Пештерски ватромет

Здружена вежба ,,Вихор 2024“

Био је то приказ војске будућности а вежба, као круна обуке јединица Војске Србије, показала је снагу и умеће за извршење свих постављених циљева, користећи већином сложене борбене система домаће производње

Чак и око обичног грађанина, посредством ТВ екрана, могло је видети прецизност и добро обуче војнике и старешине, брзину маневара покретом и ватром, стручно руковање средствима високософистициране ратне технике, садејство Копнене војске и Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране и надасве унапређени систем командовања. Све се то видело 19. априла на Пештери, недалеко од Сјенице, као финале Здружене тактичке вежбе ,,Вихор 2024“. На релативно малом простору обављена су бројна гађања и симулиране борбе родовских и видовских јединица.
Оно што се није видело одигравало се током минулог месеца, када је Војска Србије обавила више вежбовних активности и успешних бојевих гађања како би показала висок ниво оперативних способности и умећа борбених састава. У завршници провере борбених могућности, учествовало је око 2.000 припадника и 350 средстава ратне технике. У свеобухватне вежбовне активности током априла било је укључено око 8.000 припадника војске, што је један од највећих обухвата.
Први пут на једној вежби уведена је масовна примена дронова, од оних што служе извиђању, до борбених које вешти оператори наводе на циљ. Домаћа извиђачка летелица „пегаз“ положила је тежак испит, баш као и дрон малог домета „врабац“, а и наоружана беспилолтна летелица кратког домета „сенка“, дрон камиказа „осица“, наоружани дрон „обад“ и наоружани мини квадрикоптер „комарац“.
Што се тиче ватрене могућности снага КоВ и РВ и ПВО, ефективно је деловала Ракетна артиљерија а артиљеријска оруђа типа ,,нора“ су са велике удаљености прецизно су погађале циљеве.


Вежба „Вихор 2024“ изведена је са циљем даљег унапређења обучености и оспособљености команди и јединица Војске Србије за решавање тактичких и ватрених задатака током припреме и извођења борбене операције. Та провера је била прилика, између осталог, да се прикаже рад више од 50 модернизованих средстава и средстава у развоју. Међу борбеним системима који су учествовала на вежби били су тенкови М-84 и Т-72М, борбена оклопна возила БОВ, ОТ, „милош“, „лазар 3“, МРАП, БРДМ-2МС, самоходна хаубица 122 мм 2С1 „гвоздика“ – усавршена, самоходна хаубица 155 мм „нора-Б52“, модернизовани и дигитализовани вишецевни лансери ракета „огањ“ и возила „хамви“.
На вежби су били ангажовани и авиони „МиГ-29“, модернизовани „орао“, хеликоптери „Ми-35М“, „Ми-17“, „Х-145М“, „гама“ и транспортни авион CASA C-295 и Ан-26. Такође, учествовали су и даљински пилотирани ваздухоплов ЦХ-95, противваздухопловни системи „ФК-3“, „пасарс“ и „панцир“, као и системи за детекцију и ометање беспилотних ваздухоплова „репелент“, недавно набављени у иностранству.

НОВА ВОЈСКА Честитајући министру одбране, начелнику Генералштаба и учесницима провере борбених могућности ВС на успешно изведеној вежби, председник Вучић је рекао: „Морамо да се ослободимо принципа четири бригаде и ово је начин како наша војска треба да изгледа у будућности. Данас сте први пут могли да видите како ћемо да реорганизујемо нашу војску. Данас је приказано и много нове технике, чак и тенкови из резерве изгледају онако како треба да нам изгледају тенкови. Такође, видели сте више типова дронова, и извиђачке, у много већем броју него раније, дронове ’камиказе’ ’комарце’ и ’осице’ који су радили у паровима и истакао бих да улазимо у снажнију производњу тог типа дронова. Задовољан сам што су дронови из приватних компанија добар посао обавили носећи 12 мина од 60 мм – сви су погодили у мету. Честитам и њима и то нам говори да смо на добром путу да створимо индустрију дронова, беспилотних летелица која ће моћи да подмири потребе Војске Србије.“
На вежби су приказани и сви типови ваздухоплова у њиховим налетима и бојевом гађању, што је видно задовољног председника укупном спремношћу војске навело да додатно поручи: „Морамо још много да радимо, још много ствари да поправљамо, купујемо, правимо, да се додатно ослањамо на нашу наменску индустрију. Ово што сте данас видели је у односу на оно што смо имали пре десет година скоро све ново, скоро ништа од овога нисмо имали. И то показује колико је Србија напредовала, колико је успешнија и колико је улагала у своју војску, слободу и независност.“
Управо је развој наше одбрамбене индустрије омогућио производњу већине сложених борбених система високих технологија.
Ни остали високи званичници нису остали без коментара. Сходно свом звању и улози министар одбране Милош Вучевић је нагласио да је војска спремна да извршава задатке у свим временским условима, сваког дана, недеље, месеца и сваке године, а грађанима Србије поручио да мирно спавају, да је Војска Србије будна и чува отаџбину.
Његов помоћник за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић ће рећи да су на вежби учесници имали прилику да, у прилично отежаним временским условима, тестирају најновије системе технике, посебно беспилотне летелице разних врста, извиђачке и „килер“ дронове најновије генерације, наглашавајући веома драгоцена искуства, стечена у интеграцији најновијих командно-извиђачких система беспилотних летелица, земаљских беспосадних платформи и остале технике у оваквим временским условима, не скривајући задовољство како је техника испунила очекивано али и људство које је имало мало времена да се на њој обучи.

ВИСОКЕ ЗВАНИЦЕ

Здруженој тактичкој вежби с бојевим гађањем „Вихор 2024“ присуствовали су председник Републике Александар Вучић, који је у рату врховни командант Војске Србије, министар одбране Милош Вучевић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић. Вежбовне активности са осматрачнице пратили су и српски члан Председништва Босне и Херцеговине Жељка Цвијановић, председник Републике Српске Милорад Додик, председник Владе Републике Српске Радован Вишковић, в. д. председника Владе РС Ивица Дачић, председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, председник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић, министри у Влади Србије, командант Кфора генерал-мајор Озкан Улуташ и страни војни представници акредитовани у Србији.

ДОКТРИНАРНЕ ПРОМЕНЕ Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић посебно је истакао да се реализација садржаја на Пештеру одвијала плански и организовано, узимајући у обзир временске услове. „Из свега извлачимо поуку. Анализирамо, у доктринарном смислу биће нових решења која ће се у будућности наћи пред Војском Србије, не само када говоримо о оспособљавању, него и о изградњи способности. Изразио бих задовољство и понос на оно што је ова, условно речено, тактичка група на Пештеру до сада реализовала“, рекао је генерал Мојсиловић.
Наша одбрамбена индустрија последњих година достигла је висок технолошки ниво. У развој и производњу наоружања и војне опреме Влада РС уложила је значајна средства, што је дало резултате кроз производњу средстава ратне технике четврте и пете генерације.
Овога пута на вежби је учествовао и један број резервиста, који су, према оценама високих војних старешина, испунили очекивања. Међутим, резервни састав Војске Србије је све старији, јер је 2010. године замрзнуто обавезно служење војног рока. Очекује се да наредних месеци држава донесе одлуку о поновном успостављању служења војног рока. Шта ће бити са 13 генерација младића који нису готово ништа научили о одбрани земље, за сада остаје непознаница.
Све у свему, одбрана земље не може да почива на трећепозивцима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *