Pečat nedelje

Parada u čast oslobodilaca Beograda

Novi Beograd, na potezu od Bulevara Nikole Tesle i Palate „Srbija“ do Dunavskog šetališta, biće poprište prave vojne invazije, desanta u kojem će učestvovati oko hiljadu vojnika i oficira razvrstanih u tri ešelona od po 180 ljudi iz svih rodova Kopnene vojske i četvrti ešelon sa 180 pripadnika Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane.
Vojnu paradu, povodom sedam decenija od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, koja će – 16 . oktobra -započeti artiljerijskom paljbom, upotpuniće defile od oko 300 vojnih borbenih i transportnih vozila, među kojima će biti i samohodni višecevni raketni bacači „Oganj“, „Plamen“ i „Orkan“, samohodne haubice „Nora“ kalibra 155 mm i „Sora“ kalibra 122 mm, trideset tenkova „M-84“, borbeno vozilo „M-80“, protivvazdušni raketni sistemi „Neva“ i „Kub“, zatim protivavionski topovi „Bofors“, kao i potpuno nova višenamenska borbena oklopna vozila domaće proizvodnje „Lazar“ i „Lazar 2“.
Vazduhoplovni segment Vojske Srbije predstavljaće 25 letelica, među kojima će biti helikopteri tipa „Gazela“, „Mi-8“ i „Mi-17“, borbeni avioni „Mig 29“, „Mig 21“, „Orao“, „Supergaleb“, kao i transportni avion „An-26“.
Rečnu flotilu Vojske Srbije predstaviće 14 brodova, među kojima će biti desantno-jurišni čamci, minolovci, brodovi posebne namene „Kozara“ i „Šabac 36“, kao i patrolni čamci.
Posetiocima će biti prikazane i zastave jedinica koje su učestvovale u oslobođenju Beograda u Drugom svetskom ratu, pukovske zastave iz Prvog svetskog rata i aktuelne zastave jedinica Vojske Srbije.
Klimaks parade predstavljaće akrobacije čuvene ruske letačke grupe „Striži“, koja leti na avionima „Mig 29“ i veoma retko učestvuje na događajima van granica svoje zemlje, i desant 30 padobranaca Vojske Srbije na plato u blizini Spomenika „Večna vatra“.
Prema planu parade, nedaleko od Palate „Srbija“ biće podignuta velika tribina sa koje će defile jedinica pratiti najviši državni i vojni funkcioneri i gosti iz inostranstva, među kojima je najznačajniji predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin. Tokom ceremonije na bini će stajati i veliki broj ratnih veterana iz Srbije i zemalja saveznica iz Drugog svetskog rata, koji su pozvani na proslavu.
Ministar odbrane Bratislav Gašić naglasio je da će ikonografija parade biti određena simbolima koji su karakteristični za borbu protiv fašizma, dakle komunističkim i socijalističkim, bez obzira na zvaničnu politiku procesa rehabilitacije četničkog pokreta i izjednačavanja partizana i četnika. On je precizirao da četničkih obeležja na paradi neće biti, jer oni nisu učestvovali u oslobađanju Beograda.
Vojnu paradu, prvu od 1985. godine, organizuju Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije na osnovu odluke predsednika Republike, a komandant je, po naređenju ministra odbrane, načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković.

Popović sa Fjodorovim i Medvedevim

Osnivač SNP, Nenad Popović, prisystvovao je otvaranju Sajma „Zlatna jesen 2014“ u Moskvi na poziv ruskog ministra poljoprivrede Nikolaja Fjodorova. Sajam je svečano otvorio predsednik vlade RF Dmitrij Medvedev.
Nakon svečanog otvaranja i obilaska izlagača, Popović se zadržao u dužem razgovoru sa Fjodorovim i tom prilikom su razmatrane mogućnosti za povećanje saradnje u oblasti poljoprivrede između Srbije i Rusije, kao i mogućnost dolaska investitora iz Rusije u agrarni sektor u Srbiji.
Na 16. ruskom agroindustrijskom sajmu, koji se održava od 8. do 11. oktobra u Moskvi, učestvuju predstavnici trideset i jedne srpske kompanije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *