ПЕЧАТ НЕДЕЉЕ

КАД ПОЛИТИКА БИРА ГЛУМЦЕ

У времену апсурда и бесмисла, које управо живимо, дошло се дотле да политичка воља, боље речено зловоља, утиче и на избор глумца за одређену улогу, коју је он заслужио својим даром и минулим радом. Такав апсурд погодио је нашег Милоша Биковића, коме је америчка продукција ХБО одузела ролу за коју је био изабран, а под притиском Украјине, чији је председник Владимир Зеленски – што је посебан парадокс – по вокацији глумац, то јест Биковићев колега.

ПОТЕЗ ЗА НЕВЕРИЦУ ХБО је, десет дана пред почетак снимања наставка популарне америчке серије „Бели лотос“, обавестио Биковића да ће улогу, предвиђену за њега, поверити другом глумцу. А разлог том необичном потезу је подлегање хајци коју је против српског глумца покренуло украјинско Министарство спољних послова, на друштвеној мрежи Икс, по чијем суду „глумац који подржава Русију“ истовремено „подржава геноцид и крши међународно право“.
Биковић је тај ниски ударац, ту срамну украјинско-америчку „копродукцију“ примио мирно и достојанствено, свестан да је постао мета прљаве политичке кампање. Назвао ју је „тријумфом бесмисла“ и „поразом уметности“. Уз то је „пресудитеље“ подсетио да је противник сваког сукоба, било где у свету, јер зна шта то зло значи, пошто је одрастао у земљи разореној ратом у којој је, као дечак од 11 година, страховао по склоништима, скривавјући се од бомби бацаних на његову земљу и његов град.
Познато је, такође, да Биковић никада није коментарисао сукоб Украјине и Русије, у којој већ годинама успешно снима, и где је врло популаран. Уместо да се ставља на страну једне од ове две словенске земље, Биковић је, поводом рата међу њима, јавно апеловао да „Бог сачува животе свих који су угрожени“. Зато и амерички медији ових дана пишу да није јасно зашто је Биковић избачен из великог пројекта. Случај је нејасан и нашем Министарству спољних послова које је стало у одбрану младог глумца, а хајку Украјине назвало неоснованом.

ШТА СМЕТА КИЈЕВУ Режим Зеленског и тамошњи медији више пута су показали да им смета што је Биковића одликовао Владимир Путин, што је снимао на Криму и што је глумио у филмовима светски признатог редитеља Никите Михалкова, који је за Кијев само злогласни пропагандиста московског режима. Сада се, на основу званичног саопштења МСП, може закључити да је Украјини неприхватљиво и што Биковић није потпуно и отворено подржао актуелну власт у Кијеву и што се, истовремено, није обрушио на Москву и означио је јединим кривцем за рат који траје већ две године. Као да један млади и потпуно аполитични човек има обавезу да говори о догађају који и искусни светски политичари и дипломате различито оцењују.
Редитељ Станко Црнобрња изјавио је „Политици“ да је садашња ситуација са Биковићем луђа од онога што је наш тенисер Новак Ђоковић доживео у Аустралији, када му није дозвољено да игра. Према Црнобрњином суду, ХБО је, због геста према нашем глумцу, заслужио црвени картон, док би Зеленском, због притиска на продуцента, честитао Гебелс.

После свега пажњу заслужује Биковићево избегавање да полемише с режимом у Кијеву, те његова подршка глумцима с којима је требало да ради и обећање да ће му уверења и посвећеност уметности остати непромењени.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *