ОТВОРЕНА ПИТАЊА

Деценијама се суочавамо с аналитичким обрасцем чији је закључак: пре четврт века, крајем марта 1999, најављен је почетак слома међународног права, рушење међународног поретка заснованог на њему, али и својеврсни почетак краја колективно-западне дубоке државе, уз пометњу у редовима људских „ресурса“ који хране и обнављају ову јединствену структуру глобалне моћи, похлепе и тираније. Опело за дотадашњи поредак, за „међународни правни систем заснован на суверенитету држава, а на снази још од Вестфалског мира 1648“, изведено је у лице човечанству неспремном за будућност која му се тада искезила у свој својој ружноћи. Оружана агресија НАТО силе на СР Југославију, односно Србију, почела је у вечерњим сатима тог 24. марта 1999, трајала је 78 дана, а потом је „цео“ свет разумео да је, уз звуке сирена које су у мартовској ноћи заурлале над Београдом, кренула смена историјских епоха. Догађаји који су несрећама, злом, или пак симболичним подсећањима на велику годишњицу обележили крај марта ове 2024. године, потврђују исправност разумевања епских димензија поменутог датума. Тешки бруј апокалиптичне „мелодије“ зазвучао је непосредно у сусрет овој годишњици, драматично појачан пламеном и масовним страдањем цивила у Подмосковљу, у трговинско-потрошачком здању чије је име Крокус у трену обишло свет.
Током недеље за нама, у јавној свести српског друштва згуснуло се сећање на муке и нешто мало радости у двадесет пет минулих година „од бомбардовања“. Поновно проживљавање ондашњих патњи, данас је прожето тескобом, бригом и осећањем стрепње пред неизвесном сутрашњицом, не мање и свешћу о претњи да се садашња ратна страдања на два удаљена фронта, украјинском и блискоисточном, вољом истих оних који су 1999. сатирали Србију отимајући јој део територије, могу пренети и на просторе Балкана. Учестало, данас слушамо опаску: агресија на Србију није после ’99 престала, настављена је другим средствима! Или – траје прерушено и подмукло НАТО бомбардовање до последње разумне главе међу Србима. Уверени да ће број српских разумних глава увек надвисити број непријатељских бомби специфичног менталног пуњења, размотримо како су о годишњици страдања Србије протеклих дана говорили моћни актери у геополитичкој арени.
Ако је тачно да „свестрано сагледавање геостратешке суштине тог рата тек предстоји“, за српски народ и његове државне заједнице једно трезвено, и целисходно, процењивање свог положаја и „мере сопствене вредности“ у ширем глобалном контексту догађа се управо сада. Изјаве великих глобалних играча поводом годишњице НАТО злочина појашњавају нам будућност. Наративи о НАТО агресији, зависно од страна света с којих стижу, упадљиво се разликују, а преко њиховог садржаја, народски речено, сазнајемо „ко нам добро мисли, а ко нам о глави ради“.
„Београд је у перцепцији агресора и даље монета за поткусуривање и предмет подругљивог омаловажавања. Игра се наставља са нескривеним цинизмом“, подсећа Срђа Трифковић (портал НС), а његову оцену протеклих дана, готово се утркујући у исказивању безочног и агресивног лицемерја, потврђују еминентни гласови Колективног запада.
НАТО бомбардовање било је неопходно у том тренутку, јер је влада у Београду одлучила да користи силу, а не да води дијалог, оценио је помоћник америчког државног секретара за питања Европе и Евроазије Џејмс О’Брајен. Изјави која противречи самој себи (до дијалога се најупутније јелте стиже „говором“ бомби), придружује се једнако мудра порука шефа НАТО канцеларије у Београду бригадног генерала Ђампјера Романа. Овај војник високог чина саопштава за Глас Америке да је „ваздушна кампања НАТО-а створила темеље не само за прекид непријатељства већ и за нови оквир трајне безбедности на Косову и стабилности широм региона“. Генералова размишљања достојна су, чини се, духа познате аланфордовске логике која се руга разуму, а закључке изводи на урнебесан начин. Нажалост, у овом случају нема повода за смех.
Својеврсно обједињавање високоморалне настројености претходних порука исказано је у заједничком саопштењу амбасада Француске, Италије, Немачке, Норвешке, Сједињених Америчких Држава и Велике Британије, у којем се између осталог тврди – „Двадесет четвртог марта 1999. године почела је војна интервенција коју нико није желео“, као и да је „операција савезничка снага осмишљена да натера тадашњег председника Савезне Републике Југославије Слободана Милошевића да прекине злостављање цивилног становништва на Косову, да спречи хуманитарну катастрофу и омогући избеглицама и расељеним лицима повратак, а хуманитарним организацијама приступ Косову“.
Кључ за разумевање овог саопштења које је неко назвао „увредом части и здравог разума“, као и за појашњавање геополитичке матрице Запада уопште, видимо у Трифковићевим речима: „Још увек убеђен да је пре четврт века на Балкану обавио један одличан посао, сходно својим глобалним амбицијама, званични Вашингтон још увек не схвата да доктрина глобалног интервенционизма – која сваки кутак Земље третира као америчко двориште – мора имати за последицу империјалну пренапрегнутост и стварање контракоалиција, попут оних које су дошле главе Наполеону, кајзеру и Хитлеру. Питање је да ли ће – када и по којој цени за себе и остали свет – ову чињеницу схватити вашингтонски апаратчици који формирају спољну политику још увек најмоћније земље света. Зенит њене бахато разуздане моћи достигнут је марта 1999. и сада је увелико иза нас.“
Потврду да се „разузданој моћи“ западног естаблишмента упозоравајуће и енергично супротстављају друге, једнако моћне снаге мултиполарног света, за Србе стиже преко небројених а важних саопштења руских званичника, институција и појединаца. Министарство спољних послова Руске Федерације подсетило је да „Питање одговорности НАТО-а за штету нанету међународном односима и директно земљи бомбардовањем Југославије остаје отворено“.
Парадигматичне су и речи шефа Центра за међународну безбедност Руске академије наука академика Алексеја Арбатова: „Бомбардовање Југославије, које се поклопило са првом етапом ширења НАТО-а, било је прекретница у перцепцији руске јавности и политичке елите. На Западу то готово нико не схвата. Зашто је Русија против ширења НАТО-а? Све догађаји у једном ланцу европске политике, у ланцу уништавања европске безбедности, који је почео управо тада. Сада је дошло до логичног краја.“
Минирање расправе о НАТО бомбардовању СР Југославије у Савету безбедности УН која је, на предлог Русије, почетком ове недеље требало да се води у Њујорку, јесте удружени „пријатељски“ подухват сила Запада (дневни ред није добио већину гласова!), и не демонстрира само њихову нечисту савест и силеџијску срж већ и суштинске разлике у виђењу ове теме у међународној заједници, на Истоку и Западу. Извесно је: ово је такође „отворена тема“. Тема која чека свој ред, а светске прилике обећавају – нема сумње да ће га дочекати.

4 коментара

  1. Јелена

    Зашто смо бомбардовани? Желела бих да неко прочита мој аналитички текст из 2000. године, написан непосредно по окончању “багер-револуције”, изведене под диригентском палицом главног агресора, јер је то био глас малог човека из народа И би што би: на чело Србије дођоше рушитељи свега што су генерације стварале, као марионете истог главног агресора. Уста пуних демократије, агресор нас је успешно гађало бомбама са отровним менталним пуњењем (како речег-ђа главни уредник у свом тексту), што у непрекинутом ланцу чини и дан-данас, помогнут од свих структура власти, било ког страначког предзнака, све ово време.
    Да није тако, зар би НАТО генерал, из НАТО канцеларије која се налази усред Београда и то у Генералштабу(!) – давао смехотресне “мудре” изјаве ? Откуд он тамо? Шта ће он тамо!!! Е, у том грму лежи зец који све објашњава: и зашто нам педери парадирају Београдом, сугеришући да је, заправо, погрешно бити хетеросексуалан; и зашто нам се намећу џендери, наопака родна равноправност, политичка коректност; зашто се урушава породица, поништава хришћански православни морал, историја, култура, и да не набрајам, још много тога “зашто”. Било би немогуће, да није помагача на тлу Србије, који имају моћ да прихвате оне бомбе са отровним менталним пуњењем где је – исти агресор који нас је бомбардовао – и планирао да пласира. И агресор – успева у томе! Ко му је стао на пут? НИКО од оних који су то увек могли, да су хтели или смели.
    Само ми ситни, писали смо неке коментаре, носећи Србију у срцу и плачући за њом!

  2. за отворена питанја

    ОТВОРЕНА ПИТАНЈА Врло поучан чланак заснован на истини и аргументима.
    Зашто нас је бомбардовала Нато-Америка? Наравно, бомбардовала нас је за своје геостратешке цилјеве да влада светом, конкретно, дошао ред да стави шапу на Балкан (и Балтичке држжаве, све до Руских граница), да шири своје Нато-војне базе широм света, првенствено према Руским границама.
    ТРЕБА НАГЛАСИТИ, геополитика Нато-а је да “производи” и “користи” кризна жаришта у свету за своје (окупационе)) цилјеве и ратове. На Косову и Метохији је Нато искористио кризно жариште да стави шапу на Балкан, није га произвео (о томе сам писао много коментара).

    Како су НАТО агресори тврдили деведесетих година – Нато бомбардованје било је неопходно у том тренутку, јер је влада у Београду одлучила да користи силу, а не да води дијалог, оценио је помоћник америчког државног секретара за питанје Европе и Евроазије Джејмс О,Брајен(!).
    Србија није хтела да води дијалог, – невероватно! А сви смо тада знали да је почетком 90-тих година влада Србије више пута позивала политички тим косовских Шиптара (сада Албанаца) да додју у Београд да заједнички реше политичке и опште проблеме без сукоба. Представници Албанаца нису хтели, одбијали разговор-дијалог!
    На крају влада Србије је оформила стручни тим на челу са Ратком Марковићем професором факултета политичких наука – да иду у Приштину на договор са Албанцима. Мислим да је српски тим (делегација) преко десет пута ишла у Приштину на дијалог – али Албанци су увек одбијали разговор. Овај аргуменат да Србија дијалогом реши политичке проблеме са Албанцима на КиМ (десет пута одбијан од Албанаца) – скоро да нико У Србији није користио 90-тих година – да српски политичари укажу на праву истину, да се види да су Срби захтевали дијалог, да је кривица код Албанаца а не код Срба (незаинтересованост, опортунизам, дефанзивна политика). На сцени су биле сталне сталне шиптарске и западне оптужбе, фабрикованје неистина против Срба и Србије!

    МИНИРАНА ЈЕ РАСПРАВА о Нато бомбардованју СР Србије у Савету безбедности УН два пута на предлог Русије, од стране запада и Нато Америке, да се заташка одговорност за кршенје медјународног права и бомбардованја Србије. То је ОТВОРЕНО ПИТАНЈЕ које не застарева. Као што је отворено питанје и Резолуција УН Р-1244 – повратах хилјаду српских војника на граници са Албанијом, и повратак 250. 000. хилјада протераних Срба од стране Шиптара на Косову и Метохији?
    Надовезаћу се на слично “Отворено питанје” а у вези Бриселског споразума: Бриселски званичници су скоро на сваки дијалог Срба и Албанаца у Бриселу упозоравали “да су на столу за дијалог” сва отворена питанја измедју Срба и Албанаца, чак и она која до тада нису била!? Зашто председник Вучић ниједном није поставио питанје повратка 250.000. протераних Срба на Косову (КиМ) на агенду дијалога? Питанје повратка протераних са Косова је најважније питанје за медијски рат за КиМ, да знају државе у свету да се на Косову спроводи етничко чишћенје и истреблјенје Срба да се отме територија! Можда Вучић то питанје повратка сматра да је нереално и нерационално (тај термин чешће користи) – али је врло важно, да поновим, за медијско медјународно информисанје и одбрану КиМ!
    Да скратим. хвала на разумеванју!

    • Додатак: (отворена питанја)

      Нису две ствари разјашнјене:
      ПРВО, окални српски избори за четири српске општине на на северу Косова (КиМ)? Курти није дозволјавао изборе. Срби се одлучили да напишу петицију – замолили председника Вучића ако одобри. Вучић каже, цитирам: “Отишао сам у Кишинјев (Молдавија) и саопштио Макрону и Шолцу”, али они су рекли добро и да траже да се поднесе петиција… следе нове уцене (нема избора)!

      Констатација је да председник Вучић сада каже разлог за одлазак у Кишинјев (Молдавија): сусрет са Макроном и Шолцом. Колико знамо из јавних медија – Вучић је био на САМИТУ Европске Политичке Заједнице (ЕПЗ) у Кишинјев (Молдавија).
      Наиме, 2021. године је Европа формирала ЕПЗ која ће сама доносити политичке одлуке ван оквира ЕУ. А државе кандидати за чланство (потенцирана и Србија) не могу да утичу на промене одлуке ЕПЗ.

      Године 2022. вероватно по иницијативи ЕПЗ инициран је Француско-Немачки предлог ултиматум за коначно решенје Косова. ЕПЗ је покренула одржаванје самита, одржана неколико, други је био у Кишинјев (Молдавија) на ком самиту је био и председник Вучић. Који је цилј самита био у први план – да се нове чланице (Молдавија, Украјина…) привуку-уклјуче у ЕУ и Нато против Русије! Није јасно које интересе Србија има да српски државни представник присуствује на самите Европске Политичке Заједнице? Јавност није информисана.

      ДРУГО НЕРАЗЈАШНЈЕНО ПИТАНЈЕ је Охридски споразум – ОС. Вучић каже: од првог тренутка смо радили на имплементацији ОС и увек је у први план ЗСО (у Брисел. споразуму пише Асоцијација/Заједница општина са српском већином: Двоструко значенје: зашто су за Косово српске општине Асоцијација а не Заједница?). Ми (СРБ) испунили обавезе из Охридског споразума они (КС) ништа, јер они не желе ништа од тога. Не зато што нисам потписао. То сви знају. На састанку Квинте су рекли да инсистирам на томе (да нисам потписао) али джаба. нјихов цилј да сруше Србију!
      Не руше они Србију, они хоће независно Косово по Бриселском споразуму, отимају-добили српску територију КиМ. Верујемо да Вучић Није потписао Охр. споразум и сто пута је рекао да никад неће признати Косово – али шта каже Бриселски споразум (медјународни обавезујући документ уз посредованје и гаранције ЕУ), – чије ће бити КиМ? Не вреди усмено обећанје… (по оној народној?). Зна то добро и Квинта али брани нашег председника од критике за
      БРИСЕЛСКИ СПОРАЗУМ – генератор издаје, предаје, дискриминација и насилје над Србима, православцима, етничко чишћенје, отиманје српске територије КиМ!!!

  3. Јелена

    Зашто Вучић није НИЈЕДНОМ поставио питање повратка протераних Срба на КиМ?
    Није на Вучићу никад било да он оцењује да ли је то рационално или реалано; његова је ДУЖНОСТ и ОБАВЕЗА била да то питање постави, као и да ИНСИСТИРА, УПОРНО, на повратку српске војске и полиције – ако му је до Срба и КиМ уопште стало. Али не!
    Заклањајући се иза празне реторике и узвика: Никад! (неће потписати предају практично већ поклоњеног КиМ) и Живела Србија! – тихо спроводи имплементацију свега договореног путем Бриселског, Охридског… и свих споразума које је требало давно поништити.
    А зашто?
    Због дрљаве, кљакаве, полуделе ЕУ која му је (ружан) сан и у коју би да нас насилно угура. И због мало парица које добије (“бескрајно” захвалан!) као мамац да настави истим путем – бар док не стигне до садашњих Бајденових година – ако Унија дотле издржи, Вучић ће већ издржати – а после – па, видећемо. Да нам се, сачувај Боже!, за то време, наши “пријатељи” не наљуте…
    ЗАТО!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *