PEČAT NEDELJE

PUTEM VAJMARSKE NEMAČKE

„Sjedinjene Države će se suočiti sa jednim od dva moguća scenarija: ili će juriš na Kapitol pristalica aktuelnog predsednika Donalda Trampa postati poslednja epizoda u aktuelnoj drami mržnje, ili će političko nasilje postati norma, pa će zemlja krenuti putem Vajmarske Nemačke u kojoj je razvoj događaja potpuno delegitimisao vlasti“, konstatuje američki list „Nešenel interest“ a prenosi portal Fakti.
Upad pristalica Donalda Trampa u Kongres SAD, upozorava ovaj list, može biti uvertira u mnogo „mračnije događaje“.
„SAD će ličiti na rimsku republiku iz perioda njenog propadanja, u kojoj su i Ciceron i Klaudije držali bande koje su se međusobno napadale na ulici. Ako bude tako – Sjedinjene Države će ponoviti sudbinu Vajmarske Nemačke, od početka do kraja.“
„Nešenel interest“ podseća da su nemačke socijaldemokrate na sopstvenom iskustvu spoznale: kada na političko nasilje odgovorite nasiljem, razlozi koji su prouzrokovali početnu okrutnost ne nestaju. Sasvim obrnuto: uzvratno nasilje produbljuje početni jaz i dovodi do sve veće okrutnosti.

BISKUPU SU ISTO SRBI I ZEMLJOTRES

U besedi nakon mise održane povodom sećanja na pad utvrđenja Gvozdansko 1578, sisački biskup Vlado Košić opasnost od zemljotresa koji je pogodio Hrvatsku uporedio je sa onom od Srba, istakavši da je ovaj prvi neprijatelj – ipak podmukliji.
Opisujući zemljotres kao pustoš koja zavija u crno, ruši kuće i crkve, tera ljude s vekovnih ognjišta i preti njihovom nestanku u Lijepoj njihovoj, biskup se zapitao kako se treba hrabro boriti – i pobediti te današnje neprijatelje? 
„Potres je teško predvidiv, ne možemo se protiv njega boriti kao protiv Turaka, komunista ili Srba. On je podmukao neprijatelj koji sve napada, ne gleda ko je ko niti dolazi najavljen, nikad ne znamo kada će udariti i što će srušiti, koga proterati iz njegovog doma, kome će se doslovno oduzeti tlo pod nogama.“
Lek toj pošasti, posle ovakve „hrišćanske“ propovedi, biskup nalazi u hrišćanskoj ljubavi.

ALI HAMNEI: AMERIKA NEĆE TESTIRATI VAKCINE NA NAMA

Vrhovni vođa Irana Ali Hamnei izrazio je najdublje nepoverenje prema britanskim i američkim vakcinama protiv kovida 19, istakavši da su SAD mogle da naprave dobru vakcinu, ne bi se najveći fijasko od virusa korona desio baš u Americi.
„Oni ponekad nastoje da testiraju vakcine na građanima drugih zemalja!“
Iranske vlasti raskinule su ugovor prema kojem je Islamska Republika trebalo da primi 150 hiljada doza vakcine protiv virusa korona koju su proizvele američka kompanija „Fajzer“ i nemačka „Bionteh“. Milion doza vakcina, odlučile su iranske vlasti, biće poručene iz drugih zemalja – Rusije, Indije i Kine.

PREKO VARTOLOMEJA SJEDINJENE DRŽAVE LOME KIČMU PRAVOSLAVLJU

„Imamo integrisanu ideološku strukturu koja kombinuje ideologiju usmerenu protiv hrišćanskog morala, kao i poslovanje, novac, specijalne službe koji su svi usmereni protiv pravoslavne crkve“, otkrio je bivši službenik američkog Stejt departmenta Džim Džatras. On je naveo da SAD hoće da „slome kičmu“ pravoslavnoj crkvi, koristeći papske ambicije patrijarha Vartolomeja, piše Sputnjik.
U ruskom dokumentarnom filmu „Samosveti“, koji obrađuje temu crkvenog raskola u Ukrajini, Džatras precizira da Stejt department, predvođen američkim vladajućim aparatom, vešto koristi ambicije vaseljenskog patrijarha kako bi „slomio kičmu celoj pravoslavnoj crkvi“.
„Vaseljenski patrijarh Vartolomej želi da podigne svoj status u našoj crkvi i da postane svojevrsni papa Istoka. Ali ovde postoje i drugi faktori, od kojih su najvažniji Carigradska patrijaršija i geopolitički interesi Stejt departmenta, kao i širenje ideja kulturnog marksizma na ceo vladajući aparat Amerike koji hoće da slomi kičmu pravoslavne crkve“, izjavio je američki politikolog.
Džatras tvrdi da su protiv pravoslavne crkve udružene sve snage američke države. Podsetio je na ulogu koju je u ukrajinskim dešavanjima imao specijalni predstavnik Stejt departmenta u Ukrajini Kurt Volker, i na njegove veze sa institutom Makejn, lobističkom firmom „BGR grup“, čiji klijent je bio bivši ukrajinski predsednik Petar Porošenko, kao i kompanijom „Raytheon“, tvorcem raketnog kompleksa „Džavelin“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *