ИЗЛОГ КЊИГЕ

Бранимир Јовановић
ТЕСЛА – ДУХ, ДЕЛО, ВИЗИЈА
Вулкан издаваштво

На путу објављивања ове књиге нашле су се многе препреке, али је она ипак угледала светлост дана 2002. године, у једној верзији, и поново 2013. године, у другој верзији, односно другом издању. Ово, треће издање, разликује се од претходна два по начину на који је аутор Бранимир Јовановић приказао дело и лик Николе Тесле – користећи темељан приступ, осветлио их је у досад најширем и најобухватнијем луку. У првом делу књиге дата је историјска реконструкција Теслине личности и његовог живота. У другом делу, Тесла је смештен у контекст изабраних светоотачких мисли и православног тумачења филозофије историје Жарка Видовића. На самом крају, аутор разматра кључна питања која се тичу односа православних интелектуалаца, с једне стране, и агностика и атеиста, с друге стране.
Драгоцени део ове књиге представљају записи Николе Тесле, преузети из различитих писама и његовог дневника. У тим записима, поред изузетног интелектуалног потенцијала, откривају се духовна ширина и душевна дубина, као и несвакидашња унутарња снага у неодступању од идеја и циљева који су проистицали из његових најдубљих уверења. Све то јесу одблесци Теслине генијалности и визионарства.
И после осам деценија од његовог одласка са овога света, сведочимо стварности у којој сва његова постигнућа чине светлосни хоризонт не само целог света већ свеукупног човечанства. Управо то потврђује његово становиште да смрт не представља крај, већ да дух, дело и визија најблиставијих умова јесу залог за вечност.

Мајкл Вајлдинг и Наташа Кампмарк
Приче из безвремене земље
Агора

Настала као резултат сарадње српско-аустралијског уредничког тандема и потпомогнута средствима Аустралијског савета за уметност, Антологија окупља двадесет прозних писаца чије су књижевне и личне приче израз тенденција савремене аустралијске литерарне сцене. Ова књига повешће читаоце на путовање кроз све веће градове Аустралије, али и кроз њену јединствену унутрашњост, где ће, између осталог, присуствовати дирљивим сусретима, пратити препирку између лика и писца, читати мисли једног покојника, слушати исповест корумпираног судије, завирити у историјске архиве, спознати списатељске дилеме и бити сведоци једног атентата…

Владимир Ваухник
МЕЂУ ИЗДАЈНИЦИМА, ШПИЈУНИМА И ЈУНАЦИМА
Академска књига

Владимир Ваухник, истакнути југословенски официр и обавештајац, долази у Берлин 1938. године. Наредне три године провешће као војни аташе у југословенској амбасади у време мандата Иве Андрића. Стварајући обавештајну мрежу на територији Трећег рајха, долази до низа тајних немачких војних података, међу којима су били и планови напада на Совјетски Савез и Југославију. У исто време, Ваухник у Берлину присуствује кључним историјским догађајима.
Ухапшен је од стране Немаца после 6. априла и притворен у берлинској централи Гестапоа, после чега бива послат у Загреб са задатком да устроји рад војске НДХ. Згађен усташким злочинима, користи прву прилику и бежи у Словенију, где са сарадницима оснива тајну обавештајну организацију. У наредне три године Ваухник ће са групом обавештајаца са подручја целе Југославије западним савезницима, пре свега Британцима, доставити мноштво драгоцених података.
Описујући све ове године исцрпно у својим мемоарима, Ваухник саставља изузетну слику ратних година, говорећи о средишту нацистичког зла које је добро познавао и о југословенским приликама обележеним великим страдањима али и идеолошким сукобима који ће одредити послератну судбину земље. Ова књига нам даје прилику и да први пут откријемо устројство британске обавештајне службе у окупираној Југославији.
Драгоценост ових мемоара огледа се добрим делом и у детаљним описима рада обавештајне службе, посебно у тренуцима окупације, али и у представљању ратних стратегија и операција на питак начин. Они су и политичка хроника трусног времена сједињена са причом о животу једног крајње занимљивог човека. И то човека чији су се животни путеви укрстили са невероватним бројем личности које су обележиле историју двадесетог века не само на нашим просторима. Међу тим именима су Иво Андрић, Адолф Хитлер, кнез Павле Карађорђевић, Хајнрих Химлер, Херман Геринг, Вилхелм Канарис, Валтер Шеленберг, Милан Стојадиновић, Милан Недић, Душан Симовић, Драгољуб Дража Михаиловић, Херта Хас, убица Розе Луксембург, Зоран Мушич, један будући римокатолички светитељ, усташка врхушка, четнички и партизански команданти, агенти енглеске обавештајне службе и Гестапоа…

Алпар Лошонц
ЕНИГМА КОНЗЕРВАТИВНОГ ЛИБЕРАЛИЗМА. ДА ЛИ СМО СВИ ОРДОЛИБЕРАЛИ?
Академска књига

Како у предговору ове књиге бележи академик Тибор Варади, либерализам, неолиберализам, те отпори према либерализму свакако су појаве које у значајној мери утврђују наш живот. Алпар Лошонц настоји да идентификује значајна попришта на којима либерализам, као и обуздавање либерализма формирају нашу животну околину. Научна монографија професора Алпара Лошонца пружа једну озбиљну и истовремено занимљиву научну анализу друштвене, економске и политичке стварности која се формира око нас Проф. др Драган Проле сматра да Лошонц не подлеже фасцинацији теоријом коју издваја као средишњи предмет своје студије. Напротив, трезвено и разложно указује на противречности ордолиберализма за које показује да проистичу из идејно тешко одрживог споја између конзервативизма, с једне, и либерализма с друге стране. Наиме, конзервативизам указује на очување постојећег поретка по сваку цену, уз максималан скептицизам према увођењу радикалних друштвених промена, док се либерализам превасходно залаже за фаворизовање економске слободе уз максималну подршку приватне иницијативе, чак и онда када се њене интенције драматично разликују од усвојених и традиционално практикованих.

Верољуб Вукашиновић
ЖАЛАЦ
Српска књижевна задруга

Прва књига Верољуба Вукашиновића у Српској књижевној задрузи потврђује да је пред нама поезија изграђеног песничког лика, богата у оном најемотивнијем и најкарактеристичнијем елементу српског песништва: мелодичности. Збирка цикличне структуре, уоквирена двема истоименим песмама различитог значења, садржи песме у којима читалац може препознати своје сопствено искуство. Већином обојене меланхоличним тоном, Вукашинићеве песме, организоване у четири циклуса, крећу се од тема детињства, љубави, смрти и пролазности, па до смисла постојања поезије у добу вештачке интелигенције. Ово није поезија која се предала пред нормама савременог света. У свом најдубљем слоју, она стоји као бранич оних вредности на којима су се српски народ и његова култура формирали вековима. Међутим, ова поезија није ни пука јадиковка над прошлим. Уместо тога, она мелодијом својих стихова, емоцијом коју изазива позива на дубоко промишљање и критичко преиспитивање нашег отуђеног света. Јер туга у овим стиховима није туга за нечим што је неповратно изгубљено, већ за лепотом живота коју и даље можемо досегнути.

Иван Негришорац
KILL THE DEATH
Културни центар Војводине „Милош Црњански“

Према речима проф. др Михајла Пантића, Негришорчев поетски опус, разнолик и опсежан, сложена је и компактна целина прилагођена читаоцима сличних афинитета. С једне стране, тај је опус поетски провокативан, а с друге стране подједнако фокусиран на модерност и традицију, писан из перспективе лирског гласа који није фокусиран искључиво на своја интимна искуства, при томе не губећи из вида шири историјски и друштвени контекст, не престајући да се на њега стално позива и уткива његове делове у сопствене стихове.
„То су управо они који деле мишљење песника да писање песама није само одраз основне људске потребе за изражавањем, него и трајно отворени дијалог са елиотовским схватањем традиције која обликује и заснива и лични и колективни идентитет“, истиче Пантић, уз напомену да одавно у српској култури, а пре свега у делу који је оријентисан на књижевност, није било ни таквог мултидисциплинарног ствараоца, нити, за општу корист, ангажованог писца какав је Иван Негришорац, чију је поезију на енглески превела Љубица Јанков.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *