Печат недеље

Милион Сиријаца се вратило домовима

Sirija PovratakОко милион Сиријаца вратило се својим домовима у градовима које је, уз помоћ руске авијације, ослободила сиријска армија, рекао је амбасадор Сирије у УН Башар Џафари, додајући да је Дамаск одлучан да сарађује са сваком државом која озбиљно приступа борби против тероризма. „Управо се о овоме ради у заједничкој сиријско-руској војној акцији против терориста и размени информација између Сирије, Ирака, Ирана и Русије. Ово је практично резултирало повлачењем терористичких група из многих региона, што је омогућило безбедан повратак својим домовима за милион расељених лица“, рекао је он на састанку Савета безбедности УН. Џафари је додао и да верује да је сиријски рат против тероризма у „интересу целога света“, јер „сваки пут када сиријска војска нападне страног терористу, она спасава десетине недужних живота који би били у опасности када би се он вратио кући“.

Пиво као пепси

Alcohol-Saudi-ArabiaСаудијске власти заплениле су 48.000 лименки пива и ухапсиле једног шверцера који је у ову исламску земљу, где је алкохол стриктно забрањен, покушао да прошверцује пиће у лименкама пепсија. „Камион са теретом, који је испрва изгледао као обичне лименке пепсија, заустављен је и после прегледа робе установљено је да су конзерве пива биле прекривене налепницама пепсија“, саопштила је саудијска царина. Цариници наводе да шверцери користе све софистицираније методе како би у ову земљу пребацили забрањену робу.

Никита Михалков: Европа уништава саму себе

mihalkov„Не може се без бола гледати како данас Европа сопственим рукама уништава саму себе. Људе који сада стижу у европске земље не интересују Данте, Иго, Балзак и Волтер, нико од оних који су стварали културу Европе“, изјавио је славни руски режисер Никита Михалков.
Пред представницима руске и италијанске културе у амбасади Италије у Москви, Михалков је рекао да толерантност и мултикултуралност праве Европи страшну услугу, истакавши да у ЕУ стижу људи који не желе да знају европску историју, језике и уметност Старог континента.
Као главне несреће нашег времена Михалков је означио „глувоћу и егоизам цивилизованог света према другим световима“.
„У прилици смо да посматрамо чему све то води. Јер нама се чини да је нешто добро, а нешто зло, и не желимо ни да помислимо да за неког другог и добро и зло могу бити друкчији.“

Екстремна десница у Немачкој у успону

report-germanys-anti-euro-tea-party-is-in-disarrayИзбегличка криза и противљење прихватању миграната у Немачкој избацили су екстремно десничарску странку Алтернатива за Немачку у сам врх политичке сцене у овој земљи и учинили је трећом најјачом партијом. Према истраживању агенције ИНСА, Алтернатива би, када би се сада одржавали избори, освојила 10,5 одсто гласова, више од већ етаблираних Зелених и Левице, које би добиле по око десет одсто подршке. Подршка Алтернативи скочила је у последњих неколико месеци, будући да је ова партија према истраживању из августа имала свега три одсто подршке. Ово је уједно најбољи резултат који је ова странка, основана 2013, досад остварила. Владајућа коалиција канцеларке Ангеле Меркел, чине је ЦДУ и ЦСУ, и даље је најјача са 35 одсто гласова, док је опозициони СПД добио 23,5 одсто подршке.

Врбовањем против неутралности

petar cvetkovic foto vbaДиректор Војнобезбедносне агенције, бригадни генерал Петар Цветковић открио је у интервјуу за „Политику“ да поједине стране обавештајне службе делују на територији Србије како би измениле нашу политику војне неутралности: „Политике одређених земаља и даље виде своје интересе у Републици Србији и региону, те су последњи догађаји између Руске Федерације и Украјине, рат у Сирији и миграције које су преплавиле Европу и нашу земљу, а посебно несугласице између Руске Федерације, САД и земаља ЕУ о тим питањима, створили реалан, али неоправдан основ за деловање њихових страних обавештајних служби на нашим просторима, у смислу прикупљања података о политици националне безбедности Србије и покушаја да утичу на нашу спољну политику ради промене става о војној неутралности и сврставања на једну страну.“
Веома је необична већ и сама чињеница да је први војни контраобавештајац јавно проговорио о циљевима деловања иностраних агената у нашој земљи. Али на кога је мислио, која то страна жели да променимо став о својој војној неутралности? Генерал Цветковић то (наравно) није изговорио, али тешко је одупрети се закључку да је мислио на НАТО, чији представници уосталом и не крију да су врата за Србију отворена, само ако Србија пожели да уђе у војни пакт који ју је бомбардовао. Речи генерала Цветковића, међутим, заправо говоре да НАТО ради на увлачењу Србије и тајно, противзаконитим и недопустивим „покушајима утицања на нашу спољну политику“.

Подгорички ланци

opkoljavanje-25Нови протест опозиције у Подгорици, после сукоба антивладиних демонстраната и полиције 24. октобра, ове недеље је окончан без инцидената.
На протесту Демократског фронта, уз поновљене захтеве за оставком Мила Ђукановића и формирањем прелазне владе, окупило се неколико хиљада Црногораца, који су направили људски ланац око кључних државних и парадржавних институција, уз симболичку поруку да је „режим опкољен“.
Наредни протест, према најавама, одржаће се 28. новембра у Никшићу.

Има ли витештва у култури?

Већ четири године у Београду излази часопис „Витешка култура“. Издавач је Велики приорат Витезова темплара Србије, а уредник др Љубиша Деспотовић. Импозантан број сарадника пише на тему витешког у култури, односно борбе добра и зла. На више од три стотине страна налази се 16 ауторских текстова, веома актуелних у нашем времену, међу њима су и – „Присуство Зла у хришћанској култури“ (Дарко Гавриловић, Немања Дукић), „Одсуство витештва у холивудској кинематографији на примеру филмова Анђелово срце и Обред“ Иване Ерцеговац и „Пожар исламског фундаментализма и ћутање Запада“ Зорана Јевтовића и Зорана Арацког. Издавачи часописа се боре и за очување хришћанске и православне културе на Косову и Метохији, па су преко својих организација у свету упутили Декларацију о потреби заштите хришћанске културне баштине на Косову и Метохији и хришћанских страдалника у свету.

Пегида тражи смену Меркелове

pegidaПристалице десничарског покрета Пегида окупили су се у Дрездену и са транспарентима „Јуче Париз, данас Немачка“, устали против миграционе политике, која је по њиховом мишљењу била увод у терористички напад у Паризу.
Лидер покрета Зигфрид Дебриц рекао је да напади не долазе тек тако већ да су они резултат миграционе политике за људе који не деле исте вредности, а окупљени су узвикивали „Меркелова треба да оде“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *