Печат недеље

Фото: БЕТА

Преминуо писац Гордан Михић

Сценариста, драмски писац, редитељ и професор ФДУ Гордан Михић преминуо је у недељу, 11. 8. 2019, рано ујутру, после изненадне болести.
Добитник је бројних награда међу којима се издваја „Златна арена“ за сценарио филма Срећна нова ’49 (Пула, 1986). Памтићемо га по сјајним драмама Жута (1972), Сироти мали хрчки (1987); сценаријима за филмове: Буђење пацова (1967), Кад сам био мртав и бео (1967), Чувар плаже у зимском периоду (1976), Варљиво лето ’68 (1984), Дом за вешање (1988), Црна мачка, бели мачор (1997); те сценаријима за серије: Сиви дом (1986), Заборављени (1992)…
Сахрањен је у најужем кругу породице на гробљу манастира Рајиновац уз благослов Његове светости патријарха српског господина Иринеја.

Фото: БЕТА

Годишњица злочина у Гораждевцу

У Гораждевцу је обележена 16. годишњица од страдања српске деце на реци Бистрици, када су још увек непознати починиоци из аутоматског оружја пуцали и убили Ивана Јововића (19) и Пантелију Дакић (12), док је четворо српских тинејџера тада тешко рањено – Ђорђе Угреновић (20), Богдан Букумирић (14), Марко Богићевић (12) и Драгана Србљак (13).
Тај 13. август био је један од најтежих дана за Србе на Косову.
Помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Зоран Бојовић рекао је да је много зла на страдалном КиМ чињено кроз векове и да су многи народи прошли кроз голготе и страдања и да се та раздобља историје називају мрачним.
„Деца не смеју више никада на Косову и Метохији бити жртве мржње одраслих, јер нема те идеологије и политике којом се може оправдати злочин попут овога. То је завет који једни другима, Албанци Србима и Срби Албанцима, морамо дати, како бисмо имали будућност“, поручио је Бојовић.

Британске дипломате напуштају институције ЕУ

Британске дипломате повући ће се из структура администрације ЕУ у Бриселу у року од неколико дана, што је део плана који је израдио кабинет премијера Бориса Џонсона, пише британски „Гардијан“ и додаје да ће дипломате престати да присуствују свакодневним састанцима у Бриселу ради јачања поруке да ће Велика Британија изаћи из ЕУ до 31. октобра.
Британски званичници истичу да је овај потез Лондона у складу с првим саопштењем Бориса Џонсона датим у парламенту а када је рекао да ће „скинути окове“ ЕУ с британске дипломатије.

 

Норвежанин Кристијан Каш: Борићу се да Осло повуче признање Косова

Борићу се да Норвешка повуче признање такозваног Косова, каже Норвежанин Кристијан Каш, бивши официр Кфора.
„Мој циљ је да се борим да Норвешка повуче признање такозваног Косова. Већ сам са многима разговарао о томе, а као члан партије Демократија пре две године сам покушао да уђем у Парламент. Да се то десило, предложио бих Влади да повуче признање“, каже Каш, који је био официр за односе с јавношћу Кфора и сведок терористичког напада на аутобус „Ниш експреса“, када је 2001. убијено 12 Срба.
Каш је навео и да су постојали докази да је Фљорим Ејупи дигао у ваздух поменути аутобус, али да су ти докази уништени.

Министар културе писао Ватикану

Поводом инцидента на Косову и Метохији који су изазвали албански бискупи служећи мису на остацима православне катедралне Цркве Светог Николе у Новом Брду, министар културе Владан Вукосављевић посетио је Папски нунцијант у Београду и Његовој екселенцији Луцијану Суријану уручио писмо за кардинала Ђанфранка Равасија, председника Папског савета за културу.
У писму министар Вукосављевић је позвао кардинала Равасија да покрене иницијативу и предузме кораке „како албански католички клер на територији самопроглашене државе Косово не би на овај начин непотребно провоцирао напетост и скрнавио верске и културно-историјске споменике српског народа, чији су настанак, намена и традиција у међународној стручној литератури издашно документовани“.
Министар је изразио наду да ће садржина писма бити пренета надлежнима за спољну политику у Римској курији.

Херцег Нови „За наше Косово и Метохију“

Поводом 800 година самосталности Српске православне цркве и 630 година Косовске битке, хуманитарна фондација „Делије“ организовала је 29. хуманитарни концерт „За наше Косово и Метохију“ у понедељак, 12. 8. 2019, на Канли кули у Херцег Новом. У богатом културно-уметничком програму наступили су Ивана Жигон и „Косовски божури“, група 357 и Трубачки оркестар Марка Глигоријевића, уз специјалне госте вечери – Влада Георгиева и Даницу Црногорчевић. Концерт „За наше Косово и Метохију“ у склопу је овогодишње манифестације „Трга од ћирилице“ у организацији црквене општине Херцег Нови – Митрополије црногорско-приморске.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *