УСПОН ЛОГОСА И СЛОМ АМЕРИЧКЕ ИМПЕРИЈЕ

ЈУЏИН МАЈКЛ ЏОУНС, РИМОКАТОЛИЧКИ КУЛТУРОЛОГ

Сада доживљавамо последње трзаје Америчке империје. Свет који ће је заменити зависиће од тога да ли се враћамо Логосу или не. Бенџамин Френклин је једном рекао: „Искуство је школа која се скупо плаћа, али за будале друге школе нема.“ Америка је била веома скупа школа за Србију и за саме Американце, али Логос се уздиже. Божји план није да пропаднемо

Јуџин Мајкл Џонс (1948) амерички је писац, бивши професор, медијски коментатор и садашњи уредник часописа „Калчр ворс“ (Culture Wars). Римокатолички традиционалиста, бавио се разорним дејством секуларизма на хришћанство у САД. Прошао је контракултурну револуцију, вратио се римокатолицизму, сукобио се са ултралибералним колегама на католичком Сент Мери колеџу где је предавао књижевност, дао отказ, и кренуо у борбу. Џоунсов рад се првенствено бави односом између Римокатоличке цркве и секуларне културе, посебно ефектима сексуалне револуције на Цркву и културу. Џоунс је путовао широм света, од Пољске до Ирана и Танзаније, и држао предавања у одбрану традиционалних вредности. Ових дана стиже у Београд, што је и повод за наш разговор.

Једна од кључних идеја вашег стваралаштва је да је читава историја својеврсна борба човека за Логос – који је за хришћане Христос – и логосност саме историје. Ви сте људске подухвате, од религије до економије, оцењивали из те перспективе. Можете ли нам укратко изнети вашу основну тезу о присуству Логоса међу људима кроз векове и данас?
О овој теми говорим у својој књизи „Успон Логоса: историја крајње стварности“, која је доступна на fidelitypress. org. Укратко, Логос је грчка реч за говор, језик, дискурс и, коначно, ред у свемиру. Када је одлучио да напише своје јеванђеље на грчком, Свети Јован Богослов је спојио тај концепт грчке философије са старозаветним списима и створио основу за хришћанство и универзално разумевање крајње стварности када је на почетку свог јеванђеља написао: „У почетку беше Логос. И Логос беше у Бога. И Логос беше Бог.“ Те три реченице постале су прекретница у историји философије као и у људској историји.
Једна од основних опасности с којима се човечанство суочило јесте управо одустајање од логосности: наиме, секуларизована наука, која је заборавила Творца, нашла се у улози свемоћног арбитра свега што постоји. На једном месту сте рекли: „Наука се, како нам то говори англо-америчка традиција проистекла од Њутна, користи за дефинисање онога што је стварно, а то обухвата све категорије природе. Религија је данас науци препустила право да каже шта је стварно, а шта није.“ Колико је то било добро за човечанство?
Главна последица Њутнове физике је уклањање Божијег Промисла из универзума, који постаје машинерија што функционише на основу два начела, гравитације и инерције, а то су имена која је Њутн дао ономе што је Емпедокле звао љубав и мржња. Када се Божји Промисао удаљи из васионе, свако кретање постаје насилно кретање које се телима намеће споља. То у суштини значи да људска воља сада постаје кључни чинилац у политичким збивањима, при чему такво схватање свемира постаје скривена ђавоља граматика прво Британске, а сада и Америчке империје.
У својој студији „Јалови метал“ дали сте хришћанску критику капитализма, као озакоњеног зеленаштва. Данас је капитализам у својој терминалној фази. Хоће ли човечанство умрети са капитализмом или ће имати нови почетак?
Смрт капитализма, који је државно спонзорисано лихварење и систематско отимање вишка вредности, омогућиће економији да се врати свом правом дому, а то је морална филозофија. Адам Смит је био професор моралне филозофије пре него што је почео да претвара економију у псеудофизику, што се догодило када је трансформисао гравитацију и инерцију у лични интерес и конкуренцију. Предстојећи колапс Америчког царства омогућиће рођење економије у којој има места за Бога.
Деценијама се бавите ратовима у култури, од студија о „изопаченим модернистима“, преко тумачења хорора из хришћанске перспективе, до успона Диониса у музици од Вагнера до рокенрола. Ваша монографија „Libido Dominandi/ Сексуално ослобађање и политичка контрола“ путоказ је у изучавању начина не који су глобалистичке елите користиле сексуалну револуцију за рушење традиционалног поретка. Докле су ратови у култури стигли данас? Ко је победник, ако га уопште има?
Исход ове битке можемо да појмимо само ако схватамо да Бог има контролу над историјом. Бог допушта зло јер би, да га елиминише из људске историје, морао да уништи слободу воље. Уместо тога, Бог претвара зло у добро, како је Јосиф открио пошто што су га његова браћа продала у ропство у Египту. Освешћивање је први корак у том процесу. Ако се вратимо мојој књизи „Libido Dominandi“, испоставља се да је једноставна прича ове књиге деловала разорно по један од најопакијих пројеката социјалног инжењеринга у историји, а то је „сексуална револуција“. Тај процес ће се наставити сам од себе, без моје помоћи, осим што сам написао књигу, јер Логос је Бог и Бог је руковођа људске историје. Могу дати један мали пример како знам да ово функционише. Након што сам застао у локалном супермаркету, младић ми је пришао и рекао: „Ви сте Јуџин Мајкл Џоунс, зар не?“ Након што сам „признао кривицу“, рече ми: „Престао сам да гледам порнографију због вас.“

„ОБМАНА ИЗ МЕЂУГОРЈА“

Амбасадор Сталне мисије БиХ при Уједињеним нацијама Златко Лагумџија је, без претходно усвојеног става Председништва БиХ, ставио свој потпис Бавили сте се и трагичном судбином Срба у Другом светском рату, који је, на нашем простору, настављен у последњој деценији 20. века. Оштрој критици сте изложили мистификацију на страдалним просторима Херцеговине, коју сте, у својој истоименој књизи, назвали „Обмана из Међугорја“. На крају, Ватикан је порекао да се у Међугорју јавила Госпа. Шта бисте сада, после свега, могли да кажете Србима, које Нови светски поредак не оставља на миру?
Нажалост, Ватикан никада није објавио јасан став о Међугорју, за разлику од изјава бискупа Жанића и бискупа Перића, јуначких личности које су страдале у борби за истину. Папа Јован Павле Други није рекао ништа јер је Међугорје видео као корисно оружје у антикомунистичком крсташком походу, чији је главни циљ, бар из његове перспективе, био ослобођење Пољске. Тако је истина уступила место политици, са катастрофалним последицама. Међугорје је заражено демонима, а ходочасници их носе кући са собом као стенице из јефтиног хотела. Разарање бракова је један од главних „плодова“ Међугорја. Уништење Југославије је још један горак плод ове демонске „појаве“. Као што сам истакао у предговору своје књиге „Духови Шурманаца“, Међугорје се заснивало на осећању кривице која је настала убиством Срба чија су тела бачена у јаму са друге стране Брда указања. „Обмана из Међугорја“ био је мој скроман покушај да испричам истину о једној од највећих превара 20. века. Препознајући ту истину, челник Шурманаца, који припадају Чапљини, објавио је прво поглавље моје књиге на веб-страници града. У мом последњем разговору са бискупом Перићем рекао сам да би Срби и Хрвати требало заједно да напишу историју онога што се догодило њиховој земљи током Другог светског рата, уместо да се ослањају на пропаганду из Титове ере, попут „Великог злочина“ Авра Манхатна. То још увек није учињено, али када би Католичка црква извинила што није следила храбар пример бискупа Жанића и Перића у говорењу истине, то би био велики корак у правом смеру.
на документ којим се Русија позива „да прекине агресорски рат и повуче трупе из Украјине“. Није ово био први случај да „босанске патриоте“ у међународним институцијама спроводе, мимо одлука заједничких органа, „прозападну политику“, због чега је, као и ранијим сличним ситуацијама, уследила оштра реакција челника Републике Српске. Српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић затражила је, преко свог кабинета, од Министарства спољних послова БиХ да јој „хитно достави информације о околностима које су претходиле поступку Лагумџије“. Министар спољних послова БиХ Елмедин Конаковић је на тај захтев реаговао изјавом да „није било потребе да се Лагумџији даје налог, пошто је претходно дата инструкција свим дипломатама Босне и Херцеговине да се прате усклађени ставови ЕУ“.

После ратова у култури, суочавамо се с трећим светским ратом на бојним пољима широм света. Може ли доћи до новог распореда светских сила и хоће ли бити места за малог, обичног, поштеног човека после свега?
Да, сада доживљавамо последње трзаје Америчке империје. Свет који ће је заменити зависиће од тога да ли се враћамо Логосу или не. Бенџамин Френклин је једном рекао: „Искуство је школа која се скупо плаћа, али за будале друге школе нема.“ Америка је била веома скупа школа за Србију и за саме Американце, али Логос се уздиже. Божји план није да пропаднемо.

СТВАРАЛАШТВО

Наводимо значајније наслове књига – избор из обимног дела Мајкла Џонса: Дегенерисани модернисти: модернизам као рационализована сексуална разузданост; Дионисов успон: рађање културне револуције из духа музике; Живе машине: Баухаус архитектура као сексуална идеологија; Libido Dominandi: Сексуално ослобођење и политичка контрола; Чудовишта из подсвесног: успон хорора у књижевности и на филму; Покољ градова: урбана обнова као етничко чишћење; Џон кардинал Крол и културна револуција; Обмана из Међугорја: Краљица мира, етничко чишћење, уништени животи; Јалови метал: Историја капитализма као сукоба између лихварства и рада; Успон Логоса: историја крајње стварности…

Пишући о корона тоталитаризму, рекли сте да „планови покварењака не могу да поремете ток Логоса у историји човечанства. У било ком добу, привидни тренутак његове смрти заправо је тренутак његовог поновног рођења. Логос увек васкрсава, без обзира на то како то нама изгледа у одређеном тренутку. Историја је спирала рационалности која се креће навише. Бог трпи зло и грешке како би људи боље разумели добро и истинито. Са сваким историјским циклусом, разлика између Логоса и његове супротности постаје све очигледнија. Јер разлика између Логоса и анти-Логоса у нашем времену никад није била јаснија него сад, а његова победа никад није била извеснија.“ Колико сте и даље при овом становишту? Има ли светлости на хоризонту?
Да, сваки пут када се људска бића окупе да прославе трансценденталне вредности попут истине, лепоте (коју смо управо прославили на острву Крк) и доброте, светлост постаје јача. Захваљујући злој Америчкој империји, која намеће енглески као глобални lingua franca, и интернету, сада живимо у добу када се глобални разговори могу одвијати.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *