колективни Запад са Нато-Америком хоће резолуцијом у УН да прогласе српски народ геноцидним. Шта је геноцид (?): По дефиницији требало би да гласи: Системско физичко и етничко чишћенје народа на националној, верској или расној основи територијално или реггионално.

  Ратни злочин на једној локацији у малом месту – Сребреници (БиХ) – не може никако, по никаквој основи да се третира као геноцид, нити као етничко чишћенје (што је исто геноцид), него у оквиру градјанског рата!!! Нико није системски, физички или етнички очистио један регион или целу Босну да би се то третирало као геноцид!!!
  На Косову (КиМ) се деценијама врши системско и физичко етничко чићенје Срба у завршној фази (системом албанизације-исламизације) – и ником (Западу), Србији…) не пада на памет да то прогласи геноцидом?! Није се Србија дигла да се врате на Косову 250.000. плус нових 50.000. протераних Срба на Косову, јер да су се вратили – не би могли Албанци да изграде независно Косово Бриселским споразумом – генератором француско-немачког и Охридског споразума да се отме Косово и Метохија са учланјенјем у УН! Иако су бриселски парламентарци стално упозоравали да су у дијалогу на столу сва отворена питанја за Србију и Косово, чак и она која до сада нису била, – Председник Вучић никако да постави питанје повратка на Косову 250.000. протераних Срба – за највећи национални интерес и медијски рат за КиМ!!!

  Данас Запад и Нато Америка због својих геостратешких интереса да владају светом – хоће да осуде Србију и српски народ за геноцид против босанских муслимана(!) што је тотално бесмислено и неправедно. Све је почело од деведесетих година када је Америка “искористила” конфликтно жариште на Косову и Метохији (није га произвела, Србија политички је јако дефанзивна по свим основама: демографија, политика уравнотеженог паритета и реципроцитета, занемарила одбрану српске националне државе још од Титовог времена) – да стави шапу на Балкан, далје преко балтичких држава
  – Нато до Руских граниа – да разбије Србију када је Србија кренула да се одбрани од рушилачког насилја наоружаних сепаратистичких шиптарских-албанских банди над Србима и територијалном интегритету – да отму српску покрајину КиМ!
  Широка је тема, можда наставак коментара. Хвала на разумеванју!

  • nastavak komentara

   Удружио се Запад као коалициони партнер Нато Америке за геостратешке цилјеве (распарчати Русију), да се разбије интегритет и суверенитет српског православног народа у Србији и БиХ, Срби да се окрену против руског братског народа!
   ЕУ и званично тражи да признамо “Косово” као независну државу, уколико хоћмо да уопште разговарамо о нашем “европском путу”. Зато су “Охридски споразум” приклјучили “поглавлју 35″ Бриселског споразума”. Како то када Вучић стално говори да Србија сама води српску политику у преговорима са тзв. Косовом!

   ЗАШТО ЕУ и Нато Америка нису вршили овакве политичке и војне притиске на Србију, припремају “резолуцију” да прогласе српски народ геноцидним и да се отме-преда Косово (КиМ)) – пре потписиванја Бриселскогг спораума??? – чекало се да Србија, конкретно Вучић и Дачић цело “Косово” предају шиптарима са границом према Србији!
   Зато је за нјих (Запад) и Шиптаре Бриселски споразум завршена прича (истина на терену), нису джабе амери-еу говорили да је то “неповратан” процес, “зацементирана” ствар. Сада им је трасиран пут да Косово учлане у УН.

   ПОТРЕБНО ЈЕ, наравно, данас да се цела Србија уклјучи у одбрани Србије и Републике Српске (Косова и Метохије и Дејтонског споразума), иако је домаћом неразумном политиком (да не кажем тежу реч) “Косово” доведено пред свршен чин.
   Анализираћу само наслов -“предмет” споразума: “нормализација односа”, и прве две тачке, од укупно шест тачака Бриселскогг споразума:
   1) ЗАШТО је предмет Бриселског споразума “нормализација односа”, да се превари српски народ, да не види “предају” територију КиМ шиптарима (контрадикторан предмет споразума са текстом-одредбама споразума које садрже све статусне атрибуте за Косово државу, са границом). Каква је то нормализација – да се отме-преда српска територија КиМ?
   2. ЗАШТО у Бр. споразуму, прва тачка, пише: Формиранје Асоцијације/Заједнице општина са српском вечином, могу да се приклјуче и друге заједнице ако се чланство сложи? Зашто двоструко значенје: Асоцијација/Заједница (ствара забуну)? Очигледно је, тако се и у пракси применјује, да су за Косово четири српске општине на северу “Асоцијација”, као Удруженје српских општина или Невладина организација(!). А за Србе српске општине су “Заједница”? Значи звнично ТЗВ. Косово третира српске општине као Асоцијација (зато су сатерани у гето и истреблјенје да не траже аутономију у Републјик Косове?
   На ову прву тачку бр. споразума “…могу Асоцијацији/Заједници да се приклјуче и друге општине ако се чланство сложи” – позвали су се Албанци када се бр. споразумом имплементирало косовско судство и тужилаштво. на “четири” српске општине Албанци су приклјучили “три” албанске општие (укупно седам општина) са бројчано четвороструко већим чланством албанаца у односу на број чланова српских општина (и Вучић је тада потврдио да Албанци имају вишеструку вечину): Албанци добили исти број судија и дужилаца у судовима као и Срби!
   АКО је за косовске Србе и Србију ЗСО, ЗСО (Заједница српских општина)… како се званично у Србији интерпретира – зашто се приклјучују албанске општине српским општинама??? А говорило се пре потписиванја Бриселског споразума да ће ЗСО бити српска аутономија слично Републици Српској.

   3) Ова Заједница/Асоцијација ће бити успоставлјена на основу СТАТУТА. … Правне гаранције ће пружити меродавно право и уставно право (уклјучујући и право двотрећинске већине). Тачка!
   ЗАШТО није назначено “меродавно и уставно право” – које државе? Није наведена држава, а по споразуму је очигледно Република Косово. Такодје је “право двотрећине већине” техничка ствар а очигледо је наведена у одредби за замајаванје да се скрене пажнја на другу страну. Овај пропуст је критикован у медијима.
   Оћекивало се да ће у Бриселским споразумима 2015. године да се коригира друга тачка споразума и назначи која је “држава” у питанју за спроводјјенје меродавног и уставног права…? Али се то није десило, изоставлјена је корекција!
   Прекидам далје коментарисанје Бриселскогг споразума да не дужим много.
   НАПОМЕНА Концепт Асоцијације/Заједнице општина са српском већином… је формулисао 2013. године председник Александар Вучић – и приклјучио га Бриселском споразуму (наравно уз сагласје Хашима Тачија (Косово) и Кетри Ештон (ЕУ) – то је у медијском чланку изјавила председница владе Ана Брнабић у “Политици” од 1. 2./23 године када је у једном контексту хвалила паметну и мудру политику за КиМ (Бриселски споразум). Зашто је то јавна тајна.
   Хвала на разумеванју!

   • за корекцију

    Грешка на крају коментара: Пише “Политика” од 1. 2./23. године, а треба да пише “Политика” од 19. 2./23. године. Хвала на корекцији!

 2. Ovo je bruka i sramota tkz zapada koji ne bira sredstva ni put da ostvari svoje ciljeve? Raduje me činjenica da su se naše vlasti obratile za pomoć Rusiji i Kini i mi ćemo se izboriti sa zapadnim hijenama i veća carstva su lomila zube na Srbiji i ovi će slomiti ne samo zube već će nestati kao tkz velike sile.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *