ПЕЧАТ НЕДЕЉЕ

„ВРУЋ“ ПОЧЕТАК 2024. ГОДИНЕ

Прве дане јануара обележили су наставак два рата, „оглашавање“ ИСИС-а, нова афера у САД и политички потреси на више страна

Супротно предновогодишњим жељама и апелима да буде година мира, општег просперитета и бољег разумевања међу народима, 2024. је почела турбулентно, појачавајући страховања да ће свет и даље бити немиран, поприште ратова, тероризма и санкција, односно опасних поларизација на националном и глобалном плану, посебно међу главним „играчима“.

ПРОДУЖЕТАК КРВОПРОЛИЋА После саопштења НАТО-а да ће и у овој години подржавати Украјину у рату против Русије, јасно је да ће се рат те две земље, започет пре скоро две године, наставити, јер ни Москва не намерава да одустане од циљева које је поставила на почетку тог, све крвавијег, сукоба. Уједињене нације у овом случају делују крајње немоћно, а нема ни мировних иницијатива с других страна, јер остатак света тај рат, углавном, посматра као обрачун војно најјачих, Запада и Русије, за које је, верују, његов глас превише слаб.
Даље трајање предвиђа се и рату између Израела и палестинског Хамаса. Пре свега зато што јер Тел Авив став САД и Запада да има право на одбрану од тероризма схватио као право на тотално уништење Појаса Газе, где је већ, у акцијама са свим обележјима геноцида, убијено више десетина хиљада Палестинаца, углавном цивила, међу којима су и хиљаде деце. Јужноафричка Република је управо тужила Израел Међународном суду правде за геноцид.


Обележје најновијег сукоба на Блиском истоку је и могућност да он „запали“ читав регион, одавно неуралгично подручје. То се видело почетком овог месеца када је злогласни ИСИС извео терористичке напада у Ирану, савезнику Хамаса. Истовремено, проирански Хезболах, који делује из Либана, на одустаје од напада на израелске позиције, док у исламском свету расте гнев због безобзирних атака Израела на Појас Газе. Као уље на ватру дошао је удар САД и Британије на побуњене Хуте у Јемену што многи виде као зачетак новог рата.

ЈАНУАРСКИ ПОТРЕСИ Осим по драми у Еквадору, где је војска кренула у обрачун с криминалним бандама, означеним као терористичке, и нове педофилске афере у САД, у коју је, изгледа, био укључен и Бил Клинтон, минули дани 2024. остаће упамћени и по озбиљним потресима у још неколико земаља. У Немачкој где – према писању западних медија – „посрнула економија доживљава тежак почетак године“, слику нетипичну за ту богату земљу направили су масовни протести пољопривредника и машиновођа. Москва указују да се Немцима догађа управо оно што им је она предвидела: тоњење у све веће невоље због огромних издатака за Украјину и санкција због којих су јој ускраћени руски енергенти. Немце је забринуло и откриће да је на недавном састанку растуће десничарске и популистичке Алтернативе за Немачку (АфД), неонациста и више великих предузетника направљен план за протеривање милиона људи страног порекла.


Бура се дигла и у Пољској после сукоба између председника Анджеја Дуде, блиског претходној власти, и премијера нове владе Доналда Туска, која, по оценама аналитичара, отвара кратер дубоке политичке кризе у земљи. Повод је било хапшење двојице министара из раније владе, чије присталице сада тврде да се ради о политичкој освети.
Политички потрес забележен је и у Црној Гори. Шеф државе Јаков Милатовић, одбивши да потпише три закона, изазвао је незадовољство владе премијера Милојка Спајића, свог партијског друга из Покрета „Европа сад“.
Немирно је било и на нашем Косови и Метохији, где Аљбин Курти, уз прећутну сагласност Запада, наставља да отима српску земљу, малтретира Србе и поново угрожава крхки мир. Као охрабрење за наставак те сулуде политике дошла му је спремност САД да његов режим додатно наоружа продајом противтенковских ракета „џевелин“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *