Pečat nedelje

U slavu pobede

Ako postoji zajedničko nasleđe za preko 60 zemalja sveta smeštenih na četiri kontinenta, onda je to potpisivanje akta o bezuslovnoj kapitulaciji nacističke Nemačke 9. maja 1945. godine.
Dan sećanja na kraj Drugog svetskog rata, raspuštene logore, prestala bombardovanja i položeno oružje više od sto miliona vojnika svetski je događaj bez presedana. Srbija, kao učesnica na strani pobednika i zemlja koja je podnela velike žrtve, sećanje na kraj jedne od najkrvavijih stranica svetske istorije obeležava vojnom paradom u Nišu, ali i dan ranije, sada već tradicionalnom šetnjom Besmrtnog puka po gradovima Srbije.
Ako je Besmrtni puk 9. maja simbol prkosa onih koji su u vreme Drugog svetskog rata smelo doneli odluku da se ne pokore zlu fašizma, onda je 10. maj u Nišu u slavu srpskog oružja pokazatelj da potomci nisu nedostojni svojih predaka. Na ulicama gradova širom Srbije učesnici Besmrtnog puka nose fotografije svojih predaka koji su učestvovali u Prvom i Drugom svetskom ratu, te potonjim ratovima na ovim prostorima. A u Nišu, parada najavljena kao najveća u novijoj istoriji Srbije predstavlja svečani defile pešadijskog ešelona, defile motorizovanog ešelona, nalet vazduhoplovnog ešelona i padobranski desant. U spektaklu pod sloganom „Da se ne zaboravi“, u kojem učestvuje 4.000 pripadnika Vojske Srbije i MUP-a, biće prikazano 300 borbenih i neborbenih vozila i sistema, te oko 40 vazduhoplova.
„Prvi put ćete neke stvari koje ove godine nabavljamo moći da vidite u arsenalu srpskog oružja i moći ćete da vidite koliko je srpska vojska napredovala, koliko je snažnija“, najavio je uoči Parade predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Na paradi će prvi put marširati veterani i kadeti.

Francuska inteligencija u borbi za Kosovo

Intelektualni vrhovi Francuske, obrazlažući da je Kosovo srce srpske državnosti na kojem su u 13. i 14. veku podignuti ukrasi pravoslavne kulture i duhovnosti, pokrenuli su peticiju sa idejom da izvrše pritisak na Vladu kako bi preispitala svoju odluku iz 2008. godine o priznanju „marionetske države Kosovo“. Ideja je da se do druge runde pregovora o pokretanju dijaloga Beograda i Prištine i pre dolaska Aleksandra Vučića u Pariz sakupi 100.000 potpisa.
Autori ove peticije su istoričar i politikolog Aleksis Trud i dramski pisac Pol Antoan, a predlog je podržao i Komitet izuzetnih ličnosti, koji, između ostalih, čine pukovnik Žak Ogar, advokat francusko-jevrejskog porekla Žil-Vilijam Goldnadel, pisac Patrik Beson i politikolog, stručnjak za međunarodne odnose Aleksandar del Val.
U obraćanju francuskoj javnosti, pisci peticije su istakli da je Rezolucijom 1244 Ujedinjenih nacija potvrđen suverenitet i teritorijalni integritet naše zemlje, da je Kosovo i Metohija autonomna pokrajina, a sve izbeglice i raseljena lica imaju pravo na povratak. Oni su podsetili na terorističke akcije OVK, proterivanje 240 hiljada Srba, uništavanje 150 pravoslavnih crkava i manastira što je, kako ističu, gubitak nasleđa ne samo srpske kulture već čitave hrišćanske civilizacije.
Za nepuna 24 sata peticiju, u kojoj se podseća da Kosovo nisu prihvatile važne međunarodne organizacije Unesko i Interpol, potpisalo je više od 35 hiljada ljudi.

Odbor direktora NIS utvrdio predlog odluke o isplati dividendi

Odbor direktora NIS a.d. Novi Sad održao je 6. maja 2019. godine pisanu sednicu na kojoj je, između ostalog, utvrdio predlog Odluke Skupštine akcionara o raspodeli dobiti za 2018. godinu, isplati dividendi i utvrđivanju ukupnog iznosa neraspoređene dobiti Društva.
Predlogom Odluke je za isplatu dividende akcionarima predviđeno 6.517.524.188 dinara, odnosno 25 odsto neto dobiti Društva za 2018. godinu. U toj godini NIS a.d. Novi Sad ostvario je neto dobit od 26.067.489.000 dinara.
Odbor direktora je, takođe, odobrio Godišnji izveštaj NIS a.d. Novi Sad za 2018. godinu i utvrdio predlog odluke Skupštine akcionara NIS-a o usvajanju tog izveštaja. Pored toga, na sednici je razmotren i prihvaćen Izveštaj nezavisnog revizora „PricewaterhouseCoopers“ o izvršenoj reviziji Godišnjeg izveštaja NIS a.d. Novi Sad za 2018. godinu i utvrđen predlog odluke Skupštine akcionara o usvajanju navedenog Izveštaja.
Datum održavanja XI redovne sednice Skupštine akcionara biće utvrđen na posebnoj sednici Odbora direktora NIS a.d. Novi Sad.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *