Pečat nedelje

vucic-autoputŠumadijski auto-put

Posle nekoliko decenija priželjkivanja, tri i po godine iščekivanja i samo dva meseca nakon predviđenog roka, ovog ponedeljka svečano je otvorena deonica auto-puta na (budućem) Koridoru 11 između Ljiga i Čačka dugačka 40,4 kilometara, 66 mostova i četiri tunela.
Osim što će se od Ljiga do Čačka (to jest do Preljine) auto-putem stizati mnogo brže nego dosad Ibarskom magistralom, i samo putovanje biće kraće – 40 kilometara novim auto-putem umesto 57 kilometara Ibarskom magistralom.
Sledeće godine, prema najavama, trebalo bi da na Koridoru 11 – od Beograda do Crne Gore – budu otvorene i deonice od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga, čime će deo auto-puta od Obrenovca do Čačka biti kompletiran.
„Povezujemo Srbiju kilometar po kilometar. Sva naša politika svodi se na to – izgraditi puteve, povezati gradove i ljude. Omogućiti kretanje svima i dovesti goste i investitore“, poručio je na ceremoniji otvaranja puta premijer Srbije Aleksandar Vučić.

[restrict]

interpol-kosovoKosovo nije prošlo

Propao je još jedan pokušaj takozvane Republike Kosovo da se učlani u Interpol, drugu najmasovniju međunarodnu organizaciju (posle Ujedinjenih nacija) na svetu.
Generalna skupština Interpola, koja je zasedala na Baliju u Indoneziji, odbila je čak i da na dnevni red stavi kosovsku aplikaciju za članstvo, budući da su za to bili potrebni glasovi dve trećine članica ove organizacije, 127 od 190.
„Ovime se, posle Uneska, još jednom potvrdilo da jednostrani potezi Kosova oko članstva u međunarodnim organizacijama ne nailaze na podršku kao ranije, što je rezultat i velike aktivnosti Vlade Srbije na razobličavanju takve politike“, prokomentarisao je šef srpske diplomatije Ivica Dačić za „Novosti“ koje, pozivajući se na svoje izvore, navode i da je „najveću pomoć“ Srbiji u Interpolu pružila Rusija.
Ulazak Kosova u Interpol, navela je Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije, za Srbiju je neprihvatljiv: „Prema sporazumu o regionalnom predstavljanju, Kosovo (sa zvezdicom) može isključivo u statusno neutralnom formatu da učestvuje u radu 26 regionalnih organizacija i foruma, a Interpol ne potpada pod te briselske sporazume i dogovore.“
Kosovska aplikacija, inače, predstavlja čist politički čin koji nema veze sa željom ove samoproglašene državolike tvorevine da se uključi u međunarodnu policijsku asocijaciju kako bi time unapredila borbu protiv organizovanog kriminala. Kosovo i Interpol, naime, već sarađuju, ali preko Unmika, u skladu s Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, koji ima pravo pristupa Interpolovim bazama podataka.

juzna-korejaZahtev za smenu južnokorejske predsednice

Više od 40.000 ljudi izašlo je na ulice južnokorejske prestonice Seul zahtevajući smenu predsednice Park Geun-Hje zbog korupcionaškog skandala. Na demonstracijama je, prema policijskim procenama bilo 43.000 ljudi, dok organizatori navode da se na ulicama nalazilo više od stotinu hiljada demonstranata, što ih čini jednim od najvećih protesta u ovoj zemlji od 2008. kada je zahtevana zabrana uvoza teletine iz SAD. Demonstracije su održane dan pošto je predsednica na televiziji javno izrazila žaljenje što je dozvolila svojoj bliskoj prijateljici da se meša u državna pitanja i obećala punu saradnju sa istražiteljima. Čoi Sun-Sil, dugogodišnja prijateljica Parkove i ćerka pokojnog sektaškog vođe, i dvoje pomoćnika predsednika uhapšeni su pod sumnjom da su vršili pritisak na jednog poslovnog čoveka da njihovoj fondaciji ustupi 70 miliona dolara. Sumnja se i da je Čoi, koja nema nikakvu ulogu u vladi, imala pristup tajnim dokumentima i mešala se u državne poslove, te uticala na donošenje odluka i imenovanja ministara. Usled skandala, poverenje u predsednicu palo je na svega pet procenata – najniže od kako je agencija „Galup“ počela sa istraživanjima u ovoj zemlji 1988. godine.

rusija-i-kinaRazmena Rusije i Kine biće 200 milijardi dolara

Privredna saradnja Rusije i Kine dostiže očekivanja sa više od 40 milijardi dolara vrednom trgovinskom razmenom ove godine, izjavio je ruski premijer Dmitrij Medvedev tokom sastanka sa svojim kineskim kolegom Li Kećangom u Petrogradu i dodao da će dve zemlje učiniti dodatne napore kako bi se trgovina u narednih nekoliko godina povećala na 200 milijardi dolara. Medvedev je rekao da dve države razmatraju mogućnost uvođenja preferencijalnog trgovinskog režima uz upotrebu nacionalnih valuta. Li Kećang je u zvaničnoj poseti Rusiji kako bi se razgovaralo o trgovini i investicijama, kao i o saradnji u domenima naftne industrije i nuklearne energije.

Zid za izbeglice viši od Berlinskog

U minhenskom predgrađu Nojperlah biće izgrađen kameni zid visine četiri metra kojim će se odvojiti stambena četvrt od lokalnog migrantskog kampa. Zid, viši od onog koji je tokom Hladnog rata delio Berlin, ima za cilj da odvoji porodične kuće nemačkih građana od izbegličkog centra u izgradnji predviđenog za smeštaj oko 160 dece bez roditeljske pratnje. Podizanje zida je kompromisno rešenje između zahteva stanovnika da se u njihov kvart ne dovode izbeglice i lokalnih vlasti. Protivnici izbegličkog kampa navode da će njegova izgradnja umanjiti vrednost nekretnina, ali i povećati bezbednosne rizike. Podrška za ovaj projekat u Bavarskoj nije iznenađujuća, jer se mnogi političari i građani ove nemačke pokrajine oštro protive politici otvorenih vrata za izbeglice koju sprovodi kancelarka Angela Merkel. Anketa sprovedena u oktobru ukazuje da 80 odsto Bavaraca nije naklonjeno muslimanima, a samo 27 odsto njih nema negativan stav prema izbeglicama.

Zlatna medalja Aleksandru Dibalju

a-dibaljPredsednik Srbije Tomislav Nikolić odlikovao je zlatnom medaljom za izuzetne zasluge u povezivanju i jačanju kulturnih i privrednih veza Ruske Federacije i Republike Srbije Aleksandra Dibalja, člana Upravnog odbora „Gazprom njefta“ i zamenika generalnog direktora ove kompanije za korporativne komunikacije.
U „Službenom glasniku“ od 3. novembra objavljeno je da je predsednik Nikolić odlikovao i Centralnu logističku bazu i 224. Centar za elektronska dejstva Vojske Srbije ordenom zasluga za odbranu i bezbednost, trećeg stepena. Odlikovanja za izuzetne zasluge i postignute rezultate u oblasti odbrane i bezbednosti Republike Srbije dobilo je i 16 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.
Zlatnom medaljom za zasluge odlikovan je vojni nameštenik Vukojević (Petra) Dušan, dok je srebrnu medalju dobilo još 15 pripadnika MO i VS.
Nikolić je za zasluge i izuzetne rezultate pokazane u obavljanju dužnosti i zadataka u oblasti odbrane i bezbednosti Republike Srbije odlikovao i 31 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

[restrict]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *