PEČAT NEDELJE

„VRUĆ“ POČETAK 2024. GODINE

Prve dane januara obeležili su nastavak dva rata, „oglašavanje“ ISIS-a, nova afera u SAD i politički potresi na više strana

Suprotno prednovogodišnjim željama i apelima da bude godina mira, opšteg prosperiteta i boljeg razumevanja među narodima, 2024. je počela turbulentno, pojačavajući strahovanja da će svet i dalje biti nemiran, poprište ratova, terorizma i sankcija, odnosno opasnih polarizacija na nacionalnom i globalnom planu, posebno među glavnim „igračima“.

PRODUŽETAK KRVOPROLIĆA Posle saopštenja NATO-a da će i u ovoj godini podržavati Ukrajinu u ratu protiv Rusije, jasno je da će se rat te dve zemlje, započet pre skoro dve godine, nastaviti, jer ni Moskva ne namerava da odustane od ciljeva koje je postavila na početku tog, sve krvavijeg, sukoba. Ujedinjene nacije u ovom slučaju deluju krajnje nemoćno, a nema ni mirovnih inicijativa s drugih strana, jer ostatak sveta taj rat, uglavnom, posmatra kao obračun vojno najjačih, Zapada i Rusije, za koje je, veruju, njegov glas previše slab.
Dalje trajanje predviđa se i ratu između Izraela i palestinskog Hamasa. Pre svega zato što jer Tel Aviv stav SAD i Zapada da ima pravo na odbranu od terorizma shvatio kao pravo na totalno uništenje Pojasa Gaze, gde je već, u akcijama sa svim obeležjima genocida, ubijeno više desetina hiljada Palestinaca, uglavnom civila, među kojima su i hiljade dece. Južnoafrička Republika je upravo tužila Izrael Međunarodnom sudu pravde za genocid.


Obeležje najnovijeg sukoba na Bliskom istoku je i mogućnost da on „zapali“ čitav region, odavno neuralgično područje. To se videlo početkom ovog meseca kada je zloglasni ISIS izveo terorističke napada u Iranu, savezniku Hamasa. Istovremeno, proiranski Hezbolah, koji deluje iz Libana, na odustaje od napada na izraelske pozicije, dok u islamskom svetu raste gnev zbog bezobzirnih ataka Izraela na Pojas Gaze. Kao ulje na vatru došao je udar SAD i Britanije na pobunjene Hute u Jemenu što mnogi vide kao začetak novog rata.

JANUARSKI POTRESI Osim po drami u Ekvadoru, gde je vojska krenula u obračun s kriminalnim bandama, označenim kao terorističke, i nove pedofilske afere u SAD, u koju je, izgleda, bio uključen i Bil Klinton, minuli dani 2024. ostaće upamćeni i po ozbiljnim potresima u još nekoliko zemalja. U Nemačkoj gde – prema pisanju zapadnih medija – „posrnula ekonomija doživljava težak početak godine“, sliku netipičnu za tu bogatu zemlju napravili su masovni protesti poljoprivrednika i mašinovođa. Moskva ukazuju da se Nemcima događa upravo ono što im je ona predvidela: tonjenje u sve veće nevolje zbog ogromnih izdataka za Ukrajinu i sankcija zbog kojih su joj uskraćeni ruski energenti. Nemce je zabrinulo i otkriće da je na nedavnom sastanku rastuće desničarske i populističke Alternative za Nemačku (AfD), neonacista i više velikih preduzetnika napravljen plan za proterivanje miliona ljudi stranog porekla.


Bura se digla i u Poljskoj posle sukoba između predsednika Andžeja Dude, bliskog prethodnoj vlasti, i premijera nove vlade Donalda Tuska, koja, po ocenama analitičara, otvara krater duboke političke krize u zemlji. Povod je bilo hapšenje dvojice ministara iz ranije vlade, čije pristalice sada tvrde da se radi o političkoj osveti.
Politički potres zabeležen je i u Crnoj Gori. Šef države Jakov Milatović, odbivši da potpiše tri zakona, izazvao je nezadovoljstvo vlade premijera Milojka Spajića, svog partijskog druga iz Pokreta „Evropa sad“.
Nemirno je bilo i na našem Kosovi i Metohiji, gde Aljbin Kurti, uz prećutnu saglasnost Zapada, nastavlja da otima srpsku zemlju, maltretira Srbe i ponovo ugrožava krhki mir. Kao ohrabrenje za nastavak te sulude politike došla mu je spremnost SAD da njegov režim dodatno naoruža prodajom protivtenkovskih raketa „dževelin“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *