Pečat nedelje

Milion Sirijaca se vratilo domovima

Sirija PovratakOko milion Sirijaca vratilo se svojim domovima u gradovima koje je, uz pomoć ruske avijacije, oslobodila sirijska armija, rekao je ambasador Sirije u UN Bašar Džafari, dodajući da je Damask odlučan da sarađuje sa svakom državom koja ozbiljno pristupa borbi protiv terorizma. „Upravo se o ovome radi u zajedničkoj sirijsko-ruskoj vojnoj akciji protiv terorista i razmeni informacija između Sirije, Iraka, Irana i Rusije. Ovo je praktično rezultiralo povlačenjem terorističkih grupa iz mnogih regiona, što je omogućilo bezbedan povratak svojim domovima za milion raseljenih lica“, rekao je on na sastanku Saveta bezbednosti UN. Džafari je dodao i da veruje da je sirijski rat protiv terorizma u „interesu celoga sveta“, jer „svaki put kada sirijska vojska napadne stranog teroristu, ona spasava desetine nedužnih života koji bi bili u opasnosti kada bi se on vratio kući“.

Pivo kao pepsi

Alcohol-Saudi-ArabiaSaudijske vlasti zaplenile su 48.000 limenki piva i uhapsile jednog švercera koji je u ovu islamsku zemlju, gde je alkohol striktno zabranjen, pokušao da prošvercuje piće u limenkama pepsija. „Kamion sa teretom, koji je isprva izgledao kao obične limenke pepsija, zaustavljen je i posle pregleda robe ustanovljeno je da su konzerve piva bile prekrivene nalepnicama pepsija“, saopštila je saudijska carina. Carinici navode da šverceri koriste sve sofisticiranije metode kako bi u ovu zemlju prebacili zabranjenu robu.

Nikita Mihalkov: Evropa uništava samu sebe

mihalkov„Ne može se bez bola gledati kako danas Evropa sopstvenim rukama uništava samu sebe. Ljude koji sada stižu u evropske zemlje ne interesuju Dante, Igo, Balzak i Volter, niko od onih koji su stvarali kulturu Evrope“, izjavio je slavni ruski režiser Nikita Mihalkov.
Pred predstavnicima ruske i italijanske kulture u ambasadi Italije u Moskvi, Mihalkov je rekao da tolerantnost i multikulturalnost prave Evropi strašnu uslugu, istakavši da u EU stižu ljudi koji ne žele da znaju evropsku istoriju, jezike i umetnost Starog kontinenta.
Kao glavne nesreće našeg vremena Mihalkov je označio „gluvoću i egoizam civilizovanog sveta prema drugim svetovima“.
„U prilici smo da posmatramo čemu sve to vodi. Jer nama se čini da je nešto dobro, a nešto zlo, i ne želimo ni da pomislimo da za nekog drugog i dobro i zlo mogu biti drukčiji.“

Ekstremna desnica u Nemačkoj u usponu

report-germanys-anti-euro-tea-party-is-in-disarrayIzbeglička kriza i protivljenje prihvatanju migranata u Nemačkoj izbacili su ekstremno desničarsku stranku Alternativa za Nemačku u sam vrh političke scene u ovoj zemlji i učinili je trećom najjačom partijom. Prema istraživanju agencije INSA, Alternativa bi, kada bi se sada održavali izbori, osvojila 10,5 odsto glasova, više od već etabliranih Zelenih i Levice, koje bi dobile po oko deset odsto podrške. Podrška Alternativi skočila je u poslednjih nekoliko meseci, budući da je ova partija prema istraživanju iz avgusta imala svega tri odsto podrške. Ovo je ujedno najbolji rezultat koji je ova stranka, osnovana 2013, dosad ostvarila. Vladajuća koalicija kancelarke Angele Merkel, čine je CDU i CSU, i dalje je najjača sa 35 odsto glasova, dok je opozicioni SPD dobio 23,5 odsto podrške.

Vrbovanjem protiv neutralnosti

petar cvetkovic foto vbaDirektor Vojnobezbednosne agencije, brigadni general Petar Cvetković otkrio je u intervjuu za „Politiku“ da pojedine strane obaveštajne službe deluju na teritoriji Srbije kako bi izmenile našu politiku vojne neutralnosti: „Politike određenih zemalja i dalje vide svoje interese u Republici Srbiji i regionu, te su poslednji događaji između Ruske Federacije i Ukrajine, rat u Siriji i migracije koje su preplavile Evropu i našu zemlju, a posebno nesuglasice između Ruske Federacije, SAD i zemalja EU o tim pitanjima, stvorili realan, ali neopravdan osnov za delovanje njihovih stranih obaveštajnih službi na našim prostorima, u smislu prikupljanja podataka o politici nacionalne bezbednosti Srbije i pokušaja da utiču na našu spoljnu politiku radi promene stava o vojnoj neutralnosti i svrstavanja na jednu stranu.“
Veoma je neobična već i sama činjenica da je prvi vojni kontraobaveštajac javno progovorio o ciljevima delovanja inostranih agenata u našoj zemlji. Ali na koga je mislio, koja to strana želi da promenimo stav o svojoj vojnoj neutralnosti? General Cvetković to (naravno) nije izgovorio, ali teško je odupreti se zaključku da je mislio na NATO, čiji predstavnici uostalom i ne kriju da su vrata za Srbiju otvorena, samo ako Srbija poželi da uđe u vojni pakt koji ju je bombardovao. Reči generala Cvetkovića, međutim, zapravo govore da NATO radi na uvlačenju Srbije i tajno, protivzakonitim i nedopustivim „pokušajima uticanja na našu spoljnu politiku“.

Podgorički lanci

opkoljavanje-25Novi protest opozicije u Podgorici, posle sukoba antivladinih demonstranata i policije 24. oktobra, ove nedelje je okončan bez incidenata.
Na protestu Demokratskog fronta, uz ponovljene zahteve za ostavkom Mila Đukanovića i formiranjem prelazne vlade, okupilo se nekoliko hiljada Crnogoraca, koji su napravili ljudski lanac oko ključnih državnih i paradržavnih institucija, uz simboličku poruku da je „režim opkoljen“.
Naredni protest, prema najavama, održaće se 28. novembra u Nikšiću.

Ima li viteštva u kulturi?

Već četiri godine u Beogradu izlazi časopis „Viteška kultura“. Izdavač je Veliki priorat Vitezova templara Srbije, a urednik dr Ljubiša Despotović. Impozantan broj saradnika piše na temu viteškog u kulturi, odnosno borbe dobra i zla. Na više od tri stotine strana nalazi se 16 autorskih tekstova, veoma aktuelnih u našem vremenu, među njima su i – „Prisustvo Zla u hrišćanskoj kulturi“ (Darko Gavrilović, Nemanja Dukić), „Odsustvo viteštva u holivudskoj kinematografiji na primeru filmova Anđelovo srce i Obred“ Ivane Ercegovac i „Požar islamskog fundamentalizma i ćutanje Zapada“ Zorana Jevtovića i Zorana Arackog. Izdavači časopisa se bore i za očuvanje hrišćanske i pravoslavne kulture na Kosovu i Metohiji, pa su preko svojih organizacija u svetu uputili Deklaraciju o potrebi zaštite hrišćanske kulturne baštine na Kosovu i Metohiji i hrišćanskih stradalnika u svetu.

Pegida traži smenu Merkelove

pegidaPristalice desničarskog pokreta Pegida okupili su se u Drezdenu i sa transparentima „Juče Pariz, danas Nemačka“, ustali protiv migracione politike, koja je po njihovom mišljenju bila uvod u teroristički napad u Parizu.
Lider pokreta Zigfrid Debric rekao je da napadi ne dolaze tek tako već da su oni rezultat migracione politike za ljude koji ne dele iste vrednosti, a okupljeni su uzvikivali „Merkelova treba da ode“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *