PEČAT NEDELJE

URUČENE GODIŠNJE NAGRADE KPZ SRBIJE

IZUZETNA VUKOVA NAGRADA OSNIVAČU PEČATA MILORADU VUČELIĆU

Prestižna Vukova nagrada, priznanje Kulturno-prosvetna zajednica Srbije, ove godine je dodeljena jubilarni, 60. put, a uručena je dobitnicima u ponedeljak, 19. februara, u Svečanoj sali zgrade Generalnog sekretarijata predsednika Republike Srbije na Andrićevom vencu u Beogradu. U duhu tradicije, održana je i svečanost na kojoj je istaknuto da je to priznanje jedno od najznačajnijih u oblasti kulture i obrazovanja u našem narodu, i da već šest decenija daje snažan doprinos očuvanju i promociji ključnih društvenih vrednosti. Jedan od dobitnika ovog uglednog odličja, i to Izuzetne Vukove nagrade za 2023. godinu je i Milorad Vučelić, osnivač i vlasnik našeg lista.
Na predlog Žirija za dodeljivanje Vukove nagrade, Izvršni odbor Kulturno-prosvetne zajednice Srbije doneo je odluku da Izuzetnu Vukovu nagradu za 2023. godinu dobiju pojedinci i ustanove kulture: prof. dr Zoran Avramović, sociolog kulture (Beograd), Matična biblioteka „Ljuba Nenadović“ iz Valjeva, Milorad Vučelić, novinar-publicista iz Beograda i Dragoljub Dragan Elčić, poznati filmski reditelj i profesor TV i filmske režije na Akademiji umetnosti Beograd.
Žiri Vukove nagrade za 2023. radio je u ovom sastavu: prof. dr Darko Tanasković, filolog orijentalista, predsednik; Živorad Ajdačić, reditelj i dramski pisac, Zoran Gutović, izdavač, prof. dr Uroš Dojčinović, muzički umetnik, prof. dr Predrag Peđa Marković, Bora Dugić, muzički umetnik, Selimir Radulović, književnik, prof. dr Elizabeta Ristanović, profesor VMA, Radovan Trnavac Mića, slikar. Na sednici 25. januara ove godine doneli su odluku da su dobitnici Vukove nagrade za 2023. godinu: književnik Miroslav Aleksić iz Novog Sada, pesnik i pisac Zoran Bognar iz Beograda, umetnički fotograf Stanko Kostić (Beograd), vajari Ljubiša Mančić (Beograd) i Milutin Ranković (Lajkovac), književnik Miomir Nešić (Petrovac na Mlavi), bibliotekarka Žaklina Nikolić (Kladovo), istoričarka književnosti dr Žaneta Đukić Perišić (Beograd), istoričar profesor dr Aleksandar Rastović (Beograd) i vokalni muzički umetnici Braća Teofilović iz Čačka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *