Pečat nedelje – ljudi, poslovi i dani

Rusija ne sarađuje

Specijalni tužilac EULEKS-a izvesni Džonatan Ratel optužio je Rusiju da ometa najvažniju međunarodnu istragu u Evropi o trgovini ljudskim organima time što se oglušuje o zahteve EULEKS-a za prosleđivanje dokaza kojima raspolaže u slučaju prištinske klinike „Medikus“… O tome posebno piše pariski „Mond“. I tako dalje, i tako dalje.
Suština ruskog odbijanja saradnje je jednostavna – Rusi neće da sarađuju sa Kosovom „jer Moskva ne želi da sarađuje sa zemljom koju ne priznaje“. Vukčevićevo i Vekarićevo tužilaštvo nema problema sa takvom saradnjom i garantuje da te ruske podatke, ako dobije, neće upotrebljavati da ne bi ugrozili ruske izvore, obaveštajce na terenu i istražitelje.
Primivši ove garancije k znanju, i duboko im verujući, saznaje se da je u Moskvi odlučeno da je mnogo bolje da se sve to objavi na nekom zvaničnom i opšte dostupnom sajtu ili u samom „Mondu“. Tako, kažu obaveštajni eksperti ima više izgleda da se sačuva neophodna poverljivost.

130 diskova

U pokušaju da i druge stranke uvuče u blato kontakata sopstvene sa pripadnicima narkoklana Darka Šarića, šef poslaničke grupe SPS-a Branko Ružić optužio je Demokratsku stranku Srbije da ju je Šarić finansirao sa 220 hiljada evra mesečno. Ružićev pokušaj, međutim, okončao se dvostrukim fijaskom; em se vrh SPS-a našao pod žestokim udarom DSS-a, em je Ružićev partijski šef Ivica Dačić DSS-u morao da uputi skrušeno izvinjenje.
U dvema javnim reakcijama, naime, u ponedeljak i utorak, DSS je ustvrdila da je, „iznoseći bestidnu laž, očigledno da Ružić pokušava da sakrije nešto krupno, a to su sastanci Ivice Dačića i njegovih saradnika Branka Lazarevića i Ivice Tončeva sa mafijom“, postavivši pitanje da li se i sadašnji šef Dačićevog kabineta Vanja Vukić sastajao sa osobama iz kriminalnog miljea. Portparol DSS-a Petar Petković kazao je i da ova stranka „otvoreno baca rukavicu u lice Dačiću“, i pita ga koliko je sastanaka sa mafijom imao, šta je bila tema njihovih razgovora i da li su se ti sastanci događali i u inostranstvu: „Obećavamo SSP-u da nećemo dozvoliti da ova tema padne u zaborav.“ Dan kasnije, Petković sa skupštinske govornice ton podiže i dodatno, zahtevajući od Vlade Srbije i Ivice Dačića „da u najkraćem roku, od seadm do 10 dana, sprovedu istragu i obelodane sadržaj“ 130 diskova sa podacimo o sastancima Šarićeve narko-grupe sa najvišim državnim funkcionerima. „Ako se Dačić ogluši o ovaj zahtev, i ukoliko pod izgovorom da je reč o državnoj tajni javnost ostane bez tih odgovora, to će biti krucijalni dokaz da je i sam Dačić sarađivao sa Šarićevom narko-grupom“, poručio je Petković.
Usledio je Dačićev pokušaj da se izvini DSS-u: „Želim da se izvinim DSS-u, ako je iz ovoga izvučena bilo kakva konotacija u smislu optužbi da je ta stranka finansirana od strane bilo koje kriminalne grupe.“
DSS je na to uzvratila da je Dačićevo izvinjenje „važno“ („… jer je to prvi put da se neko izvini jednoj srpskoj partiji. Do sada je bila prava inflacija raznih izvinjenja na sve moguće adrese, a sada je palo izvinjenje Demokratskoj stranci Srbije), ali je navela i da će „nastaviti da insistira na svom zahtevu“ Vladi Srbije da obelodani sadržaj svih 130 diskova. „Očekujemo da javnost podrži ovaj naš zahtev. U interesu je same vlade da ne ostane nikakva tajnovitost oko ove afere. Ne vidimo ni jedan jedini razlog zbog čega javnost ne bi u potpunosti i do kraja bila upoznata sa sadržajem ovih diskova.“

Ml(ij)eko

Ili je hrvatski (trgovački, poljoprivredni) lobi jači u Srbiji nego u samoj Hrvatskoj, u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori ili hrvatski proizvođači mleka bolje tretiraju Srbe nego Hrvate, Bosance sve tri vere i nacije i Crnogorce zajedno. Tek, samo u Srbiji – za razliku od ove tri države – iz prodaje nije povučeno mleko „Dukat“ i „Vindija“, zatrovano kancerogenim aflatoksinom M1. Prema tvrdnji Poljoprivredne inspekcije nadležnog srpskog ministarstva, „mleko ‘Dukat’, povučeno iz Hrvatske, nikada nije uvezeno u Srbiju“. Tako da smo slobodni da „Dukatovo“ mleko pijemo do mile volje, s tim što bi trebalo imati u vidu i podatak da kontrole ovog mleka, pre sadašnje vanredne kontrole, nije bilo još od jula prošle godine…

O Hrvatima, drveću i Srbima

Posle rata protiv ćirilice, valjda u skladu sa EUropskom direktivom o izgradnji dobrosusedskih odnosa, na jednom zidu u Vukovaru je osvanuo i grafit, nastavak odavno poznatog pokliča „Srbe na vrbe“: „Nema vrba kol’ko ima Srba, nema vez(e) može i na breze.“

NATO: prvo pucaju, onda pitaju

Osam civila, četiri deteta i četiri žene, stradalo je u NATO bombardovanju afganistanske pokrajine Kunar, blizu pakistanske granice. U maniru čije je zlokobno licemerje prepoznatljivo u sve više ćoškova sveta, NATO je saopštio da žali za svakom civilnom žrtvom, kao i da je reč o „kolaterlanoj šteti“ koju se oni kao bajagi grčevito trude da izbegnu.
Portparol okupatorskih snaga u Afganistanu rekao je da je u istoj akciji stradalo i mnogo pobunjenika, ali je odbio da izrekne tačan broj ovih smrti.
Za razliku od NATO-a, mnoga međunarodna udruženja za prava dece, među kojima je i jedno pod direktnim pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija, tvrde da je samo u poslednje četiri godine od NATO bombi stradalo više stotina mališana, kao i da su pogibije mlađih maloletnika česte još od samih početaka afganistanskog rata, pre 11 godina.
Za razliku od NATO-a, sva ova međunarodna udruženja ne mogu ništa da urade sa svojim tvrdnjama.

Uniforma

Čudni su putevi koji su Vesnu Pešić, i ne samo nju, naveli da pronađe vezu Ivice Dačića sa Šarlom de Golom. Upućeni kažu da je to bilo jednostavno. Naime široko je poznata zgoda kada je De Gol na jednom prijemu u Jelisejskoj palati spazio kako dolazi Brižit Bardo „odevena u nešto nalik na pidžamu s gajtanima“ i rekao Andre Marlou „Gle, gle, vojnik“, a zatim je pozdravljajući se s njom izgovorio: „Kakav slučaj gospođo! Vi ste u uniformi, a ja u civilu!“.
Obavešteni kažu da je Dačić suočen sa obanaženom „cica macom“ bivše „Plejboj“ zečice Branke Knežević kao iz topa parafrazirao ove De Golove reči. I tako je došlo do ovog poređenja, i to vam je to. I nemojte sada da gunđate u stilu kakvi smo mi Francuzi takav je… i da kritikujete Vesnu Pešić što je u pomenutoj Dačićevoj rečenici, zahvaljujući svom širokom obrazovanju prepoznala De Gola. Obrazovanje obavezuje.

Rođendan

Ovaj broj „Pečata“ nosi datum 15. februar, a među brojnim manje i više značajnim događajima koji se obeležavaju na današnji dan jedan izdavajamo sa posebnom pažnjom i poštovanjem. Reč je o rođendanu koji upravo danas, napunivši ovog 15. februara 94. godine, slavi profesor doktor Smilja Avramov (Pakrac, 15. februar 1918. godine). Gospođa Avramov u našoj nauci i ukupnom društvenom bitisanju izuzetno je značajna, jedinstvena ličnost, čije je delovanje ostavilo snažan pečat u našem vremenu, u našem javnom – političkom i naučnom životu. Jedan od vodećih srpskih stručnjaka za međunarodno pravo, ona se i danas, ne uprkos, već čini se i upravo zbog poodmaklih godina, sluša i pita sa retkim uvažavanjem i pažnjom. To se, kao što je poznato, posebno odnosi na njen dragoceni angažman na obelodanjivanju istine i pisanje o zločinima, i genocidu nad srpskim narodom u dvadesetom veku.
Redakcija „Pečata“, dragoj i visoko uvaženoj i voljenoj Smilji Avramov upućuje tople rođendanske čestitke, želeći joj krepko zdravlje i zadovoljstvo uspeha u naumima i ciljevima koje je sebi, kao što slutimo, pa i znamo, odavno postavila!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *