Печат недеље – људи, послови и дани

Русија не сарађује

Специјални тужилац ЕУЛЕКС-а извесни Џонатан Рател оптужио је Русију да омета најважнију међународну истрагу у Европи о трговини људским органима тиме што се оглушује о захтеве ЕУЛЕКС-а за прослеђивање доказа којима располаже у случају приштинске клинике „Медикус“… О томе посебно пише париски „Монд“. И тако даље, и тако даље.
Суштина руског одбијања сарадње је једноставна – Руси неће да сарађују са Косовом „јер Москва не жели да сарађује са земљом коју не признаје“. Вукчевићево и Векарићево тужилаштво нема проблема са таквом сарадњом и гарантује да те руске податке, ако добије, неће употребљавати да не би угрозили руске изворе, обавештајце на терену и истражитеље.
Примивши ове гаранције к знању, и дубоко им верујући, сазнаје се да је у Москви одлучено да је много боље да се све то објави на неком званичном и опште доступном сајту или у самом „Монду“. Тако, кажу обавештајни експерти има више изгледа да се сачува неопходна поверљивост.

130 дискова

У покушају да и друге странке увуче у блато контаката сопствене са припадницима наркоклана Дарка Шарића, шеф посланичке групе СПС-а Бранко Ружић оптужио је Демократску странку Србије да ју је Шарић финансирао са 220 хиљада евра месечно. Ружићев покушај, међутим, окончао се двоструким фијаском; ем се врх СПС-а нашао под жестоким ударом ДСС-а, ем је Ружићев партијски шеф Ивица Дачић ДСС-у морао да упути скрушено извињење.
У двема јавним реакцијама, наиме, у понедељак и уторак, ДСС је устврдила да је, „изнoсeћи бeстидну лaж, oчиглeднo дa Ружић пoкушaвa дa сaкриje нeштo крупнo, a тo су сaстaнци Ивицe Дaчићa и њeгoвих сaрaдникa Брaнкa Лaзaрeвићa и Ивицe Toнчeвa сa мaфиjoм“, поставивши питање да ли се и садашњи шеф Дачићевог кабинета Вања Вукић састајао са особама из криминалног миљеа. Портпарол ДСС-а Петар Петковић казао је и да ова странка „отворено баца рукавицу у лице Дачићу“, и пита га колико је састанака са мафијом имао, шта је била тема њихових разговора и да ли су се ти састанци догађали и у иностранству: „Обећавамо ССП-у да нећемо дозволити да ова тема падне у заборав.“ Дан касније, Петковић са скупштинске говорнице тон подиже и додатно, захтевајући од Владе Србије и Ивице Дачића „да у најкраћем року, од сеадм до 10 дана, спроведу истрагу и обелодане садржај“ 130 дискова са подацимо о састанцима Шарићеве нарко-групе са највишим државним функционерима. „Акo сe Дaчић oглуши o oвaj зaхтeв, и укoликo пoд изгoвoрoм дa je рeч o држaвнoj тajни jaвнoст oстaнe бeз тих oдгoвoрa, тo ће бити круциjaлни дoкaз дa je и сaм Дaчић сaрaђивao сa Шaрићeвoм нaркo-групoм“, поручио је Петковић.
Уследио је Дачићев покушај да се извини ДСС-у: „Желим да се извиним ДСС-у, ако је из овога извучена било каква конотација у смислу оптужби да је та странка финансирана од стране било које криминалне групе.“
ДСС је на то узвратила да је Дачићево извињење „важно“ („… јер је то први пут да се неко извини једној српској партији. До сада је била права инфлација разних извињења на све могуће адресе, а сада је пало извињење Демократској странци Србије), али је навела и да ће „наставити да инсистира на свом захтеву“ Влади Србије да обелодани садржај свих 130 дискова. „Очекујемо да јавност подржи овај наш захтев. У интересу је саме владе да не остане никаква тајновитост око ове афере. Не видимо ни један једини разлог због чега јавност не би у потпуности и до краја била упозната са садржајем ових дискова.“

Мл(иј)еко

Или је хрватски (трговачки, пољопривредни) лоби јачи у Србији него у самој Хрватској, у Босни и Херцеговини и Црној Гори или хрватски произвођачи млека боље третирају Србе него Хрвате, Босанце све три вере и нације и Црногорце заједно. Тек, само у Србији – за разлику од ове три државе – из продаје није повучено млеко „Дукат“ и „Виндија“, затровано канцерогеним афлатоксином М1. Према тврдњи Пољопривредне инспекције надлежног српског министарства, „млеко ‘Дукат’, повучено из Хрватске, никада није увезено у Србију“. Тако да смо слободни да „Дукатово“ млеко пијемо до миле воље, с тим што би требало имати у виду и податак да контроле овог млека, пре садашње ванредне контроле, није било још од јула прошле године…

О Хрватима, дрвећу и Србима

После рата против ћирилице, ваљда у складу са ЕУропском директивом о изградњи добросуседских односа, на једном зиду у Вуковару је освануо и графит, наставак одавно познатог поклича „Србе на врбе“: „Нема врба кол’ко има Срба, нема вез(е) може и на брезе.“

НАТО: прво пуцају, онда питају

Осам цивила, четири детета и четири жене, страдало је у НАТО бомбардовању афганистанске покрајине Кунар, близу пакистанске границе. У маниру чије је злокобно лицемерје препознатљиво у све више ћошкова света, НАТО је саопштио да жали за сваком цивилном жртвом, као и да је реч о „колатерланој штети“ коју се они као бајаги грчевито труде да избегну.
Портпарол окупаторских снага у Афганистану рекао је да је у истој акцији страдало и много побуњеника, али је одбио да изрекне тачан број ових смрти.
За разлику од НАТО-а, многа међународна удружења за права деце, међу којима је и једно под директним покровитељством Уједињених нација, тврде да је само у последње четири године од НАТО бомби страдало више стотина малишана, као и да су погибије млађих малолетника честе још од самих почетака афганистанског рата, пре 11 година.
За разлику од НАТО-а, сва ова међународна удружења не могу ништа да ураде са својим тврдњама.

Униформа

Чудни су путеви који су Весну Пешић, и не само њу, навели да пронађе везу Ивице Дачића са Шарлом де Голом. Упућени кажу да је то било једноставно. Наиме широко је позната згода када је Де Гол на једном пријему у Јелисејској палати спазио како долази Брижит Бардо „одевена у нешто налик на пиџаму с гајтанима“ и рекао Андре Марлоу „Гле, гле, војник“, а затим је поздрављајући се с њом изговорио: „Какав случај госпођо! Ви сте у униформи, а ја у цивилу!“.
Обавештени кажу да је Дачић суочен са обанаженом „цица мацом“ бивше „Плејбој“ зечице Бранке Кнежевић као из топа парафразирао ове Де Голове речи. И тако је дошло до овог поређења, и то вам је то. И немојте сада да гунђате у стилу какви смо ми Французи такав је… и да критикујете Весну Пешић што је у поменутој Дачићевој реченици, захваљујући свом широком образовању препознала Де Гола. Образовање обавезује.

Рођендан

Овај број „Печата“ носи датум 15. фебруар, а међу бројним мање и више значајним догађајима који се обележавају на данашњи дан један издавајамо са посебном пажњом и поштовањем. Реч је о рођендану који управо данас, напунивши овог 15. фебруара 94. године, слави професор доктор Смиља Аврамов (Пакрац, 15. фебруар 1918. године). Госпођа Аврамов у нашој науци и укупном друштвеном битисању изузетно је значајна, јединствена личност, чије је деловање оставило снажан печат у нашем времену, у нашем јавном – политичком и научном животу. Један од водећих српских стручњака за међународно право, она се и данас, не упркос, већ чини се и управо због поодмаклих година, слуша и пита са ретким уважавањем и пажњом. То се, као што је познато, посебно односи на њен драгоцени ангажман на обелодањивању истине и писање о злочинима, и геноциду над српским народом у двадесетом веку.
Редакција „Печата“, драгој и високо уваженој и вољеној Смиљи Аврамов упућује топле рођенданске честитке, желећи јој крепко здравље и задовољство успеха у наумима и циљевима које је себи, као што слутимо, па и знамо, одавно поставила!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *