Pečat nedelje

Amfilohije: Priznanje Kosova strašna izdaja Crne Gore

Mitropolit Crnogorsko-primorski Amfilohije rekao je da priznanje nezavisnosti Kosova najveća i strašna izdaja Crne Gore. Za Crnu Goru mitropolit je rekao da je u rukama „šačice kulaka koji su je opljačkali i obogatili se preko noći“.
„Danas u Crnoj Gori imamo šačicu kulaka, bogataša koji su je opljačkali i obogatili se preko noći opljačkavši i otevši ono što nije njihovo. Njihovi oci su ubijali buržoaziju, a oni su sada nova buržoazija. Grade novu budućnost na otimanju, bratoubistvu“, istakao je Amfilohije.
Nakon služenja molebana na Srpsku novu godinu u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici vladika je uporedio novi svetski poredak sa krstaškim ratovima, inkvizicijom, Napoleonom, fašizmom, nacizmom, komunizmom.
„Ono što su radili krstaški ratovi, inkvizicija, Napoleon, fašizam, nacizam i komunizam, to je ono što sada ovaj novi globalni poredak radi. Istim putevima, istim metodama, novim pravilima, bombardovanjima Srbije i Crne Gore, otimanjem Kosova i Metohije“, naveo je Amfilohije.

[restrict]

ELITA U DAVOSU

Svetska ekonomska elita okupila se ove nedelje u Davosu na Svetskom ekonomskom forumu, čija je osnovna ideja globalne saradnje uzdrmana naletom populističkih i antiestablišmentskih snaga. Kao svojevrsni simbol antiglobalističkog trenda, završetak ovogodišnjeg Foruma u petak 20. januara poklapa se s inauguracijom i početkom mandata novoizabranog predsednika SAD Donalda Trampa. Pokazatelj promena u svetu bila je već ceremonijalna konferencija otvaranja Foruma na kojoj se za slobodnu trgovinu založio predsednik Kine Si Đinping. S druge strane, predstavnici zemalja koje su tradicionalni zastupnici liberalnog kapitalizma i nesputane trgovine u Davos su došli s teretom zaštite sopstvenih granica. Britanska premijerka Tereza Mej stigla je pošto je u Londonu održala govor o planovima za izlazak svoje zemlje iz Evropske unije. U švajcarskom skijaškom centru boravio je i jedan savetnik novog predsednika SAD, hedž fond menadžer Entoni Skaramuči. Sam Svetski ekonomski forum priznao je da su potrebne promene s obzirom na sve jače populističke pokrete širom sveta. U izveštaju Forum je naveo da je veći ekonomski rast neophodan, ali da je to nedovoljno da se zacele podele u društvu, uočljive posle izbora Trampa za predsednika SAD i referenduma o izlasku Velike Britanije iz EU. Sa „sve većim disparitetom u prihodu i bogatstvu“, Forum ocenjuje da je reforma prirode kapitalizma neophodna za borbu sa antiestablišmentskim pokretima. Kao drastičan primer ekstremnih nejednakosti u svetu, humanitarna organizacija „Oksfam“ sa sedištem u Oksfordu saopštila je da je imovina osam najbogatijih pojedinaca jednaka onome što poseduje 3,6 milijardi ljudi, tj. polovina svetske populacije. Na panel-diskusiji „Susedska politika EU“ u petak bi trebalo da učestvuju premijeri Srbije i Hrvatske Aleksandar Vučić i Andrej Plenković, kao i ministar spoljnih poslova Austrije Sebastijan Kurc i komesar za proširenje EU Johanes Han.

BROJ MRTVIH U JEMENU PREMAŠIO 10.000

Broj žrtava sukoba u Jemenu premašio je 10.000, procenio je humanitarni koordinator UN za ovu zemlju Džejmi Mekgoldrik. „Ne znamo tačne brojke, ali procenjuje se da je u ovom sukobu ubijeno više od 10.000 ljudi, dok je skoro 40.000 ranjeno“, rekao je on na konferenciji za novinare u Sani. Radi se o vrlo gruboj proceni, pošto je Mekgoldrik još u avgustu prošle godine izjavio da je ubijeno „najmanje 10.000 ljudi“. Dok su prethodne procene bile zasnovane na „zvaničnim podacima“ iz medicinskih ustanova u ovoj zemlji, sada to nije moguće, jer je najveći deo njih uništen – i lokalne i međunarodne bolnice bile su česta meta saudijskih vazdušnih udara. Dok Mekgoldrik nije dao podatke o civilnim žrtvama, Kancelarija UN za ljudska prava procenila je u oktobru da je ubijeno najmanje 4.125, a ranjeno 7.207 civila, mahom u saudijskim vazdušnim udarima.

TRŽNI CENTAR KAO ZABRANJENA ZONA

Migranti u švedskom gradu Geteborgu pretvorili su najveći tržni centar ove zemlje u zabranjenu zonu ne samo za kupce nego i za policiju. „Mnogi se plaše da posete tržni centar Nordstan, pošto su građani redovno uznemiravani i čak napadani“, piše dnevnik Ekspresen pozivajući se na policijske izvore. Prema navodima ovog lista, i policija je predmet zastrašivanja i primorana je da koristi „specijalne mere“ zbog povećanja pretećeg ponašanja prema kupcima i vlasnicima radnji. Trgovina je, navodi se, drastično opala. Problemi počinju oko 20 časova kada se radnje zatvaraju, a u nekim slučajevima grupe mladih prestupnika značajno su brojnije od policije. „Uveče prodaju drogu i dolazi do povremenog nasilja među različitim grupama. Ako je bilo sukoba u zemljama iz kojih potiču, oni ih prenose ovde“, rekao je Ekspresenu policijski zvaničnik Jonas Bergkvist. Policija je navela i da su bande sve agresivnije prema pripadnicima snaga reda, a Bergkvist je naveo primer kada je njega i njegove kolege tokom operacije u novogodišnjoj noći okružila grupa od oko 150 neprijateljski raspoloženih mladića. Policija porast nasilja povezuje sa prilivom ilegalnih migranata, pošto su u incidente mahom uključeni mladići iz Sirije, Avganistana i Maroka. U septembru 2016. broj „zabranjenih zona“, mesta na kojim su otimačine, pljačke, napadi i seksualno zlostavljanje opasno česte, u Švedskoj se popeo na 55.

POPOVIĆ I ŽELEZNJAK U MOSKVI

Na sastanku je ocenjeno da je pokušaj terorističkog napada na voz koji je putovao iz Beograda za Kosovsku Mitrovicu provokacija usmerena na izazivanje konflikta i nestabilnosti na Balkanu.
Nenad Popović je, inače, prošle nedelje objavio da je blizu donošenja odluke o kandidaturi za predsednika Srbije, ali i da je „otvoren za razgovore o zajedničkom kandidatu vladajuće koalicije, ako se bude težilo postizanju takvog dogovora“. „Partija traži da se kandidujem, spremamo se za nastup na izborima. Dolazak Donalda Trampa na vlast u Americi promeniće puno toga kod nas. Srbiji je potreban predsednik koji će razvijati prijateljske i iskrene veze sa Rusijom“, istakao je Popović.

[/restrict]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *