ПЕЧАТ НЕДЕЉЕ

УРУЧЕНЕ ГОДИШЊЕ НАГРАДЕ КПЗ СРБИЈЕ

ИЗУЗЕТНА ВУКОВА НАГРАДА ОСНИВАЧУ ПЕЧАТА МИЛОРАДУ ВУЧЕЛИЋУ

Престижна Вукова награда, признање Културно-просветна заједница Србије, ове године је додељена јубиларни, 60. пут, а уручена је добитницима у понедељак, 19. фебруара, у Свечаној сали зграде Генералног секретаријата председника Републике Србије на Андрићевом венцу у Београду. У духу традиције, одржана је и свечаност на којој је истакнуто да је то признање једно од најзначајнијих у области културе и образовања у нашем народу, и да већ шест деценија даје снажан допринос очувању и промоцији кључних друштвених вредности. Један од добитника овог угледног одличја, и то Изузетне Вукове награде за 2023. годину је и Милорад Вучелић, оснивач и власник нашег листа.
На предлог Жирија за додељивање Вукове награде, Извршни одбор Културно-просветне заједнице Србије донео је одлуку да Изузетну Вукову награду за 2023. годину добију појединци и установе културе: проф. др Зоран Аврамовић, социолог културе (Београд), Матична библиотека „Љуба Ненадовић“ из Ваљева, Милорад Вучелић, новинар-публициста из Београда и Драгољуб Драган Елчић, познати филмски редитељ и професор ТВ и филмске режије на Академији уметности Београд.
Жири Вукове награде за 2023. радио је у овом саставу: проф. др Дарко Танасковић, филолог оријенталиста, председник; Живорад Ајдачић, редитељ и драмски писац, Зоран Гутовић, издавач, проф. др Урош Дојчиновић, музички уметник, проф. др Предраг Пеђа Марковић, Бора Дугић, музички уметник, Селимир Радуловић, књижевник, проф. др Елизабета Ристановић, професор ВМА, Радован Трнавац Мића, сликар. На седници 25. јануара ове године донели су одлуку да су добитници Вукове награде за 2023. годину: књижевник Мирослав Алексић из Новог Сада, песник и писац Зоран Богнар из Београда, уметнички фотограф Станко Костић (Београд), вајари Љубиша Манчић (Београд) и Милутин Ранковић (Лајковац), књижевник Миомир Нешић (Петровац на Млави), библиотекарка Жаклина Николић (Кладово), историчарка књижевности др Жанета Ђукић Перишић (Београд), историчар професор др Александар Растовић (Београд) и вокални музички уметници Браћа Теофиловић из Чачка.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *