Pečat nedelje

Foto: BETA

Preminuo pisac Gordan Mihić

Scenarista, dramski pisac, reditelj i profesor FDU Gordan Mihić preminuo je u nedelju, 11. 8. 2019, rano ujutru, posle iznenadne bolesti.
Dobitnik je brojnih nagrada među kojima se izdvaja „Zlatna arena“ za scenario filma Srećna nova ’49 (Pula, 1986). Pamtićemo ga po sjajnim dramama Žuta (1972), Siroti mali hrčki (1987); scenarijima za filmove: Buđenje pacova (1967), Kad sam bio mrtav i beo (1967), Čuvar plaže u zimskom periodu (1976), Varljivo leto ’68 (1984), Dom za vešanje (1988), Crna mačka, beli mačor (1997); te scenarijima za serije: Sivi dom (1986), Zaboravljeni (1992)…
Sahranjen je u najužem krugu porodice na groblju manastira Rajinovac uz blagoslov Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Irineja.

Foto: BETA

Godišnjica zločina u Goraždevcu

U Goraždevcu je obeležena 16. godišnjica od stradanja srpske dece na reci Bistrici, kada su još uvek nepoznati počinioci iz automatskog oružja pucali i ubili Ivana Jovovića (19) i Panteliju Dakić (12), dok je četvoro srpskih tinejdžera tada teško ranjeno – Đorđe Ugrenović (20), Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogićević (12) i Dragana Srbljak (13).
Taj 13. avgust bio je jedan od najtežih dana za Srbe na Kosovu.
Pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Zoran Bojović rekao je da je mnogo zla na stradalnom KiM činjeno kroz vekove i da su mnogi narodi prošli kroz golgote i stradanja i da se ta razdoblja istorije nazivaju mračnim.
„Deca ne smeju više nikada na Kosovu i Metohiji biti žrtve mržnje odraslih, jer nema te ideologije i politike kojom se može opravdati zločin poput ovoga. To je zavet koji jedni drugima, Albanci Srbima i Srbi Albancima, moramo dati, kako bismo imali budućnost“, poručio je Bojović.

Britanske diplomate napuštaju institucije EU

Britanske diplomate povući će se iz struktura administracije EU u Briselu u roku od nekoliko dana, što je deo plana koji je izradio kabinet premijera Borisa Džonsona, piše britanski „Gardijan“ i dodaje da će diplomate prestati da prisustvuju svakodnevnim sastancima u Briselu radi jačanja poruke da će Velika Britanija izaći iz EU do 31. oktobra.
Britanski zvaničnici ističu da je ovaj potez Londona u skladu s prvim saopštenjem Borisa Džonsona datim u parlamentu a kada je rekao da će „skinuti okove“ EU s britanske diplomatije.

 

Norvežanin Kristijan Kaš: Boriću se da Oslo povuče priznanje Kosova

Boriću se da Norveška povuče priznanje takozvanog Kosova, kaže Norvežanin Kristijan Kaš, bivši oficir Kfora.
„Moj cilj je da se borim da Norveška povuče priznanje takozvanog Kosova. Već sam sa mnogima razgovarao o tome, a kao član partije Demokratija pre dve godine sam pokušao da uđem u Parlament. Da se to desilo, predložio bih Vladi da povuče priznanje“, kaže Kaš, koji je bio oficir za odnose s javnošću Kfora i svedok terorističkog napada na autobus „Niš ekspresa“, kada je 2001. ubijeno 12 Srba.
Kaš je naveo i da su postojali dokazi da je Fljorim Ejupi digao u vazduh pomenuti autobus, ali da su ti dokazi uništeni.

Ministar kulture pisao Vatikanu

Povodom incidenta na Kosovu i Metohiji koji su izazvali albanski biskupi služeći misu na ostacima pravoslavne katedralne Crkve Svetog Nikole u Novom Brdu, ministar kulture Vladan Vukosavljević posetio je Papski nuncijant u Beogradu i Njegovoj ekselenciji Lucijanu Surijanu uručio pismo za kardinala Đanfranka Ravasija, predsednika Papskog saveta za kulturu.
U pismu ministar Vukosavljević je pozvao kardinala Ravasija da pokrene inicijativu i preduzme korake „kako albanski katolički kler na teritoriji samoproglašene države Kosovo ne bi na ovaj način nepotrebno provocirao napetost i skrnavio verske i kulturno-istorijske spomenike srpskog naroda, čiji su nastanak, namena i tradicija u međunarodnoj stručnoj literaturi izdašno dokumentovani“.
Ministar je izrazio nadu da će sadržina pisma biti preneta nadležnima za spoljnu politiku u Rimskoj kuriji.

Herceg Novi „Za naše Kosovo i Metohiju“

Povodom 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve i 630 godina Kosovske bitke, humanitarna fondacija „Delije“ organizovala je 29. humanitarni koncert „Za naše Kosovo i Metohiju“ u ponedeljak, 12. 8. 2019, na Kanli kuli u Herceg Novom. U bogatom kulturno-umetničkom programu nastupili su Ivana Žigon i „Kosovski božuri“, grupa 357 i Trubački orkestar Marka Gligorijevića, uz specijalne goste večeri – Vlada Georgieva i Danicu Crnogorčević. Koncert „Za naše Kosovo i Metohiju“ u sklopu je ovogodišnje manifestacije „Trga od ćirilice“ u organizaciji crkvene opštine Herceg Novi – Mitropolije crnogorsko-primorske.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *