Печат недеље

У славу победе

Ако постоји заједничко наслеђе за преко 60 земаља света смештених на четири континента, онда је то потписивање акта о безусловној капитулацији нацистичке Немачке 9. маја 1945. године.
Дан сећања на крај Другог светског рата, распуштене логоре, престала бомбардовања и положено оружје више од сто милиона војника светски је догађај без преседана. Србија, као учесница на страни победника и земља која је поднела велике жртве, сећање на крај једне од најкрвавијих страница светске историје обележава војном парадом у Нишу, али и дан раније, сада већ традиционалном шетњом Бесмртног пука по градовима Србије.
Ако је Бесмртни пук 9. маја симбол пркоса оних који су у време Другог светског рата смело донели одлуку да се не покоре злу фашизма, онда је 10. мај у Нишу у славу српског оружја показатељ да потомци нису недостојни својих предака. На улицама градова широм Србије учесници Бесмртног пука носе фотографије својих предака који су учествовали у Првом и Другом светском рату, те потоњим ратовима на овим просторима. А у Нишу, парада најављена као највећа у новијој историји Србије представља свечани дефиле пешадијског ешелона, дефиле моторизованог ешелона, налет ваздухопловног ешелона и падобрански десант. У спектаклу под слоганом „Да се не заборави“, у којем учествује 4.000 припадника Војске Србије и МУП-а, биће приказано 300 борбених и неборбених возила и система, те око 40 ваздухоплова.
„Први пут ћете неке ствари које ове године набављамо моћи да видите у арсеналу српског оружја и моћи ћете да видите колико је српска војска напредовала, колико је снажнија“, најавио је уочи Параде председник Србије Александар Вучић.
На паради ће први пут марширати ветерани и кадети.

Француска интелигенција у борби за Косово

Интелектуални врхови Француске, образлажући да је Косово срце српске државности на којем су у 13. и 14. веку подигнути украси православне културе и духовности, покренули су петицију са идејом да изврше притисак на Владу како би преиспитала своју одлуку из 2008. године о признању „марионетске државе Косово“. Идеја је да се до друге рунде преговора о покретању дијалога Београда и Приштине и пре доласка Александра Вучића у Париз сакупи 100.000 потписа.
Аутори ове петиције су историчар и политиколог Алексис Труд и драмски писац Пол Антоан, а предлог је подржао и Комитет изузетних личности, који, између осталих, чине пуковник Жак Огар, адвокат француско-јеврејског порекла Жил-Вилијам Голднадел, писац Патрик Бесон и политиколог, стручњак за међународне односе Александар дел Вал.
У обраћању француској јавности, писци петиције су истакли да је Резолуцијом 1244 Уједињених нација потврђен суверенитет и територијални интегритет наше земље, да је Косово и Метохија аутономна покрајина, а све избеглице и расељена лица имају право на повратак. Они су подсетили на терористичке акције ОВК, протеривање 240 хиљада Срба, уништавање 150 православних цркава и манастира што је, како истичу, губитак наслеђа не само српске културе већ читаве хришћанске цивилизације.
За непуна 24 сата петицију, у којој се подсећа да Косово нису прихватиле важне међународне организације Унеско и Интерпол, потписало је више од 35 хиљада људи.

Одбор директора НИС утврдио предлог одлуке о исплати дивиденди

Одбор директора НИС а.д. Нови Сад одржао је 6. маја 2019. године писану седницу на којoj је, између осталог, утврдио предлог Одлуке Скупштине акционара о расподели добити за 2018. годину, исплати дивиденди и утврђивању укупног износа нераспоређене добити Друштва.
Предлогом Одлуке је за исплату дивиденде акционарима предвиђено 6.517.524.188 динара, односно 25 одсто нето добити Друштва за 2018. годину. У тој години НИС а.д. Нови Сад остварио је нето добит од 26.067.489.000 динара.
Одбор директора је, такође, одобрио Годишњи извештај НИС а.д. Нови Сад за 2018. годину и утврдио предлог одлуке Скупштине акционара НИС-а о усвајању тог извештаја. Поред тога, на седници је размотрен и прихваћен Извештај независног ревизора „PricewaterhouseCoopers“ о извршеној ревизији Годишњег извештаја НИС а.д. Нови Сад за 2018. годину и утврђен предлог одлуке Скупштине акционара о усвајању наведеног Извештаја.
Датум одржавања XI редовне седнице Скупштине акционара биће утврђен на посебној седници Одбора директора НИС а.д. Нови Сад.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *