СРПСКА ОДБАЦУЈЕ ЛАЖ О ГЕНОЦИДУ У СРЕБРЕНИЦИ

На митингу „Српска те зове“, коме је у Бањалуци присуствовало око 50.000 људи, Додик је поручио да, у случају да у Генералној скупштини УН прође резолуција о Сребреници, РС неће прихватити нити примењивати оно што је усвојено у том документу, већ ће, кад се за то створе повољни међународни услови, прогласити независност и ујединити се са Србијом

У Сарајеву је настављен монтирани судски процес против председника РС Милорада Додика и директора Службеног гласника Републике Српске Милоша Лукића на коме су се као сведоци Тужилаштва појавили бивши директори Службеног гласника Милика Деверушић и Владимир Јанковић. Иако су били формални сведоци Тужилаштва, Деверушићева и Јанковић су, како је с правом оценио Додиков адвокат Горан Бубић, заправо сведочили против оптужнице. У сведочењу које није трајало дуже од пет минута Јанковић је рекао да је „функцију директора обављао два дана након чега је из здравствених разлога поднео оставку“, док је Деверушићева објаснила начин на који се акти припремају пре него што се објаве у Службеном гласнику.
Наставак суђења заказан је за 29. април када би Тужилаштво, које је завршило с довођењем својих сведока, требало да презентује неке од наводно 59 прикупљених материјалних доказа. Колико су правно снажни ти материјални докази, најбоље показује то што је Тужилаштво БиХ међу њих уврстило и текстове објављене у медијима, као и изворни текст Дејтонског споразума који не поседује у оригиналној верзији. Милорад Додик је на конференцији за медије оценио „како је данашње рочиште показало да је БиХ колонија“.
„Не знам да ли би уопште било корисно да суђење у овом тренутку буде прекинуто. Треба ићи до краја и показати сав бесмисао овог поступка“, рекао је Додик.

УСВОЈЕН НИЗ ВАЖНИХ ЗАКОНА Након суђења председнику РС, у Источном Сарајеву је истог дана одржан састанак челника СНСД-а бошњачке „Тројке“ и ХДЗ-а на коме је постигнут начелан договор да се „до наредног петка покуша у парламентарној процедури усвојити Изборни закон БиХ“. С обзиром на огромне разлике међу партнерима, као и на негативно искуство са бошњачким третирањем раније постигнутих договора, руководство из Бањалуке не гаји превелике наде да ће овај пут посао бити обављен до краја, због чега није одустало од усвајања Изборног закона Републике Српске.
Народна скупштина РС је 18. априла на заседању у Бањалуци гласовима 51 посланика владајућег блока (11 посланика опозиције је било против, а четири уздржано) усвојила Изборни закон мањег ентитета којим се прецизира да ће убудуће изборе за органе власти у Српској спроводити Републичка изборна комисија, као и градске и општинске изборне комисије, те бирачки одбори које ће именовати надлежни републички органи. Ступањем на снагу овог закона у РС се више неће се примењивати Изборни закон БиХ, осим (како је предвиђено дејтонским уставом) приликом избора за члана Председништва БиХ и чланове Парламентарне скупштине БиХ.
Парламент у Бањалуци је такође изгласао Закон о референдуму и грађанској иницијативи, као и Закон о имунитету РС којим се дефинише заштита интегритета законодавних и извршних институција Републике Српске. Претходно је гласовима, не само посланика владајуће коалиције већ и прозападне опозиције, Народна скупштина РС усвојила Извештај Независне међународне комисије за истраживања страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године која је закључила да се у Сребреници „није догодио ни појединачни злочин геноцида, нити геноцид уопште“. Парламент Српске је изгласао и Закључак у вези с Извештајем Независне међународне комисије (чији је председник био израелски историчар Гидеон Грајф) у коме се, између осталог, тражи смена амбасадора БиХ у Уједињеним нацијама Златка Лагумџије због његовог „недопустивог поступка усмереног на припрему и достављање Предлога резолуције о геноциду у Сребреници без консултација и сагласности институција БиХ“. Иако су подржали прихватање Извештаја Грајфове комисије, лидери опозиције су саопштили да неће присуствовати митингу „Српска те зове“ у граду на Врбасу, а једини изузетак је био градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић, који је објаснио „како је ово национална тема и да ће доћи на скуп као Србин, православац и градоначелник“.

ПАРЛАМЕНТ У САРАЈЕВУ ОДБАЦИО ЗАХТЕВЕ ИЗ БАЊАЛУКЕ

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ, према очекивању, одбацио је предложене закључке Клуба посланика СНСД-а и Српског клуба да прогласи ништавним и правно необавезујућим одлуке лажног представника Кристијана Шмита и да обавеже институције БиХ да их не примењује. Одбачен је и захтев да Представнички дом затражи од Савета министара БиХ да без одлагања у парламентарну процедуру достави предлог Закона о изменама и допунама Изборног закона БиХ. Против ових предлога су били бошњачки посланици, представници Хрвата су се суздржали од гласања, док представници прозападне опозиције Српске намерно нису присуствовали гласању.

„БИЋЕМО ДЕО СРБИЈЕ“ На митингу „Српска те зове“ – коме је према проценама полиције присуствовало око 50.000 људи од којих су многи стигли из других градова РС – поред транспарената на којима је пружана подршка Додику, као и застава двеју српских држава, виђене су и слике Владимира Путина. Присутнима су се обратили челници владајуће коалиције и гости из Србије (Ана Брнабић и Милица Ђурђевић Стаменковски), а посебно потресан био је говор Бранислава Вучетића који је, иако рањен, преживео масакр у Сребренци у коме су злочинци Насера Орића убили чланове његове породице.
Завршну реч је, наравно, имао Милорад Додик. Државник из Лакташа је поручио да, у случају да у Генералној скупштини УН прође предложена Резолуција о Сребреници, тај документ неће бити прихваћен нити примењиван у Републици Српској. Такође, упозорио је да у случају да предложена немачко-руандска резолуција буде усвојена, српски народ „неће моћи да живи у истој држави са онима који га називају геноцидним“. Због тога ће, изразивши наду у победу Доналда Трампа на предстојећим америчким изборима, чим се за то створе повољни међународни услови, РС прогласити независност и затим се ујединити са Србијом.
„Србија је наша држава и да је Божје, уставне и сваке друге правде, били бисмо саставни део Србије, а не у овом ср…у који се зове БиХ. И бићемо једног дана део Србије, макар ја тада не био председник и не био жив“, рекао је Додик.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *