Печат недеље

Амфилохије: Признање Косова страшна издаја Црне Горе

Митрополит Црногорско-приморски Амфилохије рекао је да признање независности Косова највећа и страшна издаја Црне Горе. За Црну Гору митрополит је рекао да је у рукама „шачице кулака који су је опљачкали и обогатили се преко ноћи“.
„Данас у Црној Гори имамо шачицу кулака, богаташа који су је опљачкали и обогатили се преко ноћи опљачкавши и отевши оно што није њихово. Њихови оци су убијали буржоазију, а они су сада нова буржоазија. Граде нову будућност на отимању, братоубиству“, истакао је Амфилохије.
Након служења молебана на Српску нову годину у Храму Христовог васкрсења у Подгорици владика је упоредио нови светски поредак са крсташким ратовима, инквизицијом, Наполеоном, фашизмом, нацизмом, комунизмом.
„Оно што су радили крсташки ратови, инквизиција, Наполеон, фашизам, нацизам и комунизам, то је оно што сада овај нови глобални поредак ради. Истим путевима, истим методама, новим правилима, бомбардовањима Србије и Црне Горе, отимањем Косова и Метохије“, навео је Амфилохије.

[restrict]

ЕЛИТА У ДАВОСУ

Светска економска елита окупила се ове недеље у Давосу на Светском економском форуму, чија је основна идеја глобалне сарадње уздрмана налетом популистичких и антиестаблишментских снага. Као својеврсни симбол антиглобалистичког тренда, завршетак овогодишњег Форума у петак 20. јануара поклапа се с инаугурацијом и почетком мандата новоизабраног председника САД Доналда Трампа. Показатељ промена у свету била је већ церемонијална конференција отварања Форума на којој се за слободну трговину заложио председник Кине Си Ђинпинг. С друге стране, представници земаља које су традиционални заступници либералног капитализма и неспутане трговине у Давос су дошли с теретом заштите сопствених граница. Британска премијерка Тереза Меј стигла је пошто је у Лондону одржала говор о плановима за излазак своје земље из Европске уније. У швајцарском скијашком центру боравио је и један саветник новог председника САД, хеџ фонд менаџер Ентони Скарамучи. Сам Светски економски форум признао је да су потребне промене с обзиром на све јаче популистичке покрете широм света. У извештају Форум је навео да је већи економски раст неопходан, али да је то недовољно да се зацеле поделе у друштву, уочљиве после избора Трампа за председника САД и референдума о изласку Велике Британије из ЕУ. Са „све већим диспаритетом у приходу и богатству“, Форум оцењује да је реформа природе капитализма неопходна за борбу са антиестаблишментским покретима. Као драстичан пример екстремних неједнакости у свету, хуманитарна организација „Оксфам“ са седиштем у Оксфорду саопштила је да је имовина осам најбогатијих појединаца једнака ономе што поседује 3,6 милијарди људи, тј. половина светске популације. На панел-дискусији „Суседска политика ЕУ“ у петак би требало да учествују премијери Србије и Хрватске Александар Вучић и Андреј Пленковић, као и министар спољних послова Аустрије Себастијан Курц и комесар за проширење ЕУ Јоханес Хан.

БРОЈ МРТВИХ У ЈЕМЕНУ ПРЕМАШИО 10.000

Број жртава сукоба у Јемену премашио је 10.000, проценио је хуманитарни координатор УН за ову земљу Џејми Мекголдрик. „Не знамо тачне бројке, али процењује се да је у овом сукобу убијено више од 10.000 људи, док је скоро 40.000 рањено“, рекао је он на конференцији за новинаре у Сани. Ради се о врло грубој процени, пошто је Мекголдрик још у августу прошле године изјавио да је убијено „најмање 10.000 људи“. Док су претходне процене биле засноване на „званичним подацима“ из медицинских установа у овој земљи, сада то није могуће, јер је највећи део њих уништен – и локалне и међународне болнице биле су честа мета саудијских ваздушних удара. Док Мекголдрик није дао податке о цивилним жртвама, Канцеларија УН за људска права проценила је у октобру да је убијено најмање 4.125, а рањено 7.207 цивила, махом у саудијским ваздушним ударима.

ТРЖНИ ЦЕНТАР КАО ЗАБРАЊЕНА ЗОНА

Мигранти у шведском граду Гетеборгу претворили су највећи тржни центар ове земље у забрањену зону не само за купце него и за полицију. „Многи се плаше да посете тржни центар Нордстан, пошто су грађани редовно узнемиравани и чак нападани“, пише дневник Експресен позивајући се на полицијске изворе. Према наводима овог листа, и полиција је предмет застрашивања и приморана је да користи „специјалне мере“ због повећања претећег понашања према купцима и власницима радњи. Трговина је, наводи се, драстично опала. Проблеми почињу око 20 часова када се радње затварају, а у неким случајевима групе младих преступника значајно су бројније од полиције. „Увече продају дрогу и долази до повременог насиља међу различитим групама. Ако је било сукоба у земљама из којих потичу, они их преносе овде“, рекао је Експресену полицијски званичник Јонас Бергквист. Полиција је навела и да су банде све агресивније према припадницима снага реда, а Бергквист је навео пример када је њега и његове колеге током операције у новогодишњој ноћи окружила група од око 150 непријатељски расположених младића. Полиција пораст насиља повезује са приливом илегалних миграната, пошто су у инциденте махом укључени младићи из Сирије, Авганистана и Марока. У септембру 2016. број „забрањених зона“, места на којим су отимачине, пљачке, напади и сексуално злостављање опасно честе, у Шведској се попео на 55.

ПОПОВИЋ И ЖЕЛЕЗЊАК У МОСКВИ

На састанку је оцењено да је покушај терористичког напада на воз који је путовао из Београда за Косовску Митровицу провокација усмерена на изазивање конфликта и нестабилности на Балкану.
Ненад Поповић је, иначе, прошле недеље објавио да је близу доношења одлуке о кандидатури за председника Србије, али и да је „отворен за разговоре о заједничком кандидату владајуће коалиције, ако се буде тежило постизању таквог договора“. „Партија тражи да се кандидујем, спремамо се за наступ на изборима. Долазак Доналда Трампа на власт у Америци промениће пуно тога код нас. Србији је потребан председник који ће развијати пријатељске и искрене везе са Русијом“, истакао је Поповић.

[/restrict]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *