АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ: Руски дронови поткопали симбол америчке војне моћи (ВИДЕО)

АКТИВНА употреба малих и релативно јефтиних дронова у Украјини променила је природу савременог сукоба. Такође је показао рањивост тенкова Абрамс, који симболизују америчку војну моћ, пише Њујорк Тајмс.

 

Дронови, који се активно користе у Украјини, променили су савремено ратовање. Такође су почели да наносе кобну штету једном од најмоћнијих симбола америчке војне моћи – тенк Абрамс, пише Њујорк тајмс.Током протекла два месеца, руске трупе су повукле пет од 31 тенка М1 Абрамс које је Пентагон испоручио Кијеву. Поред тога, најмање три аутомобила су претрпела приметну штету, напомиње издање, позивајући се на обавештене изворе.

Према аналитичарима, украјинске оружане снаге изгубиле су око 140 тенкова западне производње, укључујући 30 немачких леопарда. Многи од њих су онеспособили или „довршили“ беспилотне летелице, које показују већу прецизност од конвенционалног противтенковског оружја.

У зависности од њихове величине и технолошке софистицираности, беспилотне летелице могу коштати само 500 долара — незнатна инвестиција за уништавање Абрамсовог тенка од 10 милиона долара — а неки могу да носе додатну муницију да повећају снагу експлозије, тврди се у чланку.

Дронови се могу зауставити коришћењем електронског ратовања, напредних ракета земља-ваздух или других система противваздушне одбране, који Оружаним снагама Украјине итекако недостају. Осим тога, неки стручњаци сумњају да противваздушни ракетни системи опремљени радаром могу ефикасно да се боре против сувише малих и брзих дронова.

Неке војске већ тестирају ласерске системе који могу уништити дронове тако што их у суштини сагоревају енергијом. Вероватно ће такво оружје бити јефтиније и распрострањеније од других врста муниције и да ће моћи да погађа мале циљеве. Али, као и у сваком сукобу, појава контрамера које омогућавају неутралисање чак и борбених ласера ​​само је питање времена, наглашава се у чланку.

(руссиан.рт.цом/инотв)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *