Реаговање

Објављујемо писмо које нам је поводом текста нашег сарадника Зорана Милошевића, штампаног под насловом „Неолиберализам и смрт образовања“ у „Печату“ број 594, упутио Давор Џалто.

* * *

Поштовани,

Скренута ми је пажња да је у вашем листу недавно објављен чланак под називом „Неолиберализам и смрт образовања“.

Иако је чланак потписан именом Зорана Милошевића, реч је заправо о тексту чији је највећи део плагиран и представља мање или више дослован превод мог текста Neo-Liberal Academia and the Death of Education који је првобитно објављен на сајту Dissident Voice и након тога пренет на више портала (https://dissidentvoice.org/2018/05/neo-liberal-academia-and-the-death-of-education/). Упоређивањем два текста се то лако може утврдити.

У наведеном тексту објављеном на вашој страници се успутно помиње моје име (вероватно како би се створила илузија да се „аутор“ реферише на неки извор), али нигде није наведено да је највећи део текста који потписује Зоран Милошевић заправо превод мог текста, укључујући и предлоге за реформу образовног система који се наводе на самом крају, те да би сходно томе сви делови који су преузети из мог чланка требало да иду под знаке навода и са наведеним извором (као и са именом преводиоца текста), или пак да буде јасно назначено да аутор даје приказ мог текста (уместо што мој текст представља као свој), наводећи такође јасно извор.

Како су овим грубо повређена моја ауторска права, као и права оригиналног издавача текста, тражим од редакције „Печата“ јавно извињење како у штампаној, тако и у електронској верзији вашег листа, те уклањање плагираног текста са ваше веб-странице. Наравно, уколико ваш лист жели да објави превод мог текста на српски језик и тиме омогући својим читаоцима праву и потпуну информацију, издавач и ја не бисмо имали ништа против.

Срдачан поздрав,
Давор Џалто

* * *

Поводом овог догађаја који је не само учинак непрофесионалног геста нашег аутора већ и неспоразума који је током техничке обраде произвео нежељену грешку и озбиљан пропуст – скраћењем је изостављен део с линком на цитирани текст – извињавамо се господину Давору Џалту, као и „Печатовим“ читаоцима.

Редакција

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *