Saopštenje za javnost Uprave Filozofskog fakulteta

(Povodom teksta Kratka istorija jednog progona objavljenog u Pečatu 687 od 29. 10. 2021)

Povodom sve učestalijih medijskih nastupa prof. dr Miloša Kovića, u kojima se iznose neistine kojima se narušava ugled naše ustanove i koleginica i kolega, u želji da javnost bude potpuno i nepristrasno informisana, Uprava Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu saopštava:
Uprava Filozofskog fakulteta odlučno odbacuje politizaciju procedure za izbor u nastavno zvanje za radno mesto iz oblasti Opšta istorija novog veka i optužbe da se prof. Koviću zbog njegovih političkih stavova onemogućava napredovanje. Čvrst stav Uprave fakulteta je da ova akademska institucija, sa preko 5.000 studenata i 431 nastavnikom i saradnikom, ne treba da bude uvučena ni u čije političke ili privatne obračune jer takvo ponašanje ne dolikuje nijednom, a kamoli najstarijem fakultetu Univerziteta u Beogradu. Zato želimo da javnost obavestimo isključivo o činjenicama.
Odeljenje za istoriju Filozofskog fakulteta je u petak, 29. oktobra 2021. godine, izabralo Komisiju za pisanje referata za jednog vanrednog profesora. Ova odluka doneta je sa gotovo dvotrećinskom većinom. Reč je o redovnoj i regularnoj proceduri koja se odvija u potpunosti u skladu sa svim važećim zakonima i propisima, te stoga najodlučnije odbacujemo tvrdnje da se nad profesorom Kovićem sprovodi progon.
Kada je reč o proceduri za izbor u više zvanje (redovnog profesora, na primer), ona je usklađena sa procedurama na Univerzitetu i podrazumeva kumulativno ispunjavanje dva uslova: da Odeljenje na kome nastavnik predaje kroz propisanu proceduru izrazi potrebu za nastavnikom u višem zvanju i da kandidat koji se prijavi ispunjava uslove za izbor u zvanje (o čemu odlučuje Komisija za pisanje referata). Inicijativa za izbor u određeno zvanje je u potpunosti u ingerenciji Odeljenja za istoriju.
Takođe, blagovremeno podnoseći predlog za pokretanje postupka za izbor nastavnika u zvanje za užu naučnu oblast i za imenovanje Komisije za pisanje referata, Odeljenje za istoriju je postupilo u skladu sa važećim odredbama Statuta Fakulteta. S tim u vezi, posebno naglašavamo da dekan nema ovlašćenja da podnosi prethodno navedeni predlog kako to u medijima tvrdi prof. Ković (pozivajući se na član 128 Statuta Fakulteta), te da nema ingerencije da samostalno bira Komisiju za pisanje referata jer je Odeljenje za istoriju u regularnoj proceduri izglasalo predlog Komisije.
Uprava Fakulteta insistira na striktnom pridržavanju pravila propisanih Statutom Fakulteta i zakonima Republike Srbije u svim procedurama koje se odvijaju u našoj ustanovi. Istovremeno, javno apelujemo na sve učesnike u ovom postupku, da se, ukoliko već imaju potrebu da u javnosti govore o univerzitetskim jasno definisanim procedurama, koriste samo činjenicama i uzdrže od zloupotreba, manipulacije, politizacije i neprimerenog rečnika, jer je takvo ponašanje u suprotnosti sa načelima akademske čestitosti i elementarne profesionalne kolegijalnosti.

Beograd, 1. 11. 2021

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *