САХРАНИЛИ БРИСЕЛ, А ОЖИВЉАВАЈУ АХТИСАРИЈА: Запад се перфидно враћа плану финског дипломате, који је одбачен још 2007. године

ЗАПАДНЕ силе, а посебно Велика Британија, у последње време покушавају да у игру врате некакву модификовану верзију Ахтисаријевог плана за тзв. Косово, иако је овај документ одбијен у Скупштини Србије и пред Саветом безбедности УН. Перфидно су га пре неки дан протуриле земље Квинте у саопштењу о забрани уласка патријарха Порфирија и владика на КиМ, па су “критикујући” Приштину истакли:

– Одлука владе је у супротности са одредбама Ахтисаријевог плана који јасно прописује права, привилегије и имунитет за свештенство СПЦ и није у складу са обавезама Косова које проистичу из дијалога који се води уз посредство ЕУ.

Занимљиво је да помињу пропали Ахтисаријев план, предложен још 2007. године, а не важећи Бриселски споразум потписан посредством Европске уније као гаранта, а који предвиђа оснивање Заједнице српских општина, на шта се Приштина оглушује више од деценије.

– Они сада раде на једном другом трику, читава та лоби машинерија око Гералда Кнауса, Британци … А то је да се вратимо на Ахтисаријев план. На тај начин се у други план ставља Бриселски споразум – прочитао је намере моћника председник Александар Вучић.

Преко плана контроверзног финског дипломате, Запад је покушао да мирним путем испослује признавање косовске независности од Србије и да га “овери” прихватањем у Савету безбедности. Одбијање тог документа и у нашој земљи, а и пред СБ УН била је дипломатска победа Београда, уз велику помоћ Русије. То је, иначе, био план који је давао концесије за српско становништво на КиМ, као и за цркве и манастире, а оне су биле више привидне него стварне.

Некадашњи министар спољних послова Владислав Јовановић истакао је, за “Новости”, да Запад покушава да “оживи мртворођенче” и извлачи план из прашине, “нудећи га као неку врсту правне основе за Србе који траже оснивање ЗСО, а која је наводно направљена на основама тог плана који је нудио нашем народу аутономан живот у оквиру лажне државе”.

– Дакле, сад то извлаче као неку врсту психолошког притиска и за нову игру користе мртав документ. А ситуација на тзв. Косову према Србима је таква да не постоји ни тај минимум нормалног живота који је “понудио” Ахтисари. Хапсе људе без доказа, отимају имовину, пуцају на њих, укида се динар… Претходна власт је погрешила када смо пристали на формулацију нормализација односа са Приштином и сада нас то стално саплиће, требало је да инсистирамо на техничком споразуму, да се ради на олакшавању услова за нормалан живот становништва, а да споразум не задире у наш сувеенитет на Косову. Сада се стално мучимо са тим – истакао је Јовановић.

Он сматра да на све заобилазне начине покушавају да нас навуку на танак лед, као на пример сада поводом укидања динара, па се препоручује да проблем реше банке тзв. Косова и Србије и свуда желе да неметну “државност” која не постоји.

(С.Ровчанин Томковић, В. новости)

2 коментара

 1. Јелена

  Земље квинте су невиђени лицемери и од њих никад никаквог добра за Србију!.

  Мене брине председник који од Бриселског споразума очекује једино испуњење обавеза у вези са ЗСО. То је он једино и тражио, па ни то није успео да испослује, иако је капом и шаком поклонио све атрибуте државности шиптарској квази држави, као да је КиМ његова лична прћија.
  А пружала му се прилика да, безброј пута досад, преломи и одбаци Б. споразум који не функционише, кад ни та једна – бедна – обавеза није испуњена. Или бар да је Шиптарима испоставио подужи списак српских захтева… Сад трпи подсмевање у виду давно одбаченог Ахтисаријевог плана… Испаде да нам је Б. споразиу неки богомдани добар исход – а није. Иако понижен од стране “пријатеља” наставља песму: ЗСО, ЗСО, ЕУ!

  Вучићу, одбацуј Б. споразум! Још није сасвим касно. И не бој се; у ЕУ ионако НИКАД нећемо бити примљени!

 2. глас народа

  Сахранили Брисел, а оживлјавају Ахтисарија

  Гледано из другог угла, и Актисаријев и Бриселси план имају исти цилј: Формиранје нове шиптарске-албанске државе Косово (отиманје српске територије): финализација Бр. споразума на унутрашнјем плану је пред свршен чин. На сполјашнјем плану врши се снажан притисак на Србију да прихвати “нормаизацију” односа са Косовом за чланство Косова у УН Охридсим споразумом.
  Запад разрадјује модификовау верзују Ахтисаријевог плана за тзв. независно Косово (по Брис. споразуму има све статусне-државне атрибуте). Зашто то раде, намећу се више разлога: Први је алиби, да се наметне дискурс да је Ахтисаријев план прихватлјивији за Србију, као Бриселски споразум је мртав, и на тај начин да се прикрије одговорност за катастрофалан Бриселски споразум којим се отима КиМ. Други разлог је да се прикаже да је Бр. споразум наводно мртав(!) – како мртав када је Косово по том споразуму добило све статусне државне атрибуте (одредјује се државни статус Косова, а у наслову, предмет споразума, обманјују нас да се ради о нормализацији односа). Може да се каже да је пред свршен чин (у једанајесетогодишнјим преговорима). Трећи разлог је пребациванје одговорности за Б. споразум на медјународну заједницу и Ахтисари-план, да се заштити српски преговарачки тим на челу са Вучићем од народне критике! Четврти разлог је, потенцира се како је Курти, Приштина прихватила израду преднацрт статута за ЗСО (Асоцијације/Заједнице општина са српском већином, како пише у споразуму) по концепту ЕУ. ЗСО исто као алиби чуван је за финализацију споразума, Курти ће као дати ЗСО Србима, да Србија имплементира све из Охридског споразума за нормализацију! Формулацију концепта ЗСО је израдио председник Вучић и приложио га Бриселском споразуму (то је изјавила премијерка Ана Брнабић 19. 2./23 у “Политици” говорећи о мудрој и паметној политици председника. Видимо да су косовски Срби 2013.године од наводно аутономије слично републици Српској – добили статус “гето”).
  Да не дужим, поставлја се једно од бројних питанја председнику Вучићу – зашто у говорима више пута каже, цитирам: “недамо да нас понижавају и отимају Р. Српску и Србију” (што не каже отимају КиМ?). Као што се увек захвалјује страним држава на подршци територијалном интегритету Србије – а никада не каже “са Косовом и Метохијом као саставним делом Србије”,и каже да је тзв. Косово наша јужна покрајина – а то нигде не пише у Б. споразуму!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *