Печат недеље

Парада у част ослободилаца Београда

Нови Београд, на потезу од Булевара Николе Тесле и Палате „Србија“ до Дунавског шеталишта, биће поприште праве војне инвазије, десанта у којем ће учествовати око хиљаду војника и официра разврстаних у три ешелона од по 180 људи из свих родова Копнене војске и четврти ешелон са 180 припадника Ратног ваздухопловства и противваздушне одбране.
Војну параду, поводом седам деценија од ослобођења Београда у Другом светском рату, која ће – 16 . октобра -започети артиљеријском паљбом, употпуниће дефиле од око 300 војних борбених и транспортних возила, међу којима ће бити и самоходни вишецевни ракетни бацачи „Огањ“, „Пламен“ и „Оркан“, самоходне хаубице „Нора“ калибра 155 мм и „Сора“ калибра 122 мм, тридесет тенкова „М-84“, борбено возило „М-80“, противваздушни ракетни системи „Нева“ и „Куб“, затим противавионски топови „Бофорс“, као и потпуно нова вишенаменска борбена оклопна возила домаће производње „Лазар“ и „Лазар 2“.
Ваздухопловни сегмент Војске Србије представљаће 25 летелица, међу којима ће бити хеликоптери типа „Газела“, „Ми-8“ и „Ми-17“, борбени авиони „Миг 29“, „Миг 21“, „Орао“, „Супергалеб“, као и транспортни авион „Ан-26“.
Речну флотилу Војске Србије представиће 14 бродова, међу којима ће бити десантно-јуришни чамци, миноловци, бродови посебне намене „Козара“ и „Шабац 36“, као и патролни чамци.
Посетиоцима ће бити приказане и заставе јединица које су учествовале у ослобођењу Београда у Другом светском рату, пуковске заставе из Првог светског рата и актуелне заставе јединица Војске Србије.
Климакс параде представљаће акробације чувене руске летачке групе „Стрижи“, која лети на авионима „Миг 29“ и веома ретко учествује на догађајима ван граница своје земље, и десант 30 падобранаца Војске Србије на плато у близини Споменика „Вечна ватра“.
Према плану параде, недалеко од Палате „Србија“ биће подигнута велика трибина са које ће дефиле јединица пратити највиши државни и војни функционери и гости из иностранства, међу којима је најзначајнији председник Руске Федерације Владимир Путин. Током церемоније на бини ће стајати и велики број ратних ветерана из Србије и земаља савезница из Другог светског рата, који су позвани на прославу.
Министар одбране Братислав Гашић нагласио је да ће иконографија параде бити одређена симболима који су карактеристични за борбу против фашизма, дакле комунистичким и социјалистичким, без обзира на званичну политику процеса рехабилитације четничког покрета и изједначавања партизана и четника. Он је прецизирао да четничких обележја на паради неће бити, јер они нису учествовали у ослобађању Београда.
Војну параду, прву од 1985. године, организују Министарство одбране и Војска Србије на основу одлуке председника Републике, а командант је, по наређењу министра одбране, начелник Генералштаба Војске Србије, генерал Љубиша Диковић.

Поповић са Фјодоровим и Медведевим

Оснивач СНП, Ненад Поповић, присyствовао је отварању Сајма „Златна јесен 2014“ у Москви на позив руског министра пољопривреде Николаја Фјодорова. Сајам је свечано отворио председник владе РФ Дмитриј Медведев.
Након свечаног отварања и обиласка излагача, Поповић се задржао у дужем разговору са Фјодоровим и том приликом су разматране могућности за повећање сарадње у области пољопривреде између Србије и Русије, као и могућност доласка инвеститора из Русије у аграрни сектор у Србији.
На 16. руском агроиндустријском сајму, који се одржава од 8. до 11. октобра у Москви, учествују представници тридесет и једне српске компаније.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *