Злослутан час за човечанство

Руска енклава већ дуго опстајава као жаришна тачка која би могла бити увод у сукоб великих размера: Калињинград

Да ли је почело одбројавање до почетка директног сукоба Русије и НАТО-а?

Сати нас деле од директног сукоба с НАТО-ом. Да ли смо спремни на ово? Морамо се храбро и строго помирити с ратом и његовим условима. Иза драматичне најаве апокалиптичног рата стоји потпис руског филозофа Александра Дугина. Нико прецизније од „дворског филозофа“, како га Запад назива, није понудио анализу СВО и њеног значаја за стварање новог поретка, и до сада нико тако снажно није заљуљао уверење о доминацији САД.
Да ли би најновије упозорење да „јато црних лабудова лебди над човечанством“ требало схватити озбиљно, и шта му од чињеница даје за право? Спремност Пољске да на својој територији размести америчко нуклеарно оружје, Столтенбергова изјава да су руски градови легитимне мете или одобрени пакет помоћи Украјини од 61 милијарде долара? Или је пак кључна реч – Калињинград.

РУКАВИЦА У ЛИЦЕ Пољска, Литванија и други НАТО савезници почели су војну вежбу око Сувалки коридора у Литванији који је у процурелим документима Бундесвера означен конфликтном тачком на којој би 2025. могао почети сукоб НАТО-а и Русије. Коридор се налази на пољско-литванској граници, између Белорусије и Калињинграда и сасвим оправдава оцену портала „Политико“, који га назива најопаснијим делом света.
Нешто раније министар иностраних послова Литваније Габријелус Ландсбергис је позвао Пољску да разраде заједнички план одбране коридора напомињући да би земље требало да поделе одговорност за тај део – северни део коридора да штити Литванија, јужни – Пољска. Рукавица у лице Русији, посебно из угла чињенице да пољско-литвански планови, случајно или не, кореспондирају с најавама да би Шведска и Финска могле пресећи морски пут снабдевања Калињинграда.
Коментар Русије на вежбе био је следећи: цео балтички регион по писању агенције „Новорусија“, 63 сата је био лишен сателитских комуникација и других средстава за навигацију. Правилно схваћена порука?

Помињање Калињинграда у контексту нуклеарног програма није насумично: Председник Пољске Анджеј Дуда

БЕСМИСЛЕНО, АЛИ НЕ И НЕМОГУЋЕ У светлу НАТО маневара у близини Калињинграда, и изјава председника Пољске, да је сагласан да на територији своје земље размести нуклеарно оружје у циљу јачања источног НАТО крила, добија на новом значењу. Иако би се на дневном нивоу ишчитавања вести ова изјава могла тумачити као провокација, образложење које нуди Анджеј Дуда делује изазивачки: „Русија све више милитаризује област Калињинграда, а и недавно је преместила свој нуклеарни арсенал у Белорусију.“
Са становишта војне стратегије постављање ракете с нуклеарним бојевим главама у околностима када руске интерконтиненталне балистичке ракете из Москве могу допрети до било које тачке Европе, делује бесмислено. Бесмислено, али не и немогуће.
„Нуклеарна Пољска“ с најспремнијом војском у Европи је веома реална перспектива коју треба озбиљно схватити. На то упозорава аналитичар Олег Царјов и надовезује се: „Сећам се да је месец дана пре почетка СВО, заменик министра спољних послова Рјабков самоуверено послао НАТО заједно са опремом на границе из 1997. године. Међутим, од тада нам се НАТО, у виду Финске и Шведске, приближио. НАТО се приближава границама Русије, као што је то некада чинила Немачка границама СССР-а. Русија и НАТО упућују нуклеарне ракете једни на друге? Анксиозно осећање.“
Дудино помињање Калињинграда у контексту нуклеарног програма није насумично. Руска енклава већ дуго опстајава као жаришна тачка која би могла бити увод у сукоб великих размера. О плановима Запада везаним за руску енклаву известио је литвански амбасадор у Шведској приликом пријема земље у Алијансу.
„Након што је Шведска интегрисана у Алијансу, Балтичко море је постало унутрашње море НАТО-а. Ако се Русија усуди да изазове НАТО, Калињинград ће бити први који ће бити неутрализован. Претходне лажне оптужбе да је Русија окружена НАТО-ом сада постају стварност“, написао је литвански дипломата Линас Линкевичијус.

ЗАТВАРАЊЕ БАЛТИЧКОГ МОРА? Отуда најава Стокхолма да Шведска жели да забрани руским бродовима пролаз кроз Балтичко море делује и логично и очекивано. А страх финске граничне службе да су могуће еколошке катастрофе због повећања поморског транспорта руске нафте – комично. Како год било образложење, иза припреме ограничења проласка руских бродова кроз Балтичко море стоји једно – поморска блокада Калињинградске области. А ово, каже Дугин, није чак ни прелазак црвене линије већ директан чин агресије.
„Дакле, права катастрофа за њих ће доћи након што Финци, Естонци и Швеђани изненада одлуче да затворе Балтичко море за руску пловидбу. Тада више нико неће пловити по Балтику. Погледајте шта ово значи. Ако Шведска то уради, сукоб на Балтику ће бити неизбежан, пошто Русија не може да одржава енклаву само ваздушним путем. Штавише, ваздушни саобраћај и даље иде кроз неутралне воде – односно исти Балтик. Ако Балтик буде затворен, мораћемо да се пробијемо копном. А ово је потпуни рат. Највероватније нуклеарни. Русија никада неће одустати од Калињинграда.“
Затварање Балтика није инцидентан корак већ део ширих планова у којима Савет Европе прети „деколонизацијом“ Русије, Макрон шаље француске трупе у Украјину, а Столтенберг најављује испоруке ракета дугог домета и дозволе Кијеву да погоди Русију колико год може.
„Јасно сам ставио до знања да када подстичем савезнике да копају дубље у своје залихе, постоји ризик да ће њихове залихе пасти испод стандарда НАТО-а. Ако је то једини начин да помогнемо Украјини, да јој обезбедимо оружје које јој је потребно за сопствену самоодбрану, морамо преузети тај ризик. Савезници ће тада морати да попуне своје залихе“, истакао је генерални секретар НАТО-а.
Шест система ПВО путује ка Украјини. За седми је одговорна Немачка, која ће овај поклон финансирати из сопственог буџета.

ПОКЛОН ЗА КРАЈ Истовремено Конгрес САД одобрава помоћ Кијеву у висини од 61 милијарде евра.
Еуфорија у Украјини, по проценама с фронта, неће дуго трајати. Новац и наоружање не могу пресудити исход рата, већ га само продужити док не прођу председнички избори у САД. Док Украјинци животима морају да оправдају помоћ у кредитима и држе пажњу Русије, амерички Конгрес је представио и пројекат закона „Мир кроз снагу у 21. веку“. У обрачуну са „осовинама зла“, где су се поред Русије, Кине, Ирана и Палестине нашли и мексички картели, законописци предлажу низ репресивних мера – од забране ТикТока до санкционисања нафтних споразума Ирака и Кине до заплене руске имовине. У одељку „Руска суверена имовина“ закон налаже да имовина Русије, као и имовина било којих институција, агенција и фондова повезаних с руском државом треба да буде конфискована и преусмерена у буџет за обештећење Украјине. За потребе надгледања овог процеса и рада Фонда за подршку Украјини биће надлежан шеф САД. У суштини овим законом, који ће се дефакто примењивати и у Европи, руска имовина прелази у руке америчких званичника.
Коментари иду у правцу тврдње да ће закон „Мир кроз снагу у 21. веку“ – осим ако се не догоди уништење човечанства – бити проучаван као један од најконтроверзнијих закона које је усвојила светска сила.
Рат против Русије не води се само на источном фронту `неуспесима. Ствар постаје све озбиљнија, упозорава Дугин.
Друштво би, сматра, требало да уђе у фазу мобилизације и идеологизације, али се стиче (можда лажан) утисак да се сви спремају за летовање. Неће га бити ове године. Рат је. Заборави.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *