RAZgovor

Sevim Degdalen
NEOKOLONIJALISTI NEMAJU BUDUĆNOST

Nedavno sam pokušala da pitam u nemačkom Bundestagu moje kolege poslanike iz CDU/CSU, SPD i Zelenih, i u Saveznoj vladi, kakvu pouku su izvukli iz priznanja bivšeg kancelara Gerharda Šredera, koji je rekao da je NATO napad na Jugoslaviju bio jasno kršenje međunarodnog prava. Mrtva tišina je sve što sam dobila od odgovora.

Savezna vlada odbija da prizna da je i Nemačka delimično kriva za agresiju 1999, ali zato sada pokušavaju da nateraju srpsku vladu da prekrši međunarodno pravo kako bi se priključila EU. Ako nemačka spoljna politika želi da se bazira na ravnoteži i saradnji na ravnopravnim osnovama, onda će morati da budu napravljene neke promene u politici koja se trenutno sprovodi na Balkanu…

Nema budućnosti za destruktivne oblike kapitalizma koji tretira svoju periferiju kao kolonije u dužničkom ropstvu, kao što se sada dešava u Grčkoj. Kao što je istorija nedvosmisleno pokazala, rasprodaja javnih preduzeća i industrije kroz privatizaciju nije pogodan metod za poboljšanje životnog standarda ljudi bilo gde, pa ni na Balkanu. Jedini način da se izborite za bolji život u ovoj bici za demokratski suverenitet u 21. veku jeste borba za socijalna prava, a protiv oligarhija, privatizacije i nacionalizma. Nadam se da će srpski narod, ako se ovo pitanje postavi pred njih, slediti primer grčkog i braniti svoj demokratski suverenitet.

U tekstu Sevim Dagdelen: Tražiće vam Kosovo za EU!, izvor Novosti, 9. jun 2017

Peter Handke
SRBIJA – VELIKA ZEMLJA

Nema malih zemalja. Svaka zemlja je velika. Prestanite da govorite o Srbiji kao maloj zemlji. Vi ste velika zemlja, možda dosadna, ali velika zemlja.

U tekstu Imate Anđelinu Džoli i druge… to me je zgadilo, izvor B92,
10. jun 2017

Mihail Fradkov
POLITIČKI LIDERI SE SLUŽE „PIPANJEM“

Reč Brexit postala je sinonim za političku neočekivanost. Vreme koje je otada proteklo razotkrilo je crte ozbiljne i duboke transformacije političkih sistema Zapada, sagrađenih na fundamentu uskopartijskog sistema. Moguće je da je došlo vreme da se postavi i pitanje njihove krize… Građani Evrope i SAD sve više glasaju ne za partije nego za građansku poziciju političkog lidera. Glasove daju za promene, za bezbednost svojih života i za svoje interese, ne želeći da te interese žrtvuju radi partijskog identiteta ili geopolitičkih konstrukcija čiji učinak tek treba dokazati. Zasad ovi trendovi još nisu našli pravo opredeljenje. Politički lideri se služe „pipanjem“ u nastojanju da se prilagode zahtevima svojih društava…“

U tekstu Možda je već vreme da se postavi i pitanje krize zapadnih političkih sistema,
izvor FAKTI, 10. jun 2017

Džejms Džordž Džatras
NE AMERIKA, VEĆ VEHABIZAM „NA PRVOM MESTU“

Sukob oko Katara, američki pokušaji blokiranja povezivanja sirijskih i iračkih snaga (gde bi ISIS i njihovi saudijski sponzori bili glavni dobitnici) i, bar posredno, teroristički napadi u Teheranu, zapravo su odraz blanko vojnog i političkog odobrenja koje je Tramp dao Muhamedu bin Salmanu.

To nije „Amerika na prvom mestu“ već, kako je to opisao Srđa Trifković, „vehabizam na prvom mestu“. To nije manifestacija „trampizacije“ američke spoljne politike već „detrampizacije“ i uvlačenje njegove administracije u vašingtonsku „močvarizaciju“. Tužno!

U tekstu Vašingtonska „močvara“ dala zeleno svetlo
za saudijsku agendu džihada,
izvor FSK, 9. jun, 2017

Džordž Fridman
ZA SRBIJU NIJE SPAS U EU

Ako ste sami za sebe najveća pretnja, sami ste i rešenje… Treba dobro da procenite gde idete, situacija je složena. Nije vaš spas u EU, već shvatanje da je najbolji deo vaše istorije bilo vreme Jugoslavije, bez obzira na represivni komunistički režim. Ako Evropljani nemaju dovoljno svojih problema – nek integrišu Balkan, takođe i ako vi ovde nemate dovoljno problema, integrišete se u EU… Šta će, zaboga, Crna Gora u NATO?

U tekstu Razmisliti o Balkanskoj federaciji,
izvor Fonet/Danas, 11. jun 2017

Nenad Miloradović
AVIONE DOBIJAMO BESPLATNO

Nema nikakve dileme da šest aviona od Rusije dobijamo besplatno, a finansijski paket podrazumeva da će se na njima, kao i na četiri koja već imamo, obaviti modernizacija i radovi poput produženja letnog veka do 30 godina. Mi kupujemo dopunsku opremu za zemaljsko održavanje ’prema stanju’, dakle na kvalitetniji način od onoga kako smo to do sada radili, zatim kupujemo generalne remonte u kontinuitetu, koji će omogućiti da avione održavamo u narednih 14 godina, plus dobijamo i modernizaciju koja će se vršiti u tri faze. Za tu količinu novca dobijamo zaista redak kvalitet u odnosu na to kako su tu problematiku rešili naši susedi, pre svega sa zapadnim avionima.

U tekstu Migovi stižu do sredine jula, nije moglo brže,
izvor Sputnjik/Novi standard
, 12. jun 2017

Vaclav Klaus
VREME JE ZA ČEGZIT!

Odbijamo argument da moramo da budemo za stolom, da moramo da budemo prisutni kada se odlučuje, da moramo da budemo u tvrdom jezgru Unije. Mi smo prisutni doduše i sada u procesu odlučivanja EU, ali mi ne odlučujemo. Glas Češke se ignoriše. Dotacije iz fondova EU nam nisu potrebne i ne želimo ih. Došlo je vreme da pripremamo odlazak naše zemlje iz EU, to je jedini put za spas i opstanak naše zemlje koju smo nasledili od predaka, i imamo dužnost da je predamo sledećim generacijama.

U tekstu Kucnuo čas da Česi počnu da pripremaju izlazak iz EU, to je jedini put za spas i opstanak naše zemlje, izvor Beta, 13. jun 2017

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *