Reagovanje

Objavljujemo pismo koje nam je povodom teksta našeg saradnika Zorana Miloševića, štampanog pod naslovom „Neoliberalizam i smrt obrazovanja“ u „Pečatu“ broj 594, uputio Davor Džalto.

* * *

Poštovani,

Skrenuta mi je pažnja da je u vašem listu nedavno objavljen članak pod nazivom „Neoliberalizam i smrt obrazovanja“.

Iako je članak potpisan imenom Zorana Miloševića, reč je zapravo o tekstu čiji je najveći deo plagiran i predstavlja manje ili više doslovan prevod mog teksta Neo-Liberal Academia and the Death of Education koji je prvobitno objavljen na sajtu Dissident Voice i nakon toga prenet na više portala (https://dissidentvoice.org/2018/05/neo-liberal-academia-and-the-death-of-education/). Upoređivanjem dva teksta se to lako može utvrditi.

U navedenom tekstu objavljenom na vašoj stranici se usputno pominje moje ime (verovatno kako bi se stvorila iluzija da se „autor“ referiše na neki izvor), ali nigde nije navedeno da je najveći deo teksta koji potpisuje Zoran Milošević zapravo prevod mog teksta, uključujući i predloge za reformu obrazovnog sistema koji se navode na samom kraju, te da bi shodno tome svi delovi koji su preuzeti iz mog članka trebalo da idu pod znake navoda i sa navedenim izvorom (kao i sa imenom prevodioca teksta), ili pak da bude jasno naznačeno da autor daje prikaz mog teksta (umesto što moj tekst predstavlja kao svoj), navodeći takođe jasno izvor.

Kako su ovim grubo povređena moja autorska prava, kao i prava originalnog izdavača teksta, tražim od redakcije „Pečata“ javno izvinjenje kako u štampanoj, tako i u elektronskoj verziji vašeg lista, te uklanjanje plagiranog teksta sa vaše veb-stranice. Naravno, ukoliko vaš list želi da objavi prevod mog teksta na srpski jezik i time omogući svojim čitaocima pravu i potpunu informaciju, izdavač i ja ne bismo imali ništa protiv.

Srdačan pozdrav,
Davor Džalto

* * *

Povodom ovog događaja koji je ne samo učinak neprofesionalnog gesta našeg autora već i nesporazuma koji je tokom tehničke obrade proizveo neželjenu grešku i ozbiljan propust – skraćenjem je izostavljen deo s linkom na citirani tekst – izvinjavamo se gospodinu Davoru Džaltu, kao i „Pečatovim“ čitaocima.

Redakcija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *