NAJPRE ZSO, PA NA DNEVNI RED: Prijem tzv. Kosova za sada nije tačka u Komitetu ministara SE, ali to ne znači da neće biti uvrštena kasnije

POSTOJI pritisak na Prištinu da se makar za korak pomeri ka formiranju Zajednice srpskih opština, ukoliko želi da postane deo Saveta Evrope, ali se to nikako ne može tumačiti kao stvarna želja Zapada da lažnoj državi stopira ulazak u ovu međunarodnu organizaciju. U diplomatskim krugovima se “šuška” da su Francuzi i Italijani tražili da se odloži odluka o članstvu tzv. Kosova koja bi trebalo da se donese na Komitetu ministara 16. i 17. maja, dok režim tzv. premijera Aljbina Kurtija ne pokaže volju da formira ZSO.

U draftu dnevnog reda koji je objavljen kao najava sednice Komiteta ministara (koji je krajnja instanca za odluku o članstvu) prijem lažne države nije među tačkama. Izvor “Novosti” blizak dešavanjima u SE ističe da to ne mora ništa da znači, jer se tačka može uvrstiti čak i na samoj sednici, a može da čeka i mesecima.

– Pritisci na Prištinu postoje. Beograd je učinio sve da se naši argumenti čuju. Među njima je i onaj o Zajednici srpskih opština koju je Priština trebalo da formira još 2013. kada je ZSO predviđena Briselskim sporazumom. Ako je nisu osnovali do sada kakva je garancija da će to učiniti posle članstva u SE, što im je kao “uslov” postavila izvestiteljka Dora Bakojani. Ima još vremena do Komiteta ministara, videćemo kako će se stvari odvijati. Srbija čini sve da se tzv. Kosovo ne nađe na dnevnom redu – ističe naš sagovornik.

Da pritisak na Prištinu postoji jasno je i iz stavova ambasada Francuske i Nemačke na KiM. Ipak, ne insistira se na formiranju ZSO, već na slanju nacrta statuta pred tzv. ustavni sud. Francuzi su tako poručili da bi slanje nacrta obezbedilo podršku za prijem u SE. Naveli su da je nacrt statuta koji je predložila Evropska unija najbolja osnova koja se nudi za osnivanje ZSO:

– Slanje nacrta statuta ZSO na ocenu ustavnom sudu pominje se kao jedan od jasnih koraka koje Kosovo mora da preduzme kako bi obezbedilo podršku u SE, ali je premijer Kurti izjavio da Kosovo nije prihvatilo taj plan. Slanje nacrta statuta na ocenu Ustavnom sudu bio bi korak da se obezbedi podrška članstvu Kosova u Savetu Evrope i snažan signal posvećenosti Kosova da ide napred i da pokazuje posvećenost pravima manjina, koja su jedan od stubova SE. Statut EU za ZSO ima punu podršku zemalja koje podržavaju dijalog uz posredovanje EU. Taj dokument nudi do sada najbolju i jedinu osnovu za stvaranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

Iz Ambasade Nemačke u Prištini juče su savetovali Vladi tzv. Kosova da ubedi članice SE da zaslužuje prijem, preduzimajući konkretne korake ka stvaranju ZSO.

– Kvinta i drugi kontinuirano naglašavaju da očekuju da Kosovo preduzme opipljive korake za formiranje ZSO, kako bi ostvarilo potrebnu dvotrećinsku većinu u Komitetu ministara SE. Takav korak predstavljalo bi podnošenje predloga statuta ZSO Ustavnom sudu. Kako je ambasador rekao – Kosovo mora da uradi veliki posao. To se još nije dogodilo. Sada je na premijeru Kurtiju da ubedi države članice preduzimanjem konkretnih koraka ka stvaranju ZSO, na koju se Kosovo obavezalo da će uspostaviti i koja je međunarodna obaveza – rečeno je u nemačkoj Ambasadi.

Inače, Priština je sve korake ka članstvu ka Savetu Evrope preskočila lako i mimo pravila i dosadašnjih iskustava. Bakojanijeva je izveštaj napisala brzo, u njemu je navela da je Kurtijeva vlast vratila imovinu manastiru Visoki Dečani, i to osam godina posle odluke njihovog suda da zemlja pripada svetinji, i to je bilo dovoljno da preporuči člansto. Pre toga je govorila o još dva uslova – formiranje ZSO i da se eksproprijacija zemljišta na severu KiM vrši po zakonu, ali je od njih odustala preko noći, i prebacila ih za period postmonitoringa, odnosno nakon što lažna država postane članica SE. Parlamentarna skupština SE je prihvatila njenu preporuku.

S.Rovčanin Tomković, Večernje novosti

Jedan komentar

  1. glas naroda

    Najpre ZSO! Nakon toga, prijem tzv. Kosova u Savet Evrope nije na dnevni red, ali to ne znači da neće biti u pogodnom trenutku.

    Kako god rešili, iza ovoga se očigledno krije perfidna strategija da “rešenje” pitanje Kosova obavezno bude na štetu Srbije – protiv Srbije. Tako nalaže i Briselski sporazum! Zašto? Zato što je “ispunjenje” prvog uslova (ZSO) srpski zahtev, kao crvena linija za konačno rešenje, da se proglasi “normalizacija odnosa” Srbije i Kosova EU-Ohridskim sporazumom – za članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama, a nakon toka i u Savetu Evrope i svim medjunarosnim organizacijama.
    I da bude suprotno – da prime Kosovo u Savet Evrope – opet će na osnovu centralnog Briselskog sporazuma sa nadovezanim Franc. Nemačkim i Ohridskim sporazumom Kosovo učlaniti u Ujedinjene nacije!

    ZAŠTO Evropska Unija “nameće” rešenje za Kosovo (da se otme srpska teritorija KiM) – kada “nije” strana u pregovorima! Očigledno da zaštiti Vučića od narodne kritike za katastrofalan Briselski sporazum kojim se otima-predaje KiM šiptarima-albancima (kao ON ništa nije… nikada neće priznati Kosovo! Vučić je stalno potencirao da Srbija vodi samostalno svoju-srpsku politiku, što ne bi se reklo! Na veliko se ispunjavaju nametnuti šiptarski i EU zahtevi!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *