КАД НАРОД БРАНИ АДВОКАТА

Како су грађани у Чачку подржали адвоката Милана Босику коме Адвокатска комора покушава да одузме лиценцу за рад

Jелена Павловић, бранилац адвоката Милана Босике, који је пред Адвокатском комором Чачак оптужен по пријави Јелене Зорић, директора Центра за социјални рад из Новог Сада, са циљем да му се одузме адвокатска лиценца, успела је да оптужницу „обори“ као неосновану, и председника Дисциплинског већа Драгана Марковића аргументима примора да поступа по закону и захтева од дисциплинског тужиоца да до следећег рочишта уреди оптужницу. Адвокат Милан Босика је у жижу јавности доспео пошто је родитељима успео да врати децу отету уз помоћ Центара за социјални рад, најпре Марију Тркуљу у Београду, а онда и малолетне Михајла, Гаврила и Рафаила Михаљицу њиховој мајци Ани у Новом Саду.
Резултат овог дисциплинског процеса је први али веома значајан корак на путу борбе за право и правду у корист адвоката Босике и адвокатуре Србије уопште, подржан од народа пробуђене свести који је у суботу, 10. маја дошао са разних страна Србије да храбром и честитом адвокату, Чачанину Милану Босики пружи недвосмислену подршку у борби за уређену државу и разоткривање и заустављање продаје српске деце у земљи и нарочито у иностранству.

ЛЕГАЛИЗОВАНО ОТИМАЊЕ ДЕЦЕ

„У септембру ће бити одржан конгрес отете деце из целога света. Један од домаћина је и Србија и биће то моја освета која се састоји у томе да цео свет сазна како су нам отета деца и одузимају се до данас, само институционализовано и легализовано. Ако сви не устанемо биће нам још горе. Зато морамо да чувамо Босику јер он води битку за неко ново време. Оно што је тај моралан човек и частан адвокат урадио у Новом Саду, то је преседан. И запамтите, ако Босика падне, падамо сви“, рекла је Ана Пејић.

БЕСМИСЛЕНА ОПТУЖНИЦА – Дисциплински поступак коме јавност, па чак ни новинари нису имали приступа, трајао је два сата. После изласка из Тржног центра са симболичним називом „Вавилон“ у коме се налазе просторије Адвокатске коморе Чачак, окупљеном народу најпре се кратко обратио Милан Босика. Он је оценио да је поступак био очигледно пристрасан јер је председник Дисциплинског већа Драган Марковић из Бајине Баште покушао да саслуша Јелену Зорић ван процеса и процесних услова, што значи да се ради о намештеном случају, али да он неће одустати од одбране наше деце ма колика цена тога била. И додао да је током процеса добио три нове дисциплинске пријаве.
Затим се скупу подршке обратила адвокат Јелена Павловић и образложила суштину покушаја да Босика буде окривљен. „Чачак је увек био слободарски град и такав ће и остати. Велика ми је част што сам заступала Милана Босику који је данас светионик адвокатуре у Србији. Сматрам да је Драган Марковић данас био коректан јер је поступао по закону и дао налог дисциплинском тужиоцу да се оптужница уреди, пошто је она у суштини само преписана пријава коју је Јелена Зорић поднела у својству председника Центра за социјални рад у Новом Саду, иако она то више не сме да буде. У пријави стоји да је Милан Босика крив због тога што је заступајући оштећену у поступку рекао да Центри за социјални рад продају 6.000 деце, али то је истина као што је истина да је пад плаве капије у Новом Саду означио пад система и да је то почетак краја трговине нашом децом. Рекли су да је Босика несавесно радио у адвокатури, што би значило да није поступао по закону, а ја тврдим да не постоји у новијој историји адвокатуре неко ко је савесније радио од Босике јер је показао највећу свест и највећи степен рада у интересу свог клијента. Тако је прва тачка оптужнице потпуно бесмислена и неоснована.“
Она је затим објаснила да је у другој тачки оптужнице Босика оптужен за недолично понашање према другом учеснику у поступку, при чему је дисциплински тужилац мислио на Јелену Зорић. „Одговорили смо да окривљени Босика није извршио било какво недолично понашање јер Центар за социјални рад није други учесник у поступку већ орган који поступа и то јако незаконито. Ако се Јелена Зорић препознала као неко ко има везе са продајом деце, то није наш проблем него њен. У тачки три понавља се оптужба да се Босика недостојно понашао, али овога пута у смислу наношења штете угледу адвокатуре. А заправо је овај поступак највећа претња угледу адвокатуре, јер углед адвокатуре се не штити преписивањем пријаве. У четвртој тачки каже се да је Босика учинио теже повреде јер је желео да се саморекламира у јавности и истакне своју личност. А он је показао највећи могући степен савести говорећи истину, и све ово је последица самовољног рада Центра за социјални рад Нови Сад који је на своју руку, без одлуке суда забранио контакт Ани Михаљици са њено троје малолетне деце. Ово је чиста замена теза, јер уместо да се суди лицима која не поступају по закону, суди се Милану Босики који је ослобађањем дечака од 10, шест и две године урадио изузетно моралан, одговоран, частан, херојски, достојан и величанствен чин“, нагласила је бранилац Павловић.
Излагање је завршила следећим речима: „По петој тачки Босика је оптужен за тежу повреду кодекса. Тврдим да не постоји нити једна таква повреда, и питала сам да ли је окривљени адвокат повредио начела независности, самосталности, стручности савесности, одговорности, да ли је открио адвокатску тајну? Дакле, тужилац није навео тачке повреде, а окривљени треба да зна шта му се ставља на терет. Из свега произлази да се поступак против Милана Босике и даље води. Ја вас позивам да останемо уз Милана јер на њега се врши очигледан притисак, али како год било, на крају ћемо победити.“

КО НЕ БРАНИ ДЕЦУ, НЕЋЕ ИМАТИ ШТА ДА БРАНИ

Проф. др Владимир Димитријевић, говорећи о геноциду над Србима рекао је:
„Године 1942. уочи офанзиве на Козару Хајнрих Химлер донео је наређење да се мушкарци ухваћени у обручу стрељају, жене одведу у логоре а деца одузму и по закону који је донела НДХ прекрсте у католике. И 200.000 пољске деце одведено је у Аустрију и Немачку на германизацију. То причам као човек који сматра да је најсрамније не стати у одбрану деце коју отимају од родитеља. Ко не брани децу, тај неће имати шта да брани! Они који родитељима отимају децу и желе да Србија буде окупирана територија нека знају да ће српски народ бранити своју децу. Борба људи попут Милана Босике не може доживети пораз јер је Христос Бог деце.“

У ПРАТЊИ ТЕЛОХРАНИТЕЉА – Адвокат Босика је на самом крају рекао да је Јелена Зорић побегла из Тржног центра под симболичним називом „Вавилон“, али да ће га народ кад за то дође време срушити као што је срушен и онај библијски Вавилон, јер стоји на климавим темељима. Такође је приметио да је Јелена Зорић дошла у пратњи телохранитеља, и упитао се – шта ће поштеном човеку телохранитељ. Затим је закључио да је срећан што је српски народ почео духовно да се буди, јер нико не може против Бога. А онда је позвао присутне да подигну најпре духовну револуцију у себи, као основну претпоставку за заједничко ослобођење српског народа!
Адвокати Јелена Павловић и Милан Босика испраћени су великим аплаузом окупљеног народа који је, док је трајао процес, пажљиво слушао говорнике, међу којима су били и српској јавности добро познати појединци – проф. др Владимир Димитријевић, православни ревнитељ из Чачка, Ана Пејић, неустрашиви борац за отету новорођенчад из Руме, Никола Алексић, председник Еколошког друштва из Новог Сада, монах Антоније из Ваљева, организатор свакодневних београдских литија неколико година уназад, Милица Мараш, адвокат из Новог Сада и још неколико особа које су имале потребу да јавно искажу подршку Босики. Многи од присутних на овом мирном скупу подршке носили су транспаренте и српске заставе. Иако је Босика изричито захтевао да се избегне и најмања политизација случаја, многи, па ни он сам, нису одолели да упуте критике на рачун система и власти, што је и разумљиво кад знамо да судити некоме без кривице није могуће у правној држави и без покровитељства политике.
У свом обраћању присутнима окривљени Босика је навео учеснике дисциплинског поступка и њихове налогодавце и показао њихове фотографије. Као првога навео је Миодрага Николића, прeдседника Адвокатске коморе Чачак кога зове Сисак по месту из Хрватске из кога је дошао, а ту су још и Драган Марковић из Бајине Баште, председник Већа дисциплинске комисије који му суди, затим члан Дисциплинског већа Милош Васић, ротаријанац из Краљева, и млади човек Борис Васојевић из Пријепоља који му је дисциплински пресудио казну од 470 хиљада динара. Затим Милица Радивојевић из Ивањице и „Понтије Пилат“ чачанске адвокатуре Десимир Драгојловић (рођен 1945. а до своје 43. године је био медицински радник).

Један коментар

  1. Bosikia je heroj ili bolje rečeno Karađorđev duh u modernom obliku ,svakako jedna retka pozitivna ličnost danas među Srbima !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *