Печат недеље

vucic-autoputШумадијски ауто-пут

После неколико деценија прижељкивања, три и по године ишчекивања и само два месеца након предвиђеног рока, овог понедељка свечано је отворена деоница ауто-пута на (будућем) Коридору 11 између Љига и Чачка дугачка 40,4 километара, 66 мостова и четири тунела.
Осим што ће се од Љига до Чачка (то јест до Прељине) ауто-путем стизати много брже него досад Ибарском магистралом, и само путовање биће краће – 40 километара новим ауто-путем уместо 57 километара Ибарском магистралом.
Следеће године, према најавама, требало би да на Коридору 11 – од Београда до Црне Горе – буду отворене и деонице од Обреновца до Уба и од Лајковца до Љига, чиме ће део ауто-пута од Обреновца до Чачка бити комплетиран.
„Повезујемо Србију километар по километар. Сва наша политика своди се на то – изградити путеве, повезати градове и људе. Омогућити кретање свима и довести госте и инвеститоре“, поручио је на церемонији отварања пута премијер Србије Александар Вучић.

[restrict]

interpol-kosovoКосово није прошло

Пропао је још један покушај такозване Републике Косово да се учлани у Интерпол, другу најмасовнију међународну организацију (после Уједињених нација) на свету.
Генерална скупштина Интерпола, која је заседала на Балију у Индонезији, одбила је чак и да на дневни ред стави косовску апликацију за чланство, будући да су за то били потребни гласови две трећине чланица ове организације, 127 од 190.
„Овиме се, после Унеска, још једном потврдило да једнострани потези Косова око чланства у међународним организацијама не наилазе на подршку као раније, што је резултат и велике активности Владе Србије на разобличавању такве политике“, прокоментарисао је шеф српске дипломатије Ивица Дачић за „Новости“ које, позивајући се на своје изворе, наводе и да је „највећу помоћ“ Србији у Интерполу пружила Русија.
Улазак Косова у Интерпол, навела је Канцеларија за Косово и Метохију Владе Србије, за Србију је неприхватљив: „Према споразуму о регионалном представљању, Косово (са звездицом) може искључиво у статусно неутралном формату да учествује у раду 26 регионалних организација и форума, а Интерпол не потпада под те бриселске споразуме и договоре.“
Косовска апликација, иначе, представља чист политички чин који нема везе са жељом ове самопроглашене државолике творевине да се укључи у међународну полицијску асоцијацију како би тиме унапредила борбу против организованог криминала. Косово и Интерпол, наиме, већ сарађују, али преко Унмика, у складу с Резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених нација, који има право приступа Интерполовим базама података.

juzna-korejaЗахтев за смену јужнокорејске председнице

Више од 40.000 људи изашло је на улице јужнокорејске престонице Сеул захтевајући смену председнице Парк Геун-Хје због корупционашког скандала. На демонстрацијама је, према полицијским проценама било 43.000 људи, док организатори наводе да се на улицама налазило више од стотину хиљада демонстраната, што их чини једним од највећих протеста у овој земљи од 2008. када је захтевана забрана увоза телетине из САД. Демонстрације су одржане дан пошто је председница на телевизији јавно изразила жаљење што је дозволила својој блиској пријатељици да се меша у државна питања и обећала пуну сарадњу са истражитељима. Чои Сун-Сил, дугогодишња пријатељица Паркове и ћерка покојног секташког вође, и двоје помоћника председника ухапшени су под сумњом да су вршили притисак на једног пословног човека да њиховој фондацији уступи 70 милиона долара. Сумња се и да је Чои, која нема никакву улогу у влади, имала приступ тајним документима и мешала се у државне послове, те утицала на доношење одлука и именовања министара. Услед скандала, поверење у председницу пало је на свега пет процената – најниже од како је агенција „Галуп“ почела са истраживањима у овој земљи 1988. године.

rusija-i-kinaРазмена Русије и Кине биће 200 милијарди долара

Привредна сарадња Русије и Кине достиже очекивања са више од 40 милијарди долара вредном трговинском разменом ове године, изјавио је руски премијер Дмитриј Медведев током састанка са својим кинеским колегом Ли Кећангом у Петрограду и додао да ће две земље учинити додатне напоре како би се трговина у наредних неколико година повећала на 200 милијарди долара. Медведев је рекао да две државе разматрају могућност увођења преференцијалног трговинског режима уз употребу националних валута. Ли Кећанг је у званичној посети Русији како би се разговарало о трговини и инвестицијама, као и о сарадњи у доменима нафтне индустрије и нуклеарне енергије.

Зид за избеглице виши од Берлинског

У минхенском предграђу Нојперлах биће изграђен камени зид висине четири метра којим ће се одвојити стамбена четврт од локалног мигрантског кампа. Зид, виши од оног који је током Хладног рата делио Берлин, има за циљ да одвоји породичне куће немачких грађана од избегличког центра у изградњи предвиђеног за смештај око 160 деце без родитељске пратње. Подизање зида је компромисно решење између захтева становника да се у њихов кварт не доводе избеглице и локалних власти. Противници избегличког кампа наводе да ће његова изградња умањити вредност некретнина, али и повећати безбедносне ризике. Подршка за овај пројекат у Баварској није изненађујућа, јер се многи политичари и грађани ове немачке покрајине оштро противе политици отворених врата за избеглице коју спроводи канцеларка Ангела Меркел. Анкета спроведена у октобру указује да 80 одсто Бавараца није наклоњено муслиманима, а само 27 одсто њих нема негативан став према избеглицама.

Златна медаља Александру Дибаљу

a-dibaljПредседник Србије Томислав Николић одликовао је златном медаљом за изузетне заслуге у повезивању и јачању културних и привредних веза Руске Федерације и Републике Србије Александра Дибаља, члана Управног одбора „Газпром њефта“ и заменика генералног директора ове компаније за корпоративне комуникације.
У „Службеном гласнику“ од 3. новембра објављено је да је председник Николић одликовао и Централну логистичку базу и 224. Центар за електронска дејства Војске Србије орденом заслуга за одбрану и безбедност, трећег степена. Одликовања за изузетне заслуге и постигнуте резултате у области одбране и безбедности Републике Србије добило је и 16 припадника Министарства одбране и Војске Србије.
Златном медаљом за заслуге одликован је војни намештеник Вукојевић (Петра) Душан, док је сребрну медаљу добило још 15 припадника МО и ВС.
Николић је за заслуге и изузетне резултате показане у обављању дужности и задатака у области одбране и безбедности Републике Србије одликовао и 31 припадника Министарства одбране и Војске Србије.

[restrict]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *