ПЕЧАТ НЕДЕЉЕ

ПУТЕМ ВАЈМАРСКЕ НЕМАЧКЕ

„Сједињене Државе ће се суочити са једним од два могућа сценарија: или ће јуриш на Капитол присталица актуелног председника Доналда Трампа постати последња епизода у актуелној драми мржње, или ће политичко насиље постати норма, па ће земља кренути путем Вајмарске Немачке у којој је развој догађаја потпуно делегитимисао власти“, констатује амерички лист „Нешенел интерест“ а преноси портал Факти.
Упад присталица Доналда Трампа у Конгрес САД, упозорава овај лист, може бити увертира у много „мрачније догађаје“.
„САД ће личити на римску републику из периода њеног пропадања, у којој су и Цицерон и Клаудије држали банде које су се међусобно нападале на улици. Ако буде тако – Сједињене Државе ће поновити судбину Вајмарске Немачке, од почетка до краја.“
„Нешенел интерест“ подсећа да су немачке социјалдемократе на сопственом искуству спознале: када на политичко насиље одговорите насиљем, разлози који су проузроковали почетну окрутност не нестају. Сасвим обрнуто: узвратно насиље продубљује почетни јаз и доводи до све веће окрутности.

БИСКУПУ СУ ИСТО СРБИ И ЗЕМЉОТРЕС

У беседи након мисе одржане поводом сећања на пад утврђења Гвозданско 1578, сисачки бискуп Владо Кошић опасност од земљотреса који је погодио Хрватску упоредио је са оном од Срба, истакавши да је овај први непријатељ – ипак подмуклији.
Описујући земљотрес као пустош која завија у црно, руши куће и цркве, тера људе с вековних огњишта и прети њиховом нестанку у Лијепој њиховој, бискуп се запитао како се треба храбро борити – и победити те данашње непријатеље? 
„Потрес је тешко предвидив, не можемо се против њега борити као против Турака, комуниста или Срба. Он је подмукао непријатељ који све напада, не гледа ко је ко нити долази најављен, никад не знамо када ће ударити и што ће срушити, кога протерати из његовог дома, коме ће се дословно одузети тло под ногама.“
Лек тој пошасти, после овакве „хришћанске“ проповеди, бискуп налази у хришћанској љубави.

АЛИ ХАМНЕИ: АМЕРИКА НЕЋЕ ТЕСТИРАТИ ВАКЦИНЕ НА НАМА

Врховни вођа Ирана Али Хамнеи изразио је најдубље неповерење према британским и америчким вакцинама против ковида 19, истакавши да су САД могле да направе добру вакцину, не би се највећи фијаско од вируса корона десио баш у Америци.
„Они понекад настоје да тестирају вакцине на грађанима других земаља!“
Иранске власти раскинуле су уговор према којем је Исламска Република требало да прими 150 хиљада доза вакцине против вируса корона коју су произвеле америчка компанија „Фајзер“ и немачка „Бионтех“. Милион доза вакцина, одлучиле су иранске власти, биће поручене из других земаља – Русије, Индије и Kине.

ПРЕКО ВАРТОЛОМЕЈА СЈЕДИЊЕНЕ ДРЖАВЕ ЛОМЕ КИЧМУ ПРАВОСЛАВЉУ

„Имамо интегрисану идеолошку структуру која комбинује идеологију усмерену против хришћанског морала, као и пословање, новац, специјалне службе који су сви усмерени против православне цркве“, открио је бивши службеник америчког Стејт департмента Џим Џатрас. Он је навео да САД хоће да „сломе кичму“ православној цркви, користећи папске амбиције патријарха Вартоломеја, пише Спутњик.
У руском документарном филму „Самосвети“, који обрађује тему црквеног раскола у Украјини, Џатрас прецизира да Стејт департмент, предвођен америчким владајућим апаратом, вешто користи амбиције васељенског патријарха како би „сломио кичму целој православној цркви“.
„Васељенски патријарх Вартоломеј жели да подигне свој статус у нашој цркви и да постане својеврсни папа Истока. Али овде постоје и други фактори, од којих су најважнији Цариградска патријаршија и геополитички интереси Стејт департмента, као и ширење идеја културног марксизма на цео владајући апарат Америке који хоће да сломи кичму православне цркве“, изјавио је амерички политиколог.
Џатрас тврди да су против православне цркве удружене све снаге америчке државе. Подсетио је на улогу коју је у украјинским дешавањима имао специјални представник Стејт департмента у Украјини Курт Волкер, и на његове везе са институтом Макејн, лобистичком фирмом „БГР груп“, чији клијент је био бивши украјински председник Петар Порошенко, као и компанијом „Раyтхеон“, творцем ракетног комплекса „Џавелин“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *