ИЗЛОГ КЊИГЕ

Горан Скробоња
ОД ШАПАТА ДО ВРИСКА: ПРИЧЕ СТРАВЕ И ФАНТАСТИКЕ
Лагуна

Збирка нашег најпознатијег писца хорора састављена је од ефектних, мајсторски написаних прича које приказују Србију у неком другом времену пуном вампира, мутаната, уцењивача, манијакалних серијских убица, уклетих сплавова, лифтова који возе у другу димензију, крвавих компјутерских игрица… Све је тако блиско, препознатљиво, а уједно невероватно мрачно и језиво.
„Приповетке у овој збирци, настајале од средине осамдесетих до средине деведесетих година 20. века, страву и ужас генеришу из душе појединца – његових страхова и мора – али и из душе једне дубоко трауматизоване, поремећене и аутодеструктивне заједнице. Фантастична проза Горана Скробоње може се препознати и као вид особеног социјалног ангажмана, где се фантастично свесно поиграва на граници чудног па и алегоријског. Естетска упечатљивост ове прозе добрим делом почива управо на овој динамици. Фантастично није ’бег од стварности’ већ пре функционише као његов апартан и неочекиван вид који се остварује у суодносу писац – читалац.“

Радосав Туцовић
ДРАГИ ЈОВАНОВИЋ И ГЕНЕРАЛ МАЈСНЕР НА ЧЕЛУ ПОЛИЦИЈЕ У ОКУПИРАНОЈ СРБИЈИ
Чигоја

Како је забележено у рецензији проф. др Милана Ристовића, крећући се кроз различите „нивое“ времена и биографија двојице полицијских функционера, аутор је дао подједнако убедљиву слику њиховог јавног деловања, али и приватног живота, ишчитавајући тако и њихове мотиве и амбиције, личне, политичке, идеолошке, који су их на просторима окупиране Србије водили путем на којем су остале бројне жртве, све до тренутка када су после завршетка рата, на одвојеним суђењима, били осуђени на најтежу казну. Стога књига колеге Туцовића представља вредан и оригиналан допринос домаћој историографији о Другом светском рату, немачкој окупацији, колаборацији, али и страдању становништва.
Према речима др Бојана Димитријевића, у маниру мање познатом у анализи догађаја Другог светског рата у окупираној Србији, Туцовић је понудио јавности слику окупацијског репресивног апарата посматрајући је кроз две личности: једног српског и једног аустријског-немачког полицајаца који су одлучивали о судбинама многих Срба у годинама окупације. Значај ове монографије за српску науку је приличан, јер својим новим истраживањима попуњава и објективизује једну значајну празнину у разумевању окупације у Србији, као и односе српских и немачких власти у том времену.
С обзиром на то да се ради о значајној теми, која ће омогућити шири увид не само у функционисање полицијског апарата у окупираној Србији него и у функционисање колаборационистичке власти и Трећег рајха, рукопис монографије др Туцовића ће, како у рецензији ове књиге истиче проф. др Радина Вучетић, у великој мери проширити постојећа знања о периоду Другог светског рата у Србији, али и о функционисању репресивног полицијског система. Захваљујући томе, монографија др Туцовића ће сигурно пружити ширу и свеобухватнију слику Другог светског рата и природе колаборационистичких власти не само у српском него и у европском контексту.

Томислав Јовановић
ЗБОРНИК КРАЉЕВА И АРХИЕПИСКОПА СРПСКИХ
Чигоја

Ово тротомно издање приредио је професор Томислав Јовановић. Први том садржи пре свега књижевноисторијска и текстолошка разматрања о сачуваним целовитим и непотпуним преписима. Сваком препису посвећена је посебна пажња и установљене варијанте њихових текстуалних разгранавања. У основу издања ушао је српскословенски препис настао 1553. године у манастиру Милешеви. Са њим су упоређени сви други преписи и међусобне разлике приказане у напоменама испод текста. У другом тому налазе се текстови житија која је написао архиепископ Данило Други, а у трећем тому житија и белешке његових ученика и других настављача.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *