РАЗговор

Севим Дегдален
НЕОКОЛОНИЈАЛИСТИ НЕМАЈУ БУДУЋНОСТ

Недавно сам покушала да питам у немачком Бундестагу моје колеге посланике из ЦДУ/ЦСУ, СПД и Зелених, и у Савезној влади, какву поуку су извукли из признања бившег канцелара Герхарда Шредера, који је рекао да је НАТО напад на Југославију био јасно кршење међународног права. Мртва тишина је све што сам добила од одговора.

Савезна влада одбија да призна да је и Немачка делимично крива за агресију 1999, али зато сада покушавају да натерају српску владу да прекрши међународно право како би се прикључила ЕУ. Ако немачка спољна политика жели да се базира на равнотежи и сарадњи на равноправним основама, онда ће морати да буду направљене неке промене у политици која се тренутно спроводи на Балкану…

Нема будућности за деструктивне облике капитализма који третира своју периферију као колоније у дужничком ропству, као што се сада дешава у Грчкој. Као што је историја недвосмислено показала, распродаја јавних предузећа и индустрије кроз приватизацију није погодан метод за побољшање животног стандарда људи било где, па ни на Балкану. Једини начин да се изборите за бољи живот у овој бици за демократски суверенитет у 21. веку јесте борба за социјална права, а против олигархија, приватизације и национализма. Надам се да ће српски народ, ако се ово питање постави пред њих, следити пример грчког и бранити свој демократски суверенитет.

У тексту Севим Дагделен: Тражиће вам Косово за ЕУ!, извор Новости, 9. јун 2017

Петер Хандке
СРБИЈА – ВЕЛИКА ЗЕМЉА

Нема малих земаља. Свака земља је велика. Престаните да говорите о Србији као малој земљи. Ви сте велика земља, можда досадна, али велика земља.

У тексту Имате Анђелину Џоли и друге… то ме је згадило, извор Б92,
10. јун 2017

Михаил Фрадков
ПОЛИТИЧКИ ЛИДЕРИ СЕ СЛУЖЕ „ПИПАЊЕМ“

Реч Brexit постала је синоним за политичку неочекиваност. Време које је отада протекло разоткрило је црте озбиљне и дубоке трансформације политичких система Запада, саграђених на фундаменту ускопартијског система. Могуће је да је дошло време да се постави и питање њихове кризе… Грађани Европе и САД све више гласају не за партије него за грађанску позицију политичког лидера. Гласове дају за промене, за безбедност својих живота и за своје интересе, не желећи да те интересе жртвују ради партијског идентитета или геополитичких конструкција чији учинак тек треба доказати. Засад ови трендови још нису нашли право опредељење. Политички лидери се служе „пипањем“ у настојању да се прилагоде захтевима својих друштава…“

У тексту Можда је већ време да се постави и питање кризе западних политичких система,
извор ФАКТИ, 10. јун 2017

Џејмс Џорџ Џатрас
НЕ АМЕРИКА, ВЕЋ ВЕХАБИЗАМ „НА ПРВОМ МЕСТУ“

Сукоб око Катара, амерички покушаји блокирања повезивања сиријских и ирачких снага (где би ИСИС и њихови саудијски спонзори били главни добитници) и, бар посредно, терористички напади у Техерану, заправо су одраз бланко војног и политичког одобрења које је Трамп дао Мухамеду бин Салману.

То није „Америка на првом месту“ већ, како је то описао Срђа Трифковић, „вехабизам на првом месту“. То није манифестација „трампизације“ америчке спољне политике већ „детрампизације“ и увлачење његове администрације у вашингтонску „мочваризацију“. Тужно!

У тексту Вашингтонска „мочвара“ дала зелено светло
за саудијску агенду џихада,
извор ФСК, 9. јун, 2017

Џорџ Фридман
ЗА СРБИЈУ НИЈЕ СПАС У ЕУ

Ако сте сами за себе највећа претња, сами сте и решење… Треба добро да процените где идете, ситуација је сложена. Није ваш спас у ЕУ, већ схватање да је најбољи део ваше историје било време Југославије, без обзира на репресивни комунистички режим. Ако Европљани немају довољно својих проблема – нек интегришу Балкан, такође и ако ви овде немате довољно проблема, интегришете се у ЕУ… Шта ће, забога, Црна Гора у НАТО?

У тексту Размислити о Балканској федерацији,
извор Фонет/Данас, 11. јун 2017

Ненад Милорадовић
АВИОНЕ ДОБИЈАМО БЕСПЛАТНО

Нема никакве дилеме да шест авиона од Русије добијамо бесплатно, а финансијски пакет подразумева да ће се на њима, као и на четири која већ имамо, обавити модернизација и радови попут продужења летног века до 30 година. Ми купујемо допунску опрему за земаљско одржавање ’према стању’, дакле на квалитетнији начин од онога како смо то до сада радили, затим купујемо генералне ремонте у континуитету, који ће омогућити да авионе одржавамо у наредних 14 година, плус добијамо и модернизацију која ће се вршити у три фазе. За ту количину новца добијамо заиста редак квалитет у односу на то како су ту проблематику решили наши суседи, пре свега са западним авионима.

У тексту Мигови стижу до средине јула, није могло брже,
извор Спутњик/Нови стандард
, 12. јун 2017

Вацлав Клаус
ВРЕМЕ ЈЕ ЗА ЧЕГЗИТ!

Одбијамо аргумент да морамо да будемо за столом, да морамо да будемо присутни када се одлучује, да морамо да будемо у тврдом језгру Уније. Ми смо присутни додуше и сада у процесу одлучивања ЕУ, али ми не одлучујемо. Глас Чешке се игнорише. Дотације из фондова ЕУ нам нису потребне и не желимо их. Дошло је време да припремамо одлазак наше земље из ЕУ, то је једини пут за спас и опстанак наше земље коју смо наследили од предака, и имамо дужност да је предамо следећим генерацијама.

У тексту Куцнуо час да Чеси почну да припремају излазак из ЕУ, то је једини пут за спас и опстанак наше земље, извор Бета, 13. јун 2017

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *