PEČAT NEDELJE

KAD POLITIKA BIRA GLUMCE

U vremenu apsurda i besmisla, koje upravo živimo, došlo se dotle da politička volja, bolje rečeno zlovolja, utiče i na izbor glumca za određenu ulogu, koju je on zaslužio svojim darom i minulim radom. Takav apsurd pogodio je našeg Miloša Bikovića, kome je američka produkcija HBO oduzela rolu za koju je bio izabran, a pod pritiskom Ukrajine, čiji je predsednik Vladimir Zelenski – što je poseban paradoks – po vokaciji glumac, to jest Bikovićev kolega.

POTEZ ZA NEVERICU HBO je, deset dana pred početak snimanja nastavka popularne američke serije „Beli lotos“, obavestio Bikovića da će ulogu, predviđenu za njega, poveriti drugom glumcu. A razlog tom neobičnom potezu je podleganje hajci koju je protiv srpskog glumca pokrenulo ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova, na društvenoj mreži Iks, po čijem sudu „glumac koji podržava Rusiju“ istovremeno „podržava genocid i krši međunarodno pravo“.
Biković je taj niski udarac, tu sramnu ukrajinsko-američku „koprodukciju“ primio mirno i dostojanstveno, svestan da je postao meta prljave političke kampanje. Nazvao ju je „trijumfom besmisla“ i „porazom umetnosti“. Uz to je „presuditelje“ podsetio da je protivnik svakog sukoba, bilo gde u svetu, jer zna šta to zlo znači, pošto je odrastao u zemlji razorenoj ratom u kojoj je, kao dečak od 11 godina, strahovao po skloništima, skrivavjući se od bombi bacanih na njegovu zemlju i njegov grad.
Poznato je, takođe, da Biković nikada nije komentarisao sukob Ukrajine i Rusije, u kojoj već godinama uspešno snima, i gde je vrlo popularan. Umesto da se stavlja na stranu jedne od ove dve slovenske zemlje, Biković je, povodom rata među njima, javno apelovao da „Bog sačuva živote svih koji su ugroženi“. Zato i američki mediji ovih dana pišu da nije jasno zašto je Biković izbačen iz velikog projekta. Slučaj je nejasan i našem Ministarstvu spoljnih poslova koje je stalo u odbranu mladog glumca, a hajku Ukrajine nazvalo neosnovanom.

ŠTA SMETA KIJEVU Režim Zelenskog i tamošnji mediji više puta su pokazali da im smeta što je Bikovića odlikovao Vladimir Putin, što je snimao na Krimu i što je glumio u filmovima svetski priznatog reditelja Nikite Mihalkova, koji je za Kijev samo zloglasni propagandista moskovskog režima. Sada se, na osnovu zvaničnog saopštenja MSP, može zaključiti da je Ukrajini neprihvatljivo i što Biković nije potpuno i otvoreno podržao aktuelnu vlast u Kijevu i što se, istovremeno, nije obrušio na Moskvu i označio je jedinim krivcem za rat koji traje već dve godine. Kao da jedan mladi i potpuno apolitični čovek ima obavezu da govori o događaju koji i iskusni svetski političari i diplomate različito ocenjuju.
Reditelj Stanko Crnobrnja izjavio je „Politici“ da je sadašnja situacija sa Bikovićem luđa od onoga što je naš teniser Novak Đoković doživeo u Australiji, kada mu nije dozvoljeno da igra. Prema Crnobrnjinom sudu, HBO je, zbog gesta prema našem glumcu, zaslužio crveni karton, dok bi Zelenskom, zbog pritiska na producenta, čestitao Gebels.

Posle svega pažnju zaslužuje Bikovićevo izbegavanje da polemiše s režimom u Kijevu, te njegova podrška glumcima s kojima je trebalo da radi i obećanje da će mu uverenja i posvećenost umetnosti ostati nepromenjeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *