ИЗНАЈМЉЕНИ ТЕРОРИСТИ

НОВА МЕТОДА ХИБРИДНОГ РАТА

САД и водеће европске државе, у страху од руске одмазде, грозничаво траже оправдање да немају везе с крвавим терористичким злочином у Москви, наводећи да су одједном и из чиста мира добили многобројне претње баш од ИД и то на унапред најављене и конкретне мете

Истрага ко стоји иза стравичног терористичког акта у дворани „Крокус сити хол“ у Москви фигурира као стрелица у ком правцу ће уследити руска одмазда за 145 невиних живота и преко 500 тешко и лакше повређених. Већ првог дана истраге, наводно јасни и дефинитивни докази да је тежак злочин починила Исламска држава (ИД) препознати су као плански подметнути лажни трагови и, што би Руси рекли, обична „маскировка“. Иако су директни извршиоци нападно и недвосмислено препознати као припадници авганистанско-пакистанског огранка ИД Корасан (ИСИС-К)и премда је ИД пожурила да прихвати одговорност за терористички акт у Москви, руским истражитељима су баш такви „докази“ оправдано били веома сумњиви, као и америчко „упозорење“ својим грађанима да не иду на места јавног окупљања у Москви. Нетипично понашање исламских терориста који су, уместо да се жртвују и боре до смрти како би постали шехиди, имали прецизан план извлачења и дозволили да буду заробљени, створило је основану сумњу да иза ове терористичке акције стоји неко други, а план извлачења ка Украјини био је први знак ко би могао бити планер и наручилац ове прљаве акције. Заробљавање четворице директних извршилаца и хапшење ужег и ширег круга њихових помагача отворили су изванредне могућности за истрагу коју води руска Федерална служба безбедности (ФСБ), али и Национални антитерористички комитет (НАЦ). Тако је истрага врло брзо показала да је прави мотив терориста био новац, а не фанатични идеолошки и верски убилачки и самоубилачки разлози везани за ИД, и све је постало јасно. Више никога нису интересовали извршиоци као обични најамници и плаћеници, него наручиоци и финансијери.
То је убрзало истрагу у погледу осумњичених а закључци из истраге су постали довољно убедљиви и чврсти да су их ФСБ и НАЦ јавно саопштили – осумњичени су украјинска обавештајна служба, британска МИ6 и америчка ЦИА. На Западу је настала права паника у смислу правдања и подметања нових доказа да је ипак у питању искључиво ИД. Американци су неуверљиво махали својим упозорењем и тврдњом да су упозорили руску страну о могућем тероризму, али да су они то игнорисали и схватили као предизборну провокацију. За руску страну то је био само још један доказ да су они не само знали него и учествовали у планирању злочина. Водеће западноевропске државе су одједном и из чиста мира добиле невероватно много претњи терористичким нападима баш од ИД. Све то је била неуверљива порука светској јавности и руској страни – нисмо ми наручиоци, зар не видите да смо и ми нападнути и угрожени од исте терористичке организације. Смешно и за лаике, а камоли за познаваоце терориста и њихових принципа. Нико не може искључити могућност да терористи стварно прете, али и ту се јављају јаке нелогичности. Прете терористичким акцијама на стадионима у Лондону, Паризу и Мадриду, где се играју фудбалске утакмице Лиге шампиона, што наравно могу бити њихове веома уносне мете. Међутим, није логично да унапред најављују конкретне мете јер су им тако шансе да изведу акцију стоструко умањене. Затим, што је такође провидно, владе поменутих држава хладно одлучују да ће се утакмице одиграти редовно, уз повишене мере безбедности и то се у пракси и догађа.

РУСИМА ТЕРОР А ЗАПАДУ ПРЕТЊЕ Руска страна на основу свестране истраге више нема дилеме ко је организатор овог крвавог терористичког акта који сигурно неће остати без тешке одмазде. И директор ФСБ-а генерал Александар Бортников и секретар Савета безбедности РФ Николај Патрушев отворено као организатора наводе Украјину и њене обавештајне службе, док се, како кажу, за налогодавцем још трага, иако се све чешће спомињу британска и америчка администрација. На Украјину као организатора упућује много тога, не само чињеница да су терористи кренули према украјинској граници где су и заробљени, него што су се украјински обавештајци раније хвалили извођењем неких других терористичких акција. Рецимо, код планирања атентата на чувену новинарку Дарју Дугину који су несумњиво извели Украјинци, прављен је план извлачења атентаторке који је успешно реализован преко Естоније, тако да и план извлачења терориста ИД личи на њихов „ручни рад“. То што неко види нелогичност да крену према најчуванијој граници, практично према ратној зони, има своју логику јер је тај правац њиховог кретања најмање очекиван, а заробљени су само због тога што су пре уласка у ту зону, где им је украјинска служба „отворила прозор“, морали да одбаце оружје.
Велике западне силе се релативно комотно укључују у планирање и логистику терористичких акција према Русији јер све што је за њих компромитујуће, незгодно или опасно због директне конфронтације и одмазде, Украјина прихвата на себе. Тако је било и са минирањем Северног тока, где сви знају да су то урадили амерички подводни диверзанти по одлуци америчког државног врха, а чим се појавила сумња, Украјина је прихватила одговорност иако је свима јасно да нема потенцијале за такву терористичку акцију. Међутим, треба приметити суштинску разлику између претходних терористичких акција према Русији и ове у Москви – претходне су изводили званични украјински или западни државни службеници или њихови агенти, док су терористички акт у Москви извели изнајмљени терористи. Додуше, поставља се питање да ли су изнајмљени терористи извели и спектакуларну акцију оштећења Кримског моста, али и серију покушаја терористичких акција након трагедије у Москви. То практично значи да је широки спектар метода хибридног ратовања добио још једну прљаву методу, најгору од свих ранијих – изнајмљивање терориста за унутрашњу дестабилизацију нападнуте државе (овде конкретно Русије).
Водећим западним државама постаје јасно да су претерали и да су се класичним изнајмљивањем терориста компромитовали. Нису то очекивали јер су све предвидели, чак и да ИД прихвати одговорност за терористичку акцију у Москви. И сада све оно што „процури“ пребацују на Украјину и њене службе, али и поред тога њихова прљава улога постаје све јаснија, и зато на Западу влада лажирана хистерија и паника у вези са опасностима од тероризма ИД, баш оне терористичке групације коју су унајмили за подривање Русије.
И овај план прикривања њихове улоге има много рупа које их демаскирају. На пример, док у Европу стижу само терористичке претње ИД, у Русији је од дана терористичког напада у Москви ФСБ спречила 27 конкретних терористичких напада чија је реализација пресечена у задњи час. Последњи покушај терористичке акције одиграо се у граду Наљчику у севернокавкаском региону где су терористи неутралисани. То значи да налогодавац (налогодавци) нису договорили – платили само акцију у Москви, него серију терористичких акција широм Русије као нови покушај унутрашње дестабилизације државе.
Ако истраге које се воде докажу да је у питању изнајмљивање терориста за новац или некакве противуслуге о чему докази у виду писмених изјава ухапшених већ постоје, то је онда нова глобална појава која се може третирати као нова метода хибридног рата која ће сигурно бити широко примењена у пракси. Хибридни рат као војну стратегију су измислиле САД, али нису потпуно дефинисале његове методе, него их непрестано проширују. Тероризам у виду насиља према цивилима, атентата и политичких убистава одавно је присутан, али изнајмљивање терориста из најопаснијих светских терористичких организација је нешто сасвим ново.

НАЈСУМЊИВИЈИ САД И БРИТАНЦИ Када су у питању конкретне терористичке акције у Русији са изнајмљеним терористима, што се тиче наручилаца, најјача сумња иде према САД, због њихових „историјских“ прљавих тајних веза с терористима, терористичким групама и организацијама, посебно што се тиче исламског екстремизма. Британци су у кругу осумњичених због најјачег и константног обавештајног присуства у самом срцу одлучивања и збивања у Украјини. Уосталом, код планског и координираног наступања у Украјини од планирања преврата до данас, Американци и Британци делују као јединствена обавештајна служба, па и њихове улоге треба тако посматрати. Наравно, „маскировку“ о питању терористичке опасности од ИД смислили су заједно и везали се углавном за предстојеће спортске манифестација, Лигу шампиона у фудбалу и олимпијске игре у Паризу. Демаскира их чињеница да је ИД у тој мери уништена да такорећи нема могућности извођења спектакуларних терористичких акција, али и те како има на располагању појединце и групе психолошки припремљених и обучених терориста погодних за изнајмљивање, за новац или неке друге противуслуге.
Терористичку оперативност и продорност ИД најбоље осликава то што су у актуелном времену способни само за терористичке акције у Африци, централној Азији и на Блиском истоку, дакле само у државама где су веома слаби антитерористички безбедносни системи, а такорећи никако где су у питању безбедносни системи највећих светских и европских сила. То је због тога што је ИД практично разбијена и сачињавају је само слабо повезани огранци који делују самостално и сами бирају терористичке мете. Број терористичких акција које изводе по свету драстично пада – само у односу на прошлу годину у паду је за педесет посто. То се односи и на ИСИС-К који је прихватио одговорност за терористичку акцију у Москви, иако он у општем тренду слабљења још фигурира као најјачи и најсуровији. Терористи групе ИСИС-К, што се представљају као борци за калифат Корасан који обухвата нека подручја у Авганистану и Пакистану, док су били најбројнији и најјачи имали су свега око 3.000 бораца, након чега су претрпели велике губитке у сукобу са Американцима, авганистанском војском и талибанима. Тако ослабљени углавном су се оријентисали на терористичке акције у Кабулу, и готово је сигурно да су им за неке спектакуларне акције у Русији или Западној Европи потребни снажна логистика и обавештајна подршка неке од моћних светских обавештајних служби. Тако су на тему акције у Москви у погледу подршке и логистике превасходно осумњичене америчка ЦИА, британска МИ6 и украјинске службе.
Ако је већ доказано изнајмљивање терориста за новац, онда су најрелевантнији докази управо извори и путеви новца. И при томе истраживању у непријатној ситуацији су се опет нашли директно Украјина и посредно САД. Утврђено је да су украјинске обавештајне службе за терористичке акције и политичка убиства користиле ванбуџетски (прљави) новац до кога су долазили уценама фирми и компанија код којих је откривена корупција. Новац је узиман као услов да се не покреће кривична одговорност. Интересантно је да се поименично спомињу само компанија Николаја Злочевског и нафтно-гасни конгломерат „Буризма холдингс“ познат по корупционашком скандалу породице америчког председника Џозефа Бајдена. Наиме, након преврата у Кијеву 2014. године који су подржале САД ова компанија је ангажовала Бајденовог сина Хантера Бајдена и његовог пословног партнера Девона Арчера. Има доказа да су Украјинци уцењивали Злочевског и узимали милионске суме, али тешко да су уцењивали конгломерат везан за Бајденове, што значи да су ЦИА и МИ6 све време упознати са токовима новца за финансирање тероризма преко те корпорације и да је амерички државни врх то знао. Ако знају, оправдана је сумња да су они прави наручиоци терористичких акција ИД. У исто време док се Украјина и њена војска налазе у очајном стању, без шанси да се бране а камоли нападају, Владимир Зеленски, да би некако изнудио даљу помоћ западних сила, тврди да има план нове украјинске контраофанзиве. Тај план уопште не предвиђа пробоје руских положаја него, како каже, ударе с дистанце ракетама већег домета и нападе на руску инфраструктуру у дубини Русије, што треба препознати као намеру да се и даље користе терористичким акцијама. Да ли ће се та и таква „контраофанзива“ заснивати на даљем изнајмљивању терориста или ће се таква кампања с обзиром на то да је препозната и раскринкана зауставити, тек ћемо видети.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *